• Головна
  • Чи мають право правоохоронці доставляти до ТЦК людину, оголошену в розшук
13:00, 24 травня

Чи мають право правоохоронці доставляти до ТЦК людину, оголошену в розшук

Чи мають право правоохоронці доставляти до ТЦК людину, оголошену в розшук

В Україні поліцейські разом із представниками ТЦК інформують військовозобов'язаних, але самі повістки не вручають. Вони мають право вимагати військові документи у чоловіків віком 18-60 років.

Про це повідомив голова Національної поліції України Іван Вигівський в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

У випадку, коли під час перевірки документів виявляється, що людина перебуває в розшуку, важливо розуміти, в якому саме розшуку перебуває особа.

"Якщо вона перебуває у розшуку за вчинення кримінального правопорушення, то поліцейський має вчинити невідкладні дії по затриманню такої особи відповідно до кримінального процесуального законодавства", - пояснив Вигівський.

Він наголосив, що розшук осіб здійснюється виключно в межах кримінального провадження відповідно до статей 281 (Розшук підозрюваного) та 335 (Зупинення судового провадження) Кримінального процесуального кодексу України.

"Якщо ж установлено особу, яка відповідно до звернення ТЦК та СП вчинила адміністративне правопорушення, передбачене статтями 210, 210-1 КУпАП, то в такому випадку поліцейський уповноважений на здійснення адміністративного затримання та доставлення військовозобов’язаного до ТЦК та СП", - додав голова Національної поліції.

Він зауважив, що чоловіків, які не мають при собі документів, можуть затримати для встановлення особи не більше ніж на 3 години

Зазначимо, що за статтями 31, 32 Закону України "Про Національну поліцію" передбачено повноваження поліцейського щодо перевірки документів у особи як превентивного поліцейського заходу, спрямованого на забезпечення публічної безпеки та порядку, боротьбу зі злочинністю.

Перевірка ж військово-облікових документів спрямована на дотримання військовозобов’язаними законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, та дає право перевіряти документи в усіх осіб чоловічої статі віком від 18 до 60 років, незалежно від підстав, визначених Законом України "Про Національну поліцію".

Згідно з Законом України "Про Національну поліцію" доповнено частиною другою відповідно до якої поліцейський має право у період дії воєнного стану та/або під час мобілізації (крім цільової) вимагати в особи чоловічої статі віком від 18 до 60 років пред’явлення нею військово-облікового документа разом з документом, що посвідчує особу, і дає можливість поліцейському прочитати та зафіксувати дані, що містяться в документах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина #ситуація в Дніпрі
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...