• Головна
  • "Чим раніше ти кинеш, тим краще": куріння зменшує мозок та збільшує ризик розвитку хвороби Альцгеймера
19:30, 4 січня

"Чим раніше ти кинеш, тим краще": куріння зменшує мозок та збільшує ризик розвитку хвороби Альцгеймера

"Чим раніше ти кинеш, тим краще": куріння зменшує мозок та збільшує ризик розвитку хвороби Альцгеймера

Всім відомо, що куріння завдає шкоди легеням та серцю. Через зосередженість на цьому, вчені до недавнього часу упускали з уваги вплив куріння на мозок. Але недавнє дослідження підтвердило, що у тих, хто має цю шкідливу звичку, частіше спостерігається погіршення сірої та білої речовини, що дає можливе пояснення тому, чому 14% випадків хвороби Альцгеймера у всьому світі можуть бути пов'язані з курінням.

Про це повідомляє редакція сайту 056, посилаючись на січневий випуск наукового журналу Biological Psychiatry: Global Open Science.

Дослідники з Медичної школи Вашингтонського університету (WashUMed) у Сент-Луїсі проаналізували сканування мозку, історію куріння та генетичний ризик 32 094 учасників європейського походження з бази даних Британського біобанку. Було виявлено, що у тих, хто викурював одну пачку цигарок на день, об'єм мозку зменшився порівняно з тими, хто ніколи не курив чи викурював менше ніж 100 цигарок за кілька років.

З кожним додатковим роком куріння скорочення сірої речовини було більшим. Це дослідження допомагає пояснити, чому люди похилого віку піддаються більш високому ризику розвитку хвороби Альцгеймера та інших деменцій.

"Ми виявили мінімальні докази того, що генетична схильність до куріння пов'язана із загальним обсягом мозку, і цей зв'язок ставав незначним, коли історія щоденного куріння була встановлена ​​як медіаторна змінна. Таким чином, посередницький аналіз додатково підтвердив ефект куріння, що призводить до зменшення об'єму мозку. Ми виявили, що куріння в анамнезі було тісно пов'язане з несприятливими змінами загального об'єму мозку та певних обсягів кори, мозочка та підкіркових регіонів. те, що історія щоденного куріння тісно пов'язана з довгостроковими глобальними несприятливими наслідками для мозку" , - написали у висновку дослідження вчені.

Вплив токсинів на старіння

Давно відомо, що старіння пов'язане з поступовим зменшенням об'єму мозку, і це дослідження показує, що куріння прискорює цей процес. Це важливо, оскільки наше населення старіє, а старіння та куріння є факторами ризику розвитку деменції.

Хоча старіння та деякі вікові захворювання неможливо запобігти, здоровий спосіб життя може прискорити чи уповільнити цей процес.

"Ми можемо старіти витончено, частково, якщо уникаємо токсинів, таких як алкоголь і куріння, які збільшують вироблення токсичних вільних радикалів, також відомих як окислювальний стрес", - сказав Доктор Бретт Осборн.

Він пояснив, що стінки кровоносних судин людини, яка палить «бомбардуються» вільними радикалами, тобто електронами, що викликають пошкодження клітин. Це впливає не тільки на серце та легені, а й на мозок.

«Коли ви палите, мозок отримує удар через індуковане пошкодження судин. Згодом мозок стискається, і це видно на МРТ», - сказав Осборн.

"Чим раніше ти кинеш, тим краще": куріння зменшує мозок та збільшує ризик розвитку хвороби Альцгеймера, фото-1

Він зазначив, що нове дослідження підтверджує не лише кореляцію між зменшенням глобального обсягу мозку, а й причинно-наслідковий зв'язок.

«Справа не в тому, що люди зі зменшеним загальним обсягом мозку схильні до куріння з генетичної точки зору, а в тому, що ті, хто палять, викликають атрофію свого мозку. Куріння завдає жахливих речей не тільки тілу, а й мозку, причому в деяких його частинах непропорційно більше, ніж в інших», — сказав він.

Осборн пояснив, що найбільше від куріння страждають лобова кора (що бере участь у виконавчих функціях, пам'яті та настрої), мозок (координація), мозолисте тіло (інформаційний міст між двома півкулями) та мигдалеподібне тіло (емоційні реакції та пам'ять).

«Також точно відомо, що обсяг гіпокампу, або обсяг нашого первинного центру, зменшується у щоденних курців. Тому не дивно, що серед курців спостерігається зростання захворюваності на хворобу Альцгеймера», — сказав Осборн.

Мозок не відновлюється після куріння, але його можна врятувати, кинувши цю звичку.

Одним із позитивних результатів стало те, що відмова від цієї звички може запобігти втраті додаткової мозкової тканини, але це скорочення неможливо звернути назад.

«Ви не можете виправити вже завдану шкоду, але можете уникнути заподіяння подальшої шкоди.

Куріння є фактором ризику, що модифікується. Є одна річ, яку ви можете змінити, щоб перестати старіти свій мозок і наражати себе на підвищений ризик розвитку деменції, — це кинути палити» , — сказав перший автор дослідження, аспірант WashUMed.Юнху Чанг.

За словами Осборна, хоча інші органи, такі як легені, можуть відновитися після того, як людина кидає курити, подальшого збільшення об'єму мозку не відбувається.

«Мозок демонструє меншу здатність до відновлення, тому найкраще, на що ви можете сподіватися, це уповільнення викликаного пошкодження, коли ви зупинитесь. Тож чим раніше ти підеш, тим краще.

Пам'ятайте, що залишатися здоровим протягом усього життя означає робити правильний вибір для пом'якшення клітинного пошкодження, яке є відмінною рисою хвороби, яку ми називаємо старінням, від якої ніхто не застрахований. Зробіть усе, що у ваших силах, щоб уповільнити цей процес, а не прискорювати його курінням», - додав Осборн.

За даними Центрів з контролю та профілактики захворювань (CDC), кожна п'ята смерть у США може бути пов'язана з курінням.

Поради, як позбутися звички

Доктор Девід Зейтц, лікар з Нью-Йорка, який спеціалізується на медицині наркозалежності деякими порадами, як позбутися цієї звички.

Насамперед необхідно прибрати всі сліди цигарок та інших форм куріння. За словами лікаря, також важливо мати надійну систему підтримки.

Він також запропонував зайнятися здоровішими видами діяльності, щоб заповнити цю прогалину, наприклад, швидкою ходьбою або бігом, прослуховуванням розслаблюючого плейлиста, медитацією, диханням або відвідуванням занять йогою.

Деякі люди вважають, що легше поступово відучитися куріння, ніж різко кинути курити.

"Це може включати поступове скорочення кількості сигарет, що викурюються щодня, до повної відмови від куріння, скорочення до певної кількості сигарет на тиждень або зосередження уваги на певних датах, коли вам потрібно повністю відмовитися від куріння" , - сказав Зейтц.

Тим, хто не може кинути палити самостійно, рекомендують звернутися по допомогу до лікаря.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини України #сайт України #сайт Дніпро #новини Дніпро #новини України
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
З 24 лютого на Україну було здійснено підлий напад. З цього моменту житя українців поділилася на до та після. Наразі виникають ситуації, які нам мирному населенню не відомі. Тож надає о поради, які можуть врятувати життя.
Оголошення
live comments feed...