• Головна
  • Індексація пенсій у 2023 році: чи буде підвищення виплат
18:30, 19 січня 2023 р.

Індексація пенсій у 2023 році: чи буде підвищення виплат

Індексація пенсій у 2023 році: чи буде підвищення виплат

З 1 березня в Україні планують провести щорічну індексацію пенсій. Але у ВРУ повідомили, що грошей на це у бюджеті поки що немає.

Про це повідомляє сайт 056.

Середній розмір пенсії на початок 2023 року склав 4622,6 гривні. Протягом 2022 року він зріс на 15,8%. Це зростання не компенсувало інфляції і девальвації національної валюти, тож в реальному вимірі купівельна спроможність пенсії скоротилася на 8,5%, а у доларовому еквіваленті - на 13,6%.

Було б дивно очікувати зростання реальних доходів громадян під час війни. Втім воєнний стан не скасував дії законів, що визначають порядок індексації пенсій. Тож, незважаючи на складну фінансову ситуацію в державі, уряд зобов’язаний буде і в нинішньому році знайти кошти хоча б на деяке підвищення виплат.

В першу чергу йдеться про щорічну індексацію пенсій. Її величина визначається як середнє арифметичне між інфляцією та зростанням середньої заробітної плати за попередній рік. Тобто, якщо, наприклад, минулого року інфляція склала 5%, а середня зарплата по Україні зросла на 15%, то пенсії за віком належить проіндексувати на 10%.

Яким буде процент підвищення пенсій в нинішньому році, поки що не відомо. За аналізом даних Міністерства економіки, індексація пенсій складе приблизно 3-4%. Ці цифри не є остаточними: уряд ще має назвати і офіційно затвердити точні дані, на основі яких розраховуватимуться пенсії.

Проте уже відомо, що значного зростання пенсійних виплат в нинішньому році очікувати не варто.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...