• Головна
  • Знищення українського зерна в Польщі: ким організоване та чи має відношення до мирних протестів
16:00, 12 лютого

Знищення українського зерна в Польщі: ким організоване та чи має відношення до мирних протестів

Знищення українського зерна в Польщі: ким організоване та чи має відношення до мирних протестів

Польські фермери під час блокади кордону з Україною зупинили три українські вантажівки та висипали з них зерно, яке везли на експорт. Наша сторона, звернулась до поліції й закликала притягнути причетних до відповідальності. А польські правоохоронці пообіцяли направити справу до прокуратури для проведення правової та кримінально-правової експертизи. Цей інцидент не має нічого спільного з мирними протестами і організований маргінальним польським політиком.

Про це повідомляє редакція сайту 056 з посиланням на Центр стратегічних комунікацій, Центр протидії дезінформації РНБО України та Міністерство аграрної політики та продовольства України.

Псування українського зерна польськими фермерами – незаконне

"Зерно для українців – не просто товар. В країні, яка пережила Голодомор, до хліба і збіжжя особливо шанобливе ставлення. Вирощування врожаю в Україні в умовах постійних російських атак – важка і небезпечна справа. У кожному центнері зерна – не лише праця, а й самопожертва українських фермерів", - пояснили аналітики Центру стратегічних комунікацій.

Там нагадали, що росія атакує українські порти, аби завадити морському експорту збіжжя.

"Щиро сподіваємося, що окрема група громадян Польщі не вирішила таким чином приєднатися до російської зернової блокади", - наголосили аналітики та заявили, що псування чужого майна учасниками блокади є незаконним. 

"Очікуємо на швидку реакцію правоохоронних органів Польщі, а також на публічне засудження ганебного вчинку польським суспільством", - підсумували там. 

Акцію організував маргінальний польський політик

Ініціатор злочину Рафал Меклер – один із натхненників протестів, власник логістичної компанії та лідер люблінського осередку маргінальної партії «Конфедерація».

Ця політсила виступає за вихід Польщі з ЄС, критикує розміщення військ НАТО в країні та агітує за покращення стосунків з рф. Партія не користується широкою підтримкою поляків. Сам Меклер балотувався у 2019 році в Сейм, але невдало. Чергова акція Меклера вочевидь відповідає інтересам рф, яка зацікавлена у конфлікті між українцями й поляками та зменшенні підтримки України з боку ЄС. Крім того, ця акція стала в пригоді напівкримінальним польським колам, яких підозрюють у рейдерських схемах на ринку перевезень в ЄС.

"Деструктивні дії окремих політиків не повинні впливати на партнерські й добросусідські відносини України та Польщі", - заявили в РНБО.

Знищення українського зерна польськими протестувальниками на українсько-польському кордоні не має нічого спільного з мирними протестами ані з юридичної, ані з моральної точки зору.

"Вже два роки повномасштабного вторгнення українські аграрії працюють під постійними ворожими обстрілами, зазнають величезних збитків. Вони здобувають це зерно надзвичайно важко і часом ціною свого життя", - заявило Міністерство аграрної політики та продовольства України

Окрім цього у міністерстві запропонували польським фермерам відвідати України та пересвідчитися, в яких умовах зараз працюють українські аграрії. Понад 4 мільйони малих фермерів в Україні готові поділитися своїм досвідом з польськими колегами.

"Хочемо висловити щиру вдячність полякам, які допомагали і продовжують допомагати українському народу в цей важкий для нас час", - заявили в міністерстві.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...