• Головна
  • Послуги ЦНАП для внутрішньо переміщених осіб
PR
11:00, 5 жовтня 2023 р.

Послуги ЦНАП для внутрішньо переміщених осіб

PR

У Святовасилівській ОТГ компенсують витрати тим, хто прихистив переселенців

Чимало мешканців тимчасово окупованих територій та зони бойових дій обрали для себе Дніпропетровщину, аби врятуватися від війни. За різними даними, регіон став новою домівкою для 380-450 тис. переселенців. Майже половина цієї кількості оселилася в обласному центрі. Втім є й ті, хто зупинив свій вибір на невеличких населених пунктах у сільській місцевості. Держава робить усе для того, аби переселенці отримували всі відповідні послуги, незалежно від того – переїхали вони у мегаполіс чи у маленьке село.


Доказом є Святовасилівська сільська територіальна громада у Солонянському районі. До неї входить селища Святовасилівка та Незабудине, а також зо два десятки сіл. В цілому на території ОТГ зареєстровано 4860 мешканців, а після 24 лютого 2022 року тут зареєструвалися 160 переселенців. Задля їхнього обслуговування місцевому Центру надання адміністративних послуг довелося ввести кілька додаткових сервісів. Деталі розповів керівник ЦНАПу Володимир Єфіменко. «Після повномасштабного вторгнення дещо зменшилась кількість адміністративних послуг, пов’язаних із земельними питаннями, яка становила «левову» частку(бо завмерла приватизація землі сільськогосподарського призначення). Але в переліку з’явились послуги для ВПО. Через ЦНАП зараз реалізується адміністративна послуга «Надання компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися у період воєнного стану». Кожен місяць за її наданням звертається півтори десятки власників житла, які надали прихисток переселенцям. Це передбачає роботу нашої команди з однойменною інформаційно-аналітичною системою «Прихисток». Також на ЦНАП покладено функцію реєстрації заяв громадян про їхнє пошкоджене та зруйноване майно», наголосив пан Єфіменко.


Якість надання адміністративних послуг у Святовасилівській громаді підвищилась, в тому числі, і завдяки підтримки західних партнерів. Так, проєкт Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Демократичне врядування у Східній Україні» забезпечило працівників ноутбуком, картрідерами для зчитування інформації з ID карток та багатофункціональним пристроєм, що може працювати як принтер, ксерокс та сканер. «Це дало нам змогу обладнати повноцінне робоче місце адміністратора, яке в більшій мірі відповідає сучасним вимогам. Обладнання, яке вивільнилось при цьому ми можемо використати для облаштування місця для самообслуговування для наших відвідувачів. Саме такої техніки нам не вистачало до цього часу», – розповів Володимир Єфіменко.

За його словами, нині ЦНАП у Святовасилівській ОТГ у середньому щомісяця надає близько 60-ти адміністративних послуг. Графік роботи під час повномасштабної війни залишився незмінним. У будні колектив центру приймає з 8.00 до 17.00 години (у вівторок – до 19.00, у п’ятницю – до 16.00). Наприкінці року планується «переїзд» ЦНАПу в нове відремонтоване приміщення.

Підвищення рівня надання адміністративних послуг жителям Дніпропетровської області стало можливим завдяки щирій підтримці американського народу, отриманій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), і проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні», що забезпечив технічну й експертну допомогу в оснащенні ЦНАПів в обʼєднаних територіальних громадах Дніпропетровської області.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...