• Головна
  • Соцмережі та війна: як уникнути витоку інформації та допомогти в обороні України
18:00, 30 січня

Соцмережі та війна: як уникнути витоку інформації та допомогти в обороні України

Соцмережі та війна: як уникнути витоку інформації та допомогти в обороні України

Триває сімсот шоста доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України. Реалії війни показують, що небезпека українцям загрожує не тільки у реальному, а і у віртуальному просторі. Безпека в інтернеті та обережне використання соцмереж можуть грати ключову роль у збереженні конфіденційності та національної безпеки.

Вже давно стало зрозуміло, що російські спецслужби отримують інформацію з соцмереж. Це відбувається різними способами: через аналіз публічної інформації, взаємодію з псевдоакаунтами, використання методів соціальної інженерії, а також у цьому питанні продовжують сприяти і самі українці. Нашим громадянам слід бути особливо обережними в онлайн-спілкуванні та дбати про свою кібербезпеку, щоб уникнути витоку чутливої інформації.

Для забезпечення кібербезпеки слід виконувати наступні кроки:

  • Сильні паролі. Використовуйте унікальні та складні паролі для кожного облікового запису.
  • Оновлення програм. Регулярно оновлюйте операційні системи та програми для усунення вразливостей.
  • Антивірусне програмне забезпечення. Встановлюйте та оновлюйте антивірусне програмне забезпечення для захисту від шкідливого програмного забезпечення.
  • Двофакторна автентифікація. Використовуйте двофакторну автентифікацію, де це можливо, для додаткового захисту облікових записів.
  • Обмежте інформацію в соцмережах. Налаштуйте налаштування конфіденційності у соцмережах та утримуйтесь від розміщення особистої інформації.
  • Бережливість в електронних листах. Уникайте відкривання сумнівних листів та не клікайте на неперевірені посилання.
  • Резервне копіювання. Регулярно створюйте резервні копії важливої інформації.
  • Освіта щодо фішингу. Будьте обережні із запитаннями чи листами, які можуть бути частиною атак фішингу.

Ці заходи допоможуть вам уникнути багатьох кіберзагроз і підтримувати безпеку в інтернеті.

Як поводитися у соціальних мережах

Про забезпечення кібербезпеки ми вже розповіли, а як взагалі під час війни поводити себе у соціальних мережах. Саме головне, то громадян не припиняють закликати не поширювати в соцмережах фото- та відеоматеріали, що можуть зашкодити Силам оборони. В Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зазначають, що ворог постійно полює за інформацією про людей, які захищають Україну. Тож кожне необережне слово чи необдумане фото чи відео, завантажене у мережу, може зіграти злий жарт з військовими. 

Експерти центру зазначають, що наразі не менше 60% розвідувальної інформації російські спецслужби отримують саме із соцмереж. Необдумано викладені фото та відео про діяльність ЗСУ — основне джерело. Автори "хайпових" повідомлень ризикують отримати кримінальні вироки. Гірше всього у цій ситуації то, що через це можуть загинути люди. 

Громадян вкотре закликають не знімати й не поширювати жодної інформації про переміщення та райони зосередження особового складу, озброєння і техніки, а також про роботу системи ППО.

Головне, що кожен має пам'ятати - ніхто не має знати про плани війська! Інформаційна тиша — це ваш внесок у перемогу!

Україна найчастіше стає жертвою дезінформації та фейків

Такого висновку дійшла Європейська служба зовнішніх справ у своєму другому звіті «Маніпулювання іноземною інформацією і загроза втручання».

Аби дестабілізувати суспільства різних країн, зменшити підтримку України та просто отримати фінансову вигоду, росія і Китай навмисно маніпулюють публічними дискусіями. 

З зафіксованих випадків зовнішнього маніпулювання інформацією та втручання найчастіше мішенню була Україна – 160 випадків із 480. 

Серед організацій фейкороби найчастіше атакували ЄС (19%), НАТО (15%), Збройні Сили України (14%) та ООН (3%).

Для дезінформації найчастіше використовували месенджер Telegram і соцмережу X (колишній Twitter), але стороннє втручання спостерігалося практично на всіх інших платформах.

Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель вважає, що вирішити цю проблему Євросоюз повинен продовжуючи вживати контрзаходи. Допоки цей влив не припинено, зараз кожен має зрозуміти, що безпечно викладати в інформаційний простір. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#військовий стан #Дніпро #Україна #056 #СТОЇМО #ЗупинимоОкупантів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
З 24 лютого на Україну було здійснено підлий напад. З цього моменту житя українців поділилася на до та після. Наразі виникають ситуації, які нам мирному населенню не відомі. Тож надає о поради, які можуть врятувати життя.
Оголошення
live comments feed...