• Головна
  • Я заклав вибухівку у школі в Дніпрі: як уникнути вербування українських підлітків для фейкового мінування
11:30, 6 жовтня 2023 р.

Я заклав вибухівку у школі в Дніпрі: як уникнути вербування українських підлітків для фейкового мінування

Я заклав вибухівку у школі в Дніпрі: як уникнути вербування українських підлітків для фейкового мінування

В Україні продовжують щоденно надходити повідомлення про замінування різних об'єктів. Лише за минулу добу надійшло два таких: торгівельного центру та спеціалізованої школи №71. За останній час повідомлення про замінування навчальних закладів надходять все частіше і цими лже мінерали виявляються діти.

Редакція 056 розкаже про останній такий випадок у Дніпрі та як діяти в подібних ситуаціям батькам.

Служби безпеки України наголошує, що російські спецслужби у соціальних мережах та на ігрових інтернет-платформах продовжують вербувати українських підлітків для здійснення фейкових замінувань.

Як зазначають у відомстві, СБУ було задокументовано численні спроби спецслужб росії розхитати внутрішню обстановку в Україні через фейкові повідомлення про мінування інфраструктури в різних населених пунктах України.

У Дніпрі 30 вересня близько 22:00 в КЗО «СЗШ №66» до классного чату одного із класів в месенджері «Вайбер» приєднались дві невідомі особи. Останні ображали учасників групи, нецензурно висловлюючись про їх батьків. Потім ці невідомі написали, що працюють у терористичній організації «разгром» та замінували вказану школу, а саме, мовою оригіналу: 

30.09.2023 о 23:24 «3 гексогеновые бомбы 3 кг в 5 в классе»;

30.09.2023 о 23:24 «я заложил под плинтус школы 3 гиксогеновых бомб»;

30.09.2023 о 23:25 «и в 2 а классе 4 самодельных»;

30.09.2023 о 23:26 «я заминировал школу 6 самодельными бомбами 7 кг тротилами и минами м14»;

30.09.2023 о 23:52 «я работаю в терористической группе разгром»;

30.09.2023 о 23:52 «я заминировал вашу гимназию»;

30.09.2023 о 23:53 «гимназия взорвется 2дня часов 45 мин 34 сек»;

01.10.2023 о 11:36 «напишите как школа бахнет».

За фактом надходження повідомлення терористичного характеру про замінування, відповідно до затвердженого алгоритму дій, співробітники ГУНП та ВТС в Дніпропетровській області здійснили обстеження приміщень та прилеглої території будівлі КЗО «СЗШ № 66» ДМР. За результатом перевірки, вибухових пристроїв чи інших небезпечних предметів та речовин не виявлено. Евакуація під час перевірки не здійснювалась.

Подібні повідомлення не залишаються без перевірки і виявлення особи того, хто їх написав. 

Таким чином, наявні ознаки складу злочину, що підпадають під кваліфікацію ст. 259 КК України (завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян знищення чи пошкодження об’єктів власності), а саме: надсилання повідомлень про замінування загальноосвітнього навчального закладу КЗО «СЗШ № 66» ДМР.

Мінер підтвердив раніше отримані дані та пояснив, що зі свого власного мобільного телефону приєднався до групи у месенджері «Вайбер» з використанням нового номеру мобільного телефону та додав свого друга.

Зазначимо, що за цим та іншими фактами тривають розслідування за ст. 259 Кримінального кодексу України (завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності).

Санкція статті передбачає покарання до восьми років позбавлення волі. Якщо зловмиснику не виповнилося 16 років, то за вчинений злочин відповідатимуть його батьки або особи, що їх замінюють.

Як захистити дитину від впливу інтернету?

Ми бачимо, що останнім часом факти використання росією дітей у вчиненні своїх дій стали все більшими. Тому закликаємо батьків бути уважними до того, з ким спілкується дитина у соціальній мережі.

Пояснюйте важливість нерозголошення особистої інформації: домашньої адреси, номеру телефону, місця роботи батьків та їхньої зарплатні.

Спілкуйтеся з приводу реальних зустрічей з інтернет-знайомими.

Навчіть розрізняти потік негативної та позитивної інформації, розумно її сприймати.

Але для кожного віку існують свої особливі правила безпечної поведінки в інтернеті для дітей:

5–6 років. Так, останнім часом кількість дошкільнят поміж юзерів значно зросла. Бажано, щоб дитина такого віку користувалася мережею лише у присутності дорослого. Попіклуйтеся про те, щоб доступ до Інтернету знаходився у загальній кімнаті, і не поширювався на дитячу.

7–8 років. У цьому віці діти можуть вже вільно обходити обмеження та знаходити потрібну їм інформацію. Батькам слід уважніше стежити за тим, які саме сайти переглядає дитина. У багатьох браузерах є функція «батьківського контролю», скористайтеся нею щоб обмежити доступ до матеріалів, що можуть зашкодити дитячому психологічному здоров’ю.

9–12 років. Серед дітей цієї вікової категорії зазвичай дуже багато прихильників онлайн-ігор. Привчіть дитину до того, що не можна реєструватися та завантажувати сторонні файли з мережі без вашого дозволу.

13–16 років. Найважче контролювати використання Інтернету підлітками. Намагайтеся більше часу проводити разом і частіше розмовляти із дитиною про користування соціальними мережами, відвідування форумів та різних сайтів. Не нав’язуйте своєї думки та не вводить жорстких обмежень чи заборон. Тільки через спокійну бесіду з уже дорослою дитиною ви зможете порозумітися і захистити її від шкідливого впливу віртуального світу.

І скільки б не виповнилося років вашій дитині, пояснюйте, що ви у жодному разі не стежите за нею та не обмежуєте її простір, ви просто про них турбуєтеся, а у разі небезпеки завжди готові прийти на допомогу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#військовий стан #Дніпро #Україна #056 #СТОЇМО #ЗупинимоОкупантів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
З 24 лютого на Україну було здійснено підлий напад. З цього моменту житя українців поділилася на до та після. Наразі виникають ситуації, які нам мирному населенню не відомі. Тож надає о поради, які можуть врятувати життя.
Оголошення
live comments feed...