• Головна
  • Небувала квітнева спека: у Дніпрі зафіксовано температурний рекорд з максимальною різницею
11:30, 13 квітня

Небувала квітнева спека: у Дніпрі зафіксовано температурний рекорд з максимальною різницею

Небувала квітнева спека: у Дніпрі зафіксовано температурний рекорд з максимальною різницею

11 квітня в Дніпрі зафіксовано історичний максимум температури повітря — 28.1°. Він аж на 2.5 градуси перекрив попередні рекорди. Такої спеки ще не було ніколи. Багато місцевих не очікували такого і одяглись не по погоді, через що дещо запарились.

Про це повідомляє редакція сайту 056 з посиланням на Дніпропетровський регіональний центр з гідрометеорології.

Максимальні значення температури в цей день фіксувались в 1959 та 2018 роках. Тоді стовпчик термометра підіймався до 25.6° — Дніпропетровський регіональний центр з гідрометеорології.

Зазначимо, що це вже третій температурний рекорд за цей квітень. Попередні були на початку місяця.

Причини рекордного тепла та побоювання вчених

Однак різке підвищення температури за останній рік здивувало багатьох учених та викликало побоювання щодо можливого прискорення потепління.

Діана Юрге-Ворзац, один із заступників голови Міжурядової групи експертів ООН зі зміни клімату, зазначила, що за останні 15 років планета нагрівалася зі швидкістю 0,3 градуса в десятиліття, що майже вдвічі перевищує показник 0,18 градуса за десятиліття. . тенденція із 1970-х років.

"Чи перебуває це в межах мінливості клімату чи сигналу про прискорення потепління? Мене непокоїть те, що може бути надто пізно, якщо ми просто зачекаємо та подивимося", - написала вона у Twitter.

Директор Інституту космічних досліджень імені Годдарда NASA Гевін Шмідт зазначив, що температурні рекорди побиваються щомісяця на 0,2 градусів.

"Сумно і трохи тривожно визнавати, що жоден рік не спотворив прогнозні можливості вчених-кліматологів більше, ніж 2023", - написав він у Nature.

Шмідт перерахував кілька ймовірних причин аномалії: ефект Ель-Ніньо, зменшення охолодження частинок діоксиду сірки, опади від виверження вулкана Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай у січні 2022 року та посилення сонячної активності у наближенні до сонячного максимуму.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина #ситуація в Дніпрі
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...