• Головна
  • Позаматкова вагітність: лікування та безпліддя
Новини компаній
11:00, 28 лютого

Позаматкова вагітність: лікування та безпліддя

Новини компаній

Позаматкова вагітність після ЕКЗ

Qt_rR2KeUbr9XGjuzDVhqQroxd9w-PQqTNym-0GuGYK4q8j2OycIQHj6x5WQ4SkEt3FpTUL5qc2V1xljgwwoKKmuZHWlT7ljXsg1iDtZxLJm2NkjO26KcbmlP5X8DWbjq-YccI9v8_6gzcMLDjAFsjc

Екстракорпоральне запліднення (ЕКЗ) – метод лікування безпліддя, при якому яйцеклітина жінки об'єднується зі сперматозоїдом чоловіка в лабораторних умовах, а потім переноситься в матку майбутньої матусі. Ця процедура допомагає багатьом парам здійснити свою мрію про народження дитини. 

Однак як і будь-яке медичне втручання, ЕКЗ має певні ризики й можливі ускладнення. Одним з них є позаматкова вагітність.

Чи може статись позаматкова вагітність під час ЕКЗ?

Позаматкова вагітність– патологія, при якій ембріон прикріплюється не до стінки матки, а до іншого місця в організмі жінки. Найчастіше це відбувається в маткових трубах, рідше ембріон може знаходитися в яєчнику, шийці матки, черевній порожнині.

Таке може статися під час ЕКЗ, хоча ймовірність цього досить низька (лише від 1% до 5%). Це трошки більше, ніж під час природній вагітності, тут ймовірність патології в середньому становить 0,5%. Важливо зауважити, що процедура ЕКЗ сама по собі не є причиною позаматкової вагітності. На виникнення цієї патології впливає багато факторів, серед яких:

  • Вік. Чим старша жінка, тим вища ймовірність порушень.

  • Анамнез безпліддя. Жінки, які довго не могли завагітніти, мають більший ризик.

  • Попередні позаматкові вагітності. Якщо жінка вже мала таку проблему, вірогідність її повторення зростає.

  • Захворювання. Інфекції, запалення, операції, поліпи, міома та інші проблеми.

  • Гормональні порушення. Нерівновага гормонів, зокрема прогестерону, може впливати на рух яйцеклітини через труби.

  • Оперативне втручання на придатках. особливо у випадках, коли процедура супроводжувалася ушкодженням внутрішніх структур цього органу.

Якщо не виявити та не припинити позаматкову вагітність вчасно, то може статися розрив труби, що призведе до внутрішньої кровотечі й шоку.

Як уникнути позаматкової вагітності після ЕКЗ

Неможливо повністю виключити ризик позаматкової вагітності після ЕКЗ, але його можна зменшити.

  • Пройти всі необхідні обстеження перед процедурою. Це допоможе виявити та вилікувати захворювання, що можуть вплинути на вагітність.

  • Дотримуватися рекомендацій лікаря щодо кількості і якості ембріонів, які переносяться. Зазвичай рекомендується переносити не більше двох ембріонів, високої якості. Це зменшує ризик позаматкової та багатоплідної вагітності, яка також може мати ускладнення.

  • Слідкувати за своїм станом після процедури. Якщо у вас з’являються такі симптоми, як кров’янисті виділення, біль внизу живота, підвищення температури, вам потрібно негайно звернутися до лікаря.

  • Пройти діагностику. Після ЕКЗ потрібно регулярно робити аналіз крові на рівень гормону hCG. Якщо рівень зростає нормально, то це свідчить про маткову вагітність. Якщо знижується або зростає повільно, це може бути ознакою позаматкової вагітності або невиношування. Також варто робити ультразвукове дослідження (УЗД), що дозволяє визначити місце прикріплення ембріона і його розвиток.

Ектопічна вагітність – зовсім не вирок, а лише невеличка перепона на шляху до бажаного батьківства.

Стати сурогатною мамою та допомогти сімейним парам які зіткнулися з проблемою безпліддя можна в центрі сурогатного материнства «Артеміда».

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Екстракорпоральне запліднення (ЕКЗ) #лікування безпліддя #Позаматкова вагітність #Стати сурогатною мамою #Артеміда
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...