• Головна
  • У Дніпрі розконсервовано єдиний в Україні фонтан-водоспад: історія його створення
14:00, 27 травня

У Дніпрі розконсервовано єдиний в Україні фонтан-водоспад: історія його створення

У Дніпрі розконсервовано єдиний в Україні фонтан-водоспад: історія його створення

Днями у Дніпрі було розконсервовано єдиний в Україні фонтан-водоспад "Поріг Ревучий", який знаходиться на Монастирському острові. Він є туристичною візитівкою нашого міста та має історію, пов'язану з козацтвом. Також цей фонтан настільки поєднує мегаполіс та природу, що мало хто здогадується, що він штучний.

Про це повідомляє редакція сайту 056 з посиланням на департамент парків та рекреації Дніпровської міської ради

Водоспад "Поріг Ревучий" було створено в 2013 році на місці виходу гірських порід вздовж південного схилу Монастирського острова. Його висота сягає понад 17 метрів.

Фонтан було названо на честь найбільшого порога Дніпра — Ревучого, який зник після відкриття Запорізької ГЕС. Ненаситець або Ревучий – був найстрашніший з легендарних Дніпрових порогів. Він мав 12 скельних виступів, які перетинали течію Дніпра. Козаки називали цей поріг Дідом. Вони ж дали назву всім скелям порогу: Рвана, Служба, Гостренька, Одинцевська, Рогіжна, Буравлена, Булгарська, Богатирська, Довгопола, Казанцова, Мокрі Кладі та Рогата.

Між скелями майже неможливо було провести човен. При спуску на кораблі по Дніпру, зазвичай перед порогом витягували човни, розвантажували та переносили на руках. І тільки козаки навчилися його минати: у Ревучому був так званий «козацький хід».

Саме на Ненаситці існував найбільший на Дніпрі водоспад, який мав висоту 7 метрів. Течія Ревучого була настільки потужною, що з усіх дев'яти порогів Дніпра він єдиний не замерзав узимку. Шум Діда було чути за 10 км, а в тиху погоду — за 15–20 км.

Декоративний водоспад «Поріг ревучий» було створено для вшанування слави українських козаків, які з легкістю долали на своїх «чайках» смертоносні пороги Дніпра. А також на згадку про міць і незламність нашого краю й характеру українців.

Сьогодні «Поріг ревучий» став топовим у списку туристичних місць Дніпра. Тут завжди людно, адже таке дивовижне, хоч і штучне, видовище не щодня можна побачити.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина #ситуація в Дніпрі
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...