• Головна
  • Купити долари чи залишити гривні: що робити із заощадженнями
17:30, 21 березня 2023 р.

Купити долари чи залишити гривні: що робити із заощадженнями

Купити долари чи залишити гривні: що робити із заощадженнями

В період воєнного стану в Україні зафіксувалася цікава ситуація на валютному ринку. Минулого року долар дуже виріс, але після банкрутства кількох великих банків США його курс може дестабілізуватися. 

Про це повідомив директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлинський в ефірі телемарафону.

Фахівець радить:

  • не тримати всі гроші в одній валюті, зокрема тільки в доларах або гривнях;
  • бажано завжди мати якусь частину заощаджень готівкою в євро чи доларах на випадок непередбачуваних ситуацій;
  • якщо брати до уваги теперішнє посилення гривні відносно світових валют (при тому, що прогнози стосовно курсу були невтішні ще пів року тому), краще зупинити вибір на гривневих активах, як от банківські облігації.

"Для тих, в кого заощаджень побільше, є змога купити облігації внутрішньої державної позики чи військові облігації. Оскільки цінні папери випускає держава, вкладники можуть не хвилюватися за свої гроші та бути впевненими, що після закінчення строку дії їм повернуть всі фінанси разом з відсотками", - пояснив Вишлинський.

За його словами, на курс впливає ситуація, що виникла у Сполучених Штатах Америки, а саме — банкрутство кількох великих банків. Цього не очікували навіть в США, тож не дивно, що більшість світових валют зараз зміцнюються стосовно до долара, в тому числі — гривня. Невідомо, скільки тенденція ще триватиме, тому не рекомендується одразу скуповувати американські банкноти.

"Взагалі ще в перші пів року війни українці не думали, що зможуть спостерігати падіння курсу. Всі очікували нескінченного зростання долара. Але завдяки покращенню ситуації з допомогою від міжнародних партнерів протягом тривалого періоду вдається перекривати валютні резерви, потрібні для підтримання стійкого офіційного курсу на нинішньому рівні.

Якщо влада США зможе за короткий час стабілізувати ситуацію з ударами по банківській системі, то послаблення долара зупиниться", — додав експерт.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина #курс далара #курс євро
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...