• Головна
  • Ботулізм в Дніпрі: в якому магазині виявили отруйну рибу та який є єдиний спосіб порятунку
18:30, 22 серпня 2023 р.

Ботулізм в Дніпрі: в якому магазині виявили отруйну рибу та який є єдиний спосіб порятунку

Ботулізм в Дніпрі: в якому магазині виявили отруйну рибу та який є єдиний спосіб порятунку

Влітку треба дуже уважно ставитися до вживання риби, адже ймовірність отруїтися більша, ніж в холодну пору. Це може бути як і звичайна кишкова інфекція, яка за день сама проходить, так і ботулізм, черговий випадок якого зареєстрували у Дніпрі. Чоловік потрапив до реанімації після вживанням в’яленої риби «Плітка». Придбав він її в магазині «BEER BANK».

Про це повідомляє сайт 056 з посиланням на Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області

Постраждалий, у стані середньої важкості, був госпіталізований 13 серпня до відділення реанімації та інтенсивної терапії філії за напрямком «Інфекційні хвороби» КНП «Міська клінічна лікарня № 4» ДМР, де йому було введено протиботулінічну сироватку.

Після отримання екстреного повідомлення спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області проведено санітарно-епідеміологічне розслідування та позаплановий захід державного контролю об’єкта, з яким пов’язано випадок ботулізму, магазин «BEER BANK».

За результатами проведеного інспектування винесено:

  • рішення про вилучення з обігу харчового продукту невідомого походження та без відповідного маркування, а саме плітки в’яленої не розібраної, в кількості 1,462 кг;
  • рішення про тимчасове припинення обігу харчового продукту (плітка в’ялена не розібрана) з 15.08.2023 на 10 робочих днів;
  • складено припис про усунення порушень вимог законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин.

У ході проведення інспектування магазину «BEER BANK» встановлено виробника в’яленої плітки, з якою, ймовірно, пов’язане захворювання на ботулізм.

Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області направило інформацію про виробника в’яленої плітки до ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській області для вжиття заходів реагування.

Ботулізм – дуже тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Збудник хвороби розмножується в анаеробному стані (без доступу кисню) за неправильних умов виготовлення, зберігання чи транспортування продуктів харчування.

Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб, можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Проте захворювання може виникнути тільки при вживанні тих, які зберігалися при анаеробних або близьких до анаеробних умовах без попередньої достатньої термічної обробки. Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в'ялені м'ясні та рибні вироби, а також інші продукти, в яких є умови для розвитку вегетативних форм збудників та токсиноутворення.

Найчастіше реєструються захворювання, пов'язані із вживанням в'яленої, соленої або копченої риби, грибів домашнього консервування, м'ясних і ковбасних виробів домашнього приготування, бобових консервів.

У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Тому що ретельніше промита риба перед засолом, що чистіше відмито городину перед консервуванням, то менша ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму.

Перші симптоми захворювання:

  • слабкість, запаморочення;
  • головний біль;
  • сухість у роті;
  • температура тіла найчастіше не підвищена;
  • нудота;
  • послаблення випорожнення.

Протягом декількох годин або 1-2 діб з’являються характерні для ботулізму симптоми ураження нервових центрів головного мозку:

  • порушення зору;
  • двоїння в очах;
  • сітка перед очима;
  • розширення зіниць;
  • опущення повік;
  • біль та труднощі при русі очних яблук;
  • порушення ковтання.

Пізніше виникає ураження дихального центру, в результаті чого може настати розлад дихання та смерть від задухи.

При виникненні будь-яких із цих симптомів не зволікайте, не практикуйте самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи по допомогу медпрацівників.

Лікування ботулізму здійснюється лише протиботуліничною сироваткою, яка є єдиним ефективним засобом специфічного лікування, шанси вилікуватися без якої дуже низькі.

У більшості випадків можна уникнути ботулізму, якщо дотримуватися простих харчових правил.

1. Що ретельніше промита риба перед засолом, що чистіше відмито городину перед консервуванням, то менша ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму.

2. Не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму: роздуті бляшанки; банки зі здутими кришками; банки, з яких щось витікає; банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.

3. Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігаються понад рік або термін зберігання яких сплив.

4. Уникайте споживання в’яленої, копченої, соленої та консервованої риби.

5.Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їхній якості або не впевнені, що їх виготовляли, зберігали та/або транспортували належним чином.

6. Перед споживанням м’ясних та рибних консервів домашнього приготування піддавайте їх термічній обробці, адже токсин ботулізму за температури 80°С руйнується за 5 – 25 хвилин, залежно від продукту, а за температури 100°С — у перші хвилини.

7. Категорично виключіть придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, соленої риби й інших продуктів в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб та на стихійних ринках.

Найкращий спосіб захистити своє здоров’я – утримуватися від вживання їжі, якість якої вам невідома!

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...