• Головна
  • 11 причин ходити пішки кожен день
14:30, 9 листопада 2023 р.

11 причин ходити пішки кожен день

11 причин ходити пішки кожен день

Існує приказка: "Ходіть більше, сидіть менше". Піші прогулянки не лише переміщення, але і користь для організму. Перш за все вони зменшать ризик метаболічного синдрому - комплексу проблем зі здоров'ям, що включає підвищений кров'яний тиск, високий рівень цукру в крові, зайва вага. Метаболічний синдром з'являється через сидячий спосіб життя, але енергійна ходьба - ефективний і безкоштовний засіб проти нього.

В цій статті сайту 056 ви дізнаєтесь, чому піші прогулянки є важливими для здоров'я і якою є рекомендована кількість кроків на день.

Користь піших прогулянок:

1. Зміцнення серця та судин. Піші прогулянки допомагають покращити роботу серця та підтримувати здоровий кров'яний тиск. Регулярні прогулянки сприяють зменшенню ризику серцевих захворювань та інсульту.

2. Зниження ризику цукрового діабету. Під час ходьби м'язи використовують глюкозу як джерело енергії, що допомагає контролювати рівень цукру в крові. Люди, які регулярно гуляють пішки, менше схильні до розвитку діабету 2 типу.

3. Зміцнення м'язів, суглобів та кісток. Під час ходьби ваші м'язи працюють, а суглоби отримують необхідну тривалу дію. Це сприяє зміцненню м'язів і покращує рухливість суглобів.

Щільна кісткова тканина робить кістки сильнішими і допомагає уникнути остеопорозу, деформації хребта та інших проблем з опорно-руховим апаратом. І ходьба – один із способів зміцнити свої кістки.

4. Покращення настрою. Піші прогулянки сприяють виділенню ендорфінів, які відомі як "гормони щастя". Вони допомагають зменшити стрес, покращити настрій і знизити ризик депресії. Ходьба – швидкий та ефективний спосіб заспокоїтися, вона допомагає нормалізувати рівень кортизолу та очистити розум.

Прогулянки особливо користі, якщо йти не у спортзалі, а на відкритому повітрі. Навіть коли на вулиці холодно, одягайтесь потепліше та відправляйтесь на вулицю. Це дієвий засіб при депресії.

5. Пробудження креативності. Якщо ви втратили натхнення і не знаєте, як його повернути, або намагаєтеся перетворити ідею на життєздатний проект, вирушайте на енергійну прогулянку. Ходьба покращує конвергентний та дивергентний види мислення, обидва вони тісно пов'язані з творчістю.

6. Зменшення зайвої ваги. Регулярні піші прогулянки можуть бути частиною стратегії зниження ваги. Вони спалюють додаткові калорії та допомагають контролювати апетит.

7. Продовжження життя та молодості. Дослідження показують, що люди, які регулярно ходять пішки, молодші на клітинному рівні, ніж їхні ровесники. Аеробні навантаження допомагають зберегти та подовжити тіломірні ділянки хромосом, які коротшають із віком, та зменшують біологічний вік людини.

Щоденні тренування допоможуть продовжити життя на сім років. І великий шанс, що ці додаткові роки ви проживете із задоволенням, тому що люди, які ходять пішки, почуваються щасливішими.

8. Допоможе економити. Абонемент у фітнес-клуб та заняття з тренером можуть коштувати дорого. Щоб ходити пішки, не потрібно додаткового обладнання. Навіть витрачатися на спеціальне взуття не потрібно, достатньо вибрати найзручнішу пару з наявної. А поприсідати чи покачати прес можна вдома, розігрівшись під час прогулянки.

9. Нормалізує сон. Люди, які регулярно ходять пішки, краще і міцніше сплять, рідше страждають від безсоння, проблем із довгим засинанням та інших порушень. А повноцінний відпочинок — один із ключових факторів довгого та здорового життя.

10. Стимулює роботу мозку. Ходьба корисна як для тіла, але й мозку. Регулярні прогулянки покращують пам'ять, пізнавальні здібності, навички навчання, а також зменшують ризик розвитку деменції та хвороби Альцгеймера.

11. Поліпшить зір. Вікові проблеми із зором рано чи пізно торкнуться кожного. Але регулярні аеробні навантаження, у тому числі й ходьба, допомагають зберігати здорові очі досить довго. Згідно з дослідженнями, люди, які робили регулярні прогулянки, рідше страждали від дегенерації сітківки та втрати зору, пов'язаної з віком.

Зазначимо, що у ходьби на самоті є безліч переваг, але набагато веселіше вирушити на прогулянку в компанії. Це чудова можливість поспілкуватися з друзями та сім'єю, виключивши відволікаючі чинники на кшталт комп'ютера та телевізора.

Скільки кроків на день потрібно?

Згідно зі Здоровою організацією (WHO), дорослим віком 18-64 років рекомендується щонайменше 150 хвилин помірної інтенсивності фізичної активності на тиждень, або ж 75 хвилин інтенсивної активності, такої як біг. Загало рекомендується прогулюватись не менше 15 хвилин в день.

Якщо ми розглянемо кроки, то приблизно 10 000 кроків на день вважається загальним стандартом для здорового способу життя. Це кількість, яка сприяє підтримці здоров'я і допомагає підтримувати здорову вагу.

Проте, важливо розуміти, що кількість кроків, яку ви повинні робити на день, може варіюватися в залежності від ваших цілей та фізичного стану. Якщо ви лише починаєте заняття пішою активністю, то можливо, почніть з меншої кількості кроків і поступово збільшуйте їхню кількість.

Заключно, піші прогулянки - це доступний і ефективний спосіб підтримувати здоров'я і покращити якість життя. Не забувайте, що важливо знаходити належну міру та слухати своє тіло, щоб отримати максимальну користь від щоденних прогулянок.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...