
Лікери на травах: користь та особливості
Лікери на травах – це міцні алкогольні напої, настояні на коріннях, спеціях, іноді – квітах чи ягодах. Зазвичай вони солодкі, із щільним насиченим смаком. Бувають прозорими, темними, золотистими чи зеленими (залежить від складу). Такі лікери радують смаком та сприятливим впливом на багато процесів в організмі людини. Кожна трава чи пряність підвищує цілющі властивості напою, створює гармонію аромату та оздоровчих якостей.
Особливості трав'яних лікерів
Приготування лікерів потребує уваги та терпіння. Потрібно правильно підібрати пропорції рослинних компонентів. Деякі рецепти можуть містити кілька десятків трав. Наприклад, полин надає напою гіркоту та зміцнює імунну систему, а ромашка заспокоює. Популярний у багатьох країнах лікер з оленем Jagermeister наповнений ароматом гірських трав, кориці та гвоздики. Його приготування починається із заливання ретельно підібраної суміші рослин міцним спиртовим розчином. На етапі наполягання створюють правильні умови - температуру в приміщенні, допустимий рівень світла та вологості. Від витримки лікеру залежить насиченість ароматом та смаком. При приготуванні напій можуть додавати спеції, цедру, ягоди або мед. Додаткові харчові інгредієнти збагачують його, забезпечуючи багатошаровість післясмаку. Основна перевага лікерів на травах - позитивна дія на здоров'я (при помірному вживанні). Корисні рослини по-різному впливають організм. М'ята, лаванда та меліса заспокоюють нервову систему. Імбир та коріандр стимулюють травлення. Правильне поєднання рослинних компонентів покращує циркуляцію крові, знімає втому та стрес.
Користь лікерів
Багато трав'яних лікерів спочатку замислювалися як ліки — для травлення, від втоми, застуди. Зараз напої бренду Jagermeister виготовляють на основі натуральних рослинних інгредієнтів та спирту преміум-класу. У маркеті алкогольних штук МАУДАУ можна купити варіант із вмістом певних трав. Вживання лікеру надає низку переваг:
- зміцнення імунної системи та антибактеріальні властивості (ехінацея та шипшина);
- поліпшення травлення (м'ята, меліса та імбир);
- заспокійлива дія (ромашка та лаванда);
- антиоксидантні властивості (чорниця, розмарин та кардамон);
- зниження рівня цукру в крові, відновлення функцій судинної системи (кориця та куркума);
- протизапальний ефект (календула та деревій).
Трав'яні лікери – це не просто алкоголь у гарній пляшці. За кожним ковтком стоїть вікова традиція, рецепти, що передавались від ченців, аптекарів та травників. Такі напої вміють здивувати смаком і навіть трохи підтримати здоров'я, якщо знати міру і розбиратися в особливостях складу.