• Головна
  • Замість Дня перемоги – День Європи: чим це свято особливе для українців
12:00, 9 травня 2023 р.

Замість Дня перемоги – День Європи: чим це свято особливе для українців

Замість Дня перемоги – День Європи: чим це свято особливе для українців

Президент Володимир Зеленський підписав Указ про відзначення Дня Європи 9 травня. Це свято веде свій початок від проголошення декларації Шумана, яка була оприлюднена 9 травня 1950 року і вважається початком єдиної Європи. 

Редакція розкаже чим особливий цей день для українців. 

На відміну від Дня перемоги, якому завжди властивий прихований сум, День Європи несе у собі всі елементи безтурботного святкування та набуває все більшого значення в об’єднаній Європі. Очевидно також, що обидва свята дещо зливаються, і здається, у напрямку більшої уваги до останнього. Що цікаво, в Україні також святкують День Європи, але відповідно до указу президента Кучми чомусь у третю суботу травня. Втім, в регіонах України, в першу чергу у Західній Україні, в яких не прийнято святкувати День перемоги, День Європи проводять саме 9 травня.

Чому саме зараз в Україні встановили День Європи

  • Україна – невід’ємна частина європейської цивілізації, в якій шануються свобода, рівність, гідність та права. Ми повертаємося до спільноти об’єднаної Європи, звідки нас штучно висмикнула імперія.
  • Європейськість – одна з основ ідентичності української нації. Під прапором об’єднаної Європи Українці вийшли на Майдан у 2013 році. Люди відстоювали своє європейське майбутнє.
  • Європейська інтеграція – це стратегічний курс України, метою якого є повноцінне членство нашої країни у Євросоюзі.  
  • Попри війну, Україна дедалі глибше інтегрується в європейський простір у всіх галузях: політичній, правовій, культурній – адаптуємо своє законодавство до європейського, разом формуємо підґрунтя для поступової інтеграції України до єдиного європейського ринку.
  • День Європи – не нове для України свято, воно існує вже протягом 20 років, але раніше його відзначали у третю суботу травня.
  • Це свято офіційно затвердила Рада Європи у 1985 році. Відтепер Україна відзначатиме його синхронно з ЄС.
  • День Європи існує не на противагу Дню перемоги, який раніше відзначався 9 травня. Він приурочений до історичної події – Декларації Шумана 9 травня 1950 року, яка стала імпульсом для початку європейської інтеграції, що передувала створенню ЄС. 
  • При цьому в Україні зберігається День пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років, який відзначається 8 травня – також синхронно з Європою.
  • Україна як ніхто інший знає ціну єдності демократичних країн, чия підтримка дозволила нам зупинити російського агресора. Європа допомогла нам у найкритичніший момент нашої сучасної історії.
  • Приєднання України до ЄС зміцнить європейську спільноту, посилить її обороноздатність, посуне політичні кордони Європи на схід.

Довідка

Україна, яка до 1991 року була частиною СРСР, отримала "у спадок" відзначення кінця Другої світової війни саме 9 травня. З часом цей день в Україні набув рис політизації і ознаменувався вуличним та інформаційним протистоянням проросійських і патріотичних сил, що провокувало конфлікти і наростання напруги у суспільстві.

Конфліктне сприйняття посилилось під час подій Євромайдану 2013-2014 років, окупації Криму Росією й початком війни на Донбасі. Проросійські сили активно використовували комуністичну символіку (в тому числі "георгіївські стрічки"), якою досі послуговувались під час мітингів на 9 травня.

Наслідком цього став процес декомунізації і намагання дистанціюватися від дати 9 травня, яка слугувала одним із символів радянського минулого України та історичного зв'язку з рф.

Декомунізація і символіка

Після указу № 169/2015 від 24 березня 2015 року тодішнього президента України Петра Порошенка вперше в історії України офіційні заходи з нагоди завершення Другої світової війни в Європі та перемоги над нацизмом проходили два дні — 8 та 9 травня. Відтоді офіційно 8 травня було встановлено в Україні "Днем пам'яті та примирення".

В указі зазначається, що нове свято встановлено "з метою гідного вшанування подвигу Українського народу, його визначного внеску у перемогу антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні, висловлення поваги усім борцям проти нацизму...".

Планувалося, що й надалі в Україні вшанування загиблих розпочинатиметься 8 травня — разом з Європою та світом, і продовжуватиметься за радянською традицією 9 травня.

15 травня 2015 року Порошенко підписав чотири закони, які назвали "декомунізаційним пакетом". Серед них і закон "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів і заборону пропаганди їхньої символіки". Документи набули чинності 21 травня 2015-го.

16 грудня 2015 року Окружний адміністративний суд Києва офіційно заборонив діяльність комуністичної партії, а 12 червня 2017 року президент України підписав закон про офіційну заборону використання на території України "георгіївської стрічки", який набрав чинності з 15 червня.

Офіційним символом святкування Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, як і Дня пам'яті та примирення, є квітка червоного маку — загальноприйнятий у світі символ відзначення пам'ятних днів Другої світової війни. В Україні використовується у власній стилізації, розробленій харківським дизайнером Сергієм Мішакіним. Гаслом обох пам'ятних днів є "1939-1945. Пам'ятаємо. Перемагаємо".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#військовий стан #Дніпро #Україна #056 #СТОЇМО #ЗупинимоОкупантів #Мелітополь
Високі оцінки користувачів за Корисність
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Широкомасштабному вторгненню передувало засіхання на багату українську культуру. Разом з перемогою українцям важливо повертатися до свого коріння та берегти ту культурну ідентичність, яка формувалися нашими предками. Ми сильна та волелюбна нація і це не дає спокою росії вже протягом багатьох віків.
Оголошення
live comments feed...