• Головна
  • Чи є втома Заходу від України: які підсумки «Рамштайн-18» для нашої країни
14:00, 25 січня

Чи є втома Заходу від України: які підсумки «Рамштайн-18» для нашої країни

Чи є втома Заходу від України: які підсумки «Рамштайн-18» для нашої країни

23 січня в онлайн-форматі відбулась 18-та з початку повномасштабного вторгнення росії зустріч Контактної групи з оборони України у форматі «Рамштайн», в якій взяли участь представники понад 50 країн та майже все військово-політичне керівництво України, зокрема міністр оборони Рустем Умєров і Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

У Центрі протидії дезінформації при РНБО України проаналізували про що свідчать головні підсумки засідання, передає редакція сайту 056. 

По-перше, зустріч надала Україні можливість поінформувати наших партнерів про ситуацію на фронті – керівництво ЗСУ і Головного управління розвідки МОУ довели партнерам інформацію про цілі, плани агресора і про нашу протидію. Міністр оборони США Л. Остін, який відкрив засідання, підкреслив, що росія, атакуючи Україну ракетами та дронами, намагається деморалізувати українців і підірвати бойовий дух українських військових, а також запевнив, що міжнародна коаліція союзників і партнерів залишається відданою підтримці України в її боротьбі з агресією росії та продовжить надавати зброю для ефективного ураження ворога. Він також подякував Естонії, Німеччині, Латвії, Литві, Нідерландам, Норвегії, Швеції та Великій Британії за пакети допомоги, які були поставлені Україні. Проте запропонував у довгостроковій перспективі продовжувати допомагати Україні у зміцненні та модернізації її Збройних сил. Л. Остін окремо підкреслив, що США під час моніторингу використання американської безпекової допомоги Україні «не побачили жодних достовірних доказів» її нецільового використання або перенаправлення третім країнам.

Учасники чергового засідання обговорили питання збільшення поставок Україні далекобійної зброї та адаптацію західних ракет під існуючі пускові й протиповітряні системи радянського зразка, що має зробити їх ефективнішими. Йдеться, зокрема, про зброю типу deep strike (глибокого ураження), здатної знищувати ворожі позиції за лінією фронту. Зобов’язання надавати зброю для подібних ударів чітко взяли на себе партнери України.

По-друге, союзники підтвердили готовність вирішувати проблеми України з дефіциту ракет для існуючих систем протиповітряної оборони (ППО). Л. Остін під час відеовиступу наголосив, що Україна має вирішальне значення для глобальної безпеки і закликав учасників для прикриття неба надати Україні «більше життєво важливих наземних систем протиповітряної оборони і перехоплення».    

По-третє, відмінністю 18-го «Рамштайну» стала формалізація «коаліції спроможностей» (capability coalitions), сформованої під час попередніх засідань (авіаційна, танкова, артилерійська та коаліція морської безпеки), а також формування нової коаліції наземних засобів протиповітряної оборони. У контексті започаткування коаліції артилерійських спроможностей, підтверджений досвід України у застосуванні артсистем, які надаються міжнародними партнерами. Незважаючи на нестачу необхідних боєприпасів на складах Альянсу та недостатні темпи їх виробництва, партнери намагатимуться поступово задовольняти потреби ЗСУ шляхом інвестування у виробництво саме боєприпасів і артилерійських систем з перспективою виведення обсягів їх виробництва на повну потужність вже у 2024 році.

Відбулося обговорення напрацювання та практичні напрямки посилення темпів нарощування Україною власного виробництва боєприпасів. Також ішлося про диверсифікацію поставок артилерійських систем з урахуванням зносу стволів артилерії. У рамках авіаційної коаліції, крім зобов’язань щодо надання літаків F-16, підтверджено продовження навчання українських пілотів на військових базах НАТО у Німеччині та США. Канада під час зустрічі оголосила про новий пакет військової допомоги та долучення канадських інструкторів до навчання українських льотчиків на винищувачах F-16, а Німеччина – про передачу Україні гелікоптерів. Крім того, обговорювались питання нарощення виробництва дронів і ракет, які зможуть певною мірою компенсувати нестачу артилерійських снарядів. Зі свого боку очільник МО України Р. Умєров запевнив, що його відомство готове співінвестувати в технології та спільне виробництво, ділитися бойовим досвідом України та сприяти укладенню довгострокових контрактів із зацікавленими компаніями. Під час зустрічі також обговорювалося і питання коаліцій з морської безпеки та ІТ-коаліції.

Отже, нинішня зустріч у форматі «Рамштайн» виявилась досить продуктивною, адже спростувала наративи російської пропаганди про «втому Заходу від України» та «припинення фінансової та військової допомоги». США та коаліція з понад 50 союзників і партнерів, як і раніше, віддані підтримці України в її боротьбі проти російської агресії. Тому недоречно говорити про будь-який сценарій, за яким є Україна взагалі залишиться без західної підтримки. Наступна зустріч Контактної групи з питань оборони України («Рамштайн-19») відбудеться у середині лютого в Брюсселі, напередодні засідання Ради Україна–НАТО.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#військовий стан #Дніпро #Україна #056 #СТОЇМО #ЗупинимоОкупантів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...