Новини компаній
13:00, 27 квітня 2023 р.

Зубний камінь – причини появи

Новини компаній

Вітаємо, друзі! Сьогодні ми продовжимо наші розмови про здоров'я зубів. І, як завжди, допомагатимуть нам фахівці-стоматологи з центру естетичної стоматології «Авіценна-СТ», що знаходиться у м. Дніпро. Тема нашої сьогоднішньої розмови – зубний камінь! Що це таке, звідки він береться, до яких наслідків може призвести і як з ним боротися. Отже, почнемо по порядку. То що ж таке зубний камінь і звідки він береться?

Зубний камінь – це залишки їжі, трохи слини та багато бактерій із продуктами їхньої життєдіяльності. Все це разом спочатку перетворюється на липку плівку, що налипає на зуби. Потім ця плівка поступово протягом декількох днів просочується солями кальцію, що містяться в слині і, завдяки цьому твердне. Процес, як правило, триває близько двох тижнів. І тут важливо розуміти, що відкладення зубного каменю відбувається не тільки на натуральних зубах, а й на штучних – на коронках, на пломбах, на протезах!

Зубний камінь – причини появи, фото-1

А що ж, чистити зуби двічі на день недостатньо? Насправді далеко не всі вміють чистити зуби правильно. Досить часто люди не якісно очищають такі проблемні ділянки як лінію у ясен, проміжки між зубами та й бічні поверхні жувальних зубів рідко отримують належну увагу. Щоб якісно очищати ці місця, однієї щітки буває недостатньо. Потрібно використовувати додаткові засоби гігієни – зубну нитку, іригатор, спеціальні йоржики.

Це один бік проблеми, але є й інший – погані звички! Відкладенню зубного каменю відмінно сприяють куріння, надмірне захоплення борошняними та солодкими продуктами. Або, навпаки – недолік у раціоні сирих овочів та фруктів. Адже тверда їжа очищає зуби не гірше за зубну щітку. Так само поганою звичкою є звичка пережовувати їжу на одному боці зубів. Це сприяє накопиченню відкладень на іншій стороні, тому що вона не очищається в процесі пережовування.

Крім цих основних причин є ще менш помітні, але не менш важливі – захворювання шлунково-кишкового тракту та ендокринної системи, які можуть впливати на склад слини. І нерівні зуби чи порушення прикусу – за наявності таких проблем буває важко ретельно очищати всю поверхню зубів, з усіх боків..

Зубний камінь – наслідки

Як визначити, чи маю я зубний камінь? Насамперед потрібно розуміти, що зубний камінь буває двох видів – надясенний та підясенний. Надясновий зубний камінь досить добре помітний - він має вигляд нальоту на зубах жовтого, коричневого, а іноді навіть чорного кольору. І якщо провести по ньому язиком, то добре відчувається тверда, шорстка поверхня.

Зубний камінь – причини появи, фото-2

З підясенним зубним каменем складніше. Справа в тому, що він утворюється під яснами, у так званих, ясенних кишеньках. Це місця, де ясна відходить від зуба. Тому без спеціального обладнання про нього можна здогадатися за кровоточивістю під час чищення зубів, появою неприємного запаху з рота та поступовим опущенням ясен.

Зубний камінь є сприятливим середовищем для розвитку мікроорганізмів. Мікроби влаштовують свої колонії, активно харчуються залишками їжі, що налипають на зубний камінь. І виділяють кислоту, яка руйнує зубну емаль і чинить дратівливий вплив на ясна. Що, у свою чергу, призводить до розвитку карієсу та гінгівіту, а в більш занедбаних випадках до пародонтита, розхитування зубів та їх випадання.

Камінь, з часом, дуже міцно зростається із зубною емаллю і це означає, що простих гігієнічних процедур за допомогою щітки та нитки вже буде недостатньо. У цьому випадку з'являється крайня необхідність у професійному чищенні зубів у стоматолога.

Професійне чищення зубів

Професійне чищення зубів складається з кількох методів, що доповнюють один одного. У центрі естетичної стоматології «Авіценна-СТ» застосовуються такі методи:

  • Ручний метод – великі зубні камені та добре помітні відкладення видаляються вручну. Це попередній метод, який готує зуби для подальшого чищення.
  • Зняття зубних відкладень апаратом air-flow – на зуби під тиском розпорошується спеціальна суміш із води, повітря та кристалів спеціального порошку. Ступінь тиску регулюється лікарем. При цьому від відкладень очищається як поверхня зубів, так і міжзубний простір.
  • Ультразвукове чищення зубів – ультразвук досить ефективно видаляє зубні відкладення, при цьому процедура абсолютно безпечна та безболісна.
  • Механічна полірування зубів – передбачає використання спеціальних щіточок та пасти. Процедура не тільки повертає зубам натуральну білизну та блиск, але й дозволяє надовго позбавити зуби появи нового зубного нальоту.
  • Піскоструминний метод - цей метод досить грубий, проте він найефективніший при боротьбі із зубним нальотом у запеклих курців.
Зубний камінь – причини появи, фото-3

Проводити професійне чищення зубів рекомендується раз на півроку. Це дозволить вам не тільки зберігати красиві, білі зуби та здорові ясна, але й звести до мінімуму можливість розвитку карієсу, гінгівіту, пародонтиту тощо.

Дізнатись ціни на професійне чищення зубів у Дніпрі, а також записатися на процедуру чищення можна на сайті Центр Естетичної Стоматології «Авіценна-СТ» https://www.avicenna.com.ua/profesiina-chystka-zubiv або зателефонувавши за телефонами +38(067)994-9901 та +38(099)955-4330. Відвідати центр естетичної стоматології «Авіценна-СТ» можна за адресою: Дніпро, вул. Любарського (Білостоцького), буд.36, прим.38 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...