Чи варто пити каву натщесерце та як мінімізувати її шкоду: поради українського нутриціолога

Ранкова кава відмінно бадьорить і піднімає настрій... Так у багатьох людей, і вони мають звичку починати кожен свій ранок з неї. Ба більше, є навіть ті, хто випиває першу філіжанку натщесерце, але це може впливати на здоров'я.

Про це повідомляє редакція сайту 056 з посиланням на нутриціолога Анастасії Голобородько.

Кава натщесерце - це шкідливо, стверджують більшість фахівців світу. І називають дві основні причини, чому не можна пити каву на голодний шлунок:

  • напій натщесерце підвищує кислотність шлунка і провокує виділення шлункового соку, який роз'їдає стінки; це також викликає печію й надалі може стати причиною проблем шлунково-кишкового тракту і загострити гастрит, панкреатит і виразку;
  • кава на голодний шлунок зранку провокує виділення кортизолу - гормону стресу, який і так високий після пробудження, а це небезпечно для здоров'я.

Більш лояльна думка українського нутриціолога

Голобородько пояснила, що шлунок має шлунок багато способів захистити себе. Виділяє товстий шар слизу, що створює потужний щит між слизовою оболонкою шлунка та всім, що ви ковтаєте. Цей щит також захищає шлунок від його власного природного кислотного середовища, необхідного для розщеплення їжі.

"Якщо ви піклуєтеся про себе та не маєте гастритів, гастропатій недолікованих, язв, що повертаються, немає печії, недолікованих станів, - пийте. Він навчений з цим впоратись. Гірші подразники - алкоголь, сигаретний дим і нестероїдні протизапальні препарати, такі як ібупрофен або напроксен. Ох, як швидко змінюють природні захисні механізми шлунка та пошкоджують його слизову оболонку", - написала нутриціолог.

Кофеїн має нейро- та гепатопротекторну дію (мозок, печінка), якщо споживання не є надмірним. Покращує концентрацію та здатність запам’ятовувати. Кофеїн блокує аденозин і спрямовує систему на більш енергійний шлях. Кава не збільшує енергію – запозичує, змінюючи час вивільнення аденозину, який потім змушує нас почуватися втомленими. Але ж нікуди не дінеться та вивільниться після. Кожні 24 години одне й те саме.

Щоб уникнути коливань - відкладіть каву на 90-120 хвилин після пробудження. Кого занадто збуджує, для компенсації споживайте рівну кількість води чи краще електролітного напою також уникайте на порожній шлунок він віддасть всі переваги, але й всі мінуси втоми після також ваші.

Увага на відстрочування першої кави важлива тим, хто в стресовому стані та хто відчуває регулярно післяобідню втому. В кого є рефлюкс. Хто точно розуміє, що кофеїн негативно впливають: “не засну”, тремор, тахікардія. Ну якщо знаєте - не пийте.

"Мінімізувати негативний вплив можна прийманням після їжі, додаванням вершків (тваринних-рослинних-МСТ) та мінімізацією часу торкання кавового зерна та води - менше часу на взаємодію.

Обираєте рістрето, а не фільтр чи колд брю, не заливаєте мелені зернята, а аеропрес та інше. Чим менше кава торкається води, тим менше кофеїну вивільниться. А смак - буде. ШКТ Кава впливає на кишківник — може пришвидшити моторику. Регулярні випорожнення без стимуляції кофеїном - ось це норма", - пояснила Голобородько.

Читайте також: