• Головна
  • Міжнародний жіночий день в Україні 2024: чи перенесли з 8 березня та, чи буде вихідний
15:00, 22 лютого

Міжнародний жіночий день в Україні 2024: чи перенесли з 8 березня та, чи буде вихідний

Міжнародний жіночий день в Україні 2024: чи перенесли з 8 березня та, чи буде вихідний

В Україні, як і в низці інших країн світу, 8 березня прийнято святкувати Міжнародний жіночий день. Попри численні дискусії, у 2024 році його не перенесли.

Про це повідомляє редакція сайту 056.

Міжнародний жіночий день у 2024 році випадає на п'ятницю і згідно зі статтею 73 Кодексу про працю, він мав би бути вихідним днем. Але через воєнний стан, додаткового вихідного не буде.

До повномасштабного вторгнення Міжнародний жіночий день завжди був вихідним, хоча в більшості інших країн світу він робочий. На цю дату зазвичай планували концерти, корпоративи та інші заходи. Українкам дарували букети перших весняних квітів, цукерки, чи щось коштовне.

Останніми роками точаться дискусії щодо того, чи потрібно продовжувати на офіційному рівні святкувати свято Міжнародний жіночий день 8 березня). Адже воно тісно пов'язане зі зросійщенням та радянським періодом. Низка депутатів запропонувала скасувати державний вихідний на 8 березня та ще деякі свята, які були створені за радянщини, а натомість сформувати свої власні.

14 лютого 2023 року частина депутатів Верховної Ради України запропонувала внести до Кодексу законів про працю України певні зміни, які стосуються встановлення українських свят. Там же йшлося про скасування державних свят 8 Березня (Міжнародний жіночий день), 1 та 9 травня (День праці і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні). Законопроєкт №9009 був зареєстрований в парламенті, але все ще перебуває на опрацюванні в комітеті.

Замість цих свят депутати пропонують створити українські аналоги, які стануть державними вихідними:

  • 25 лютого — День української жінки (дата народження Лесі Українки);
  • 9 березня — День народження Тараса Шевченка;
  • Друга неділя травня — День матері.

У "Дії" було проведено голосування щодо святкування 8 березня і понад 1,3 млн українців висловили думку, що Міжнародний жіночий день потрібно залишити на рівні свята. Ще частина підтримала ідею лишити цей день офіційним вихідним.

На цей час доля свята не вирішена і поки що Україна керується тими законами, які були прийняті раніше. Тобто, 8 березня - державне свято, але в умовах війни - робочий день.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...