• Головна
  • В Україну завезли напій, який може спричинити анафілактичний шок та рак
16:00, 9 лютого 2023 р.

В Україну завезли напій, який може спричинити анафілактичний шок та рак

В Україну завезли напій, який може спричинити анафілактичний шок та рак

В Україну привезли концентрований напій Bitter Apéritif – Monin із величезною кількістю барвника E124. Він може спричинити анафілактичний шок та рак, є сильним алергеном.

Про це повідомило головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області.

Напій продається в деяких магазинах та на відомих сайтах в інтернеті. Коштує - близько 500 грн. Він являє собою бальзам для коктейлів, шотів, кави. Це концентрат класичного напою на основі гірких трав.

"Його походження із Франції дає всі підстави для того, щоб визнати сироп Біттер гідним спадкоємцем класичної французької традиції", - пишуть про його характеристику в одному із інтернет-магазинів.

Держпродспоживслужба отримала інформацію щодо харчових продуктів та кормів RASFF, стосовно виявлення занадто високого вмісту барвника E 124 в концентрованому напої, що експортувався з Франції (виробник: GEORGES MONIN, France) до України.

Харчова добавка E 124 (Понсо 4R) – барвник синтетичного походження, який має яскраво-червоний колір. За хімічним складом барвник E 124 - натрієва сіль: гранулят або порошок червоного кольору добре розчинний у воді. Хімічна формула барвника E 124: C20H11N2Na3O10S3, яка використовується при фарбуванні продуктів у кондитерської промисловості, у виробництві напоїв.

У США, Фінляндії, Норвегії й деяких інших країн, барвник E 124 входить до списку заборонених речовин, як канцероген, що може спровокувати розвиток онкологічних захворювань.

Крім того, добавка E 124 є сильним алергеном, і може викликати анафілактичний шок, або приступ ядухи в астматиків і людей з неприйняттям аспірину. Харчова добавка E 124 входить у список барвників, що приводять до підвищення гіперактивності дітей.

"Відповідно до статті 20 Закону України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів” оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини та у строк не більше двох робочих днів письмово інформувати про виявлену невідповідність компетентний орган, що передбачено частиною 3 статті 20 даного Закону", - заявили в Держпродспоживслужбі.

В Україну завезли напій, який може спричинити анафілактичний шок та рак, фото-1
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...