• Головна
  • Вісім років тюрми за 5 тис. грн: на Дніпропетровщині жінка дізналась пароль АТБ-картки сусідки та перевела її гроші
13:00, 24 січня

Вісім років тюрми за 5 тис. грн: на Дніпропетровщині жінка дізналась пароль АТБ-картки сусідки та перевела її гроші

Вісім років тюрми за 5 тис. грн: на Дніпропетровщині жінка дізналась пароль АТБ-картки сусідки та перевела її гроші

В Покрові на Дніпропетровщині поліцейські викрили 32-річну жінку, яка обікрала 65-річну сусідку. Дізнавшись пароль від банківського застосунку вона переслала собі на карту майже 5 тис. гривень. За це їй загрожує позбавлення волі від 5 до 8 років.

Про це повідомляє редакція сайту 056 з посиланням на поліцію Дніпропетровської області.

6 січня до відділу поліції № 2 Нікопольського районного управління поліції звернулась 65-річна пенсіонерка та повідомила, що з її карти викрали грошові кошти. Як з’ясували правоохоронці, на початку грудня довірлива жінка звернулась за допомогою до своєї сусідки по під’їзду. Вона попросила її допомогти змінити пароль банківської карти. 8 грудня фігурантка взяла у сусідки телефон, під приводом подзвонити, та переслала на свій рахунок кошти. Спочатку 1 300, пізніше 1 500 та наступного дня ще 2 000 гривень.

Відсутність грошей потерпіла виявила майже через місяць та одразу звернулась до правоохоронців.

19 січня слідчі повідомили зловмисниці про підозру за трьома фактами злочину передбаченого ч. 4 ст. 185 (крадіжка вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального Кодексу України.

Зміни з 7 березня 2022 року

Із 7 березня 2022 року Законом № 2117-IX внесено зміни до КК щодо посилення відповідальності за злочини за ст. 185, 186, 187, 189, 191 КК, вчинені в умовах воєнного стану. Це основні майнові злочини, які завжди становили значну частину всієї кримінальної статистики в Україні – крадіжка, грабіж, розбій, вимагання, а також розтрата і заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем.

Наприклад крадіжка – ч. 1 ст. 185 КК до цього вважалася не злочином, а кримінальним проступком, і за неї було передбачено покарання від штрафу 17 тис. грн. до обмеження волі строком до 5 років. Лише в разі вчинення крадіжки повторно або за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 185), з проникненням у житло або інше володіння (ч. 3 ст. 185) чи у великому, особливо великому розмірі (ч. 4, 5 ст. 185) – передбачалися покарання у вигляді позбавлення волі.

Нині ж крадіжка, учинена в умовах воєнного або надзвичайного стану – є особливо кваліфікованим складом злочину. Вчинення крадіжки в умовах воєнного стану – одразу кваліфікується за ч. 4 ст. 185 КК, за що передбачено покарання у вигляді позбавлення волі від 5 до 8 років.

Аналогічні зміни 8 березня 2022 року передбачені й за грабіж, розбій, вимагання, а також розтрати й заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем (корупційний злочин), які вчинені в умовах воєнного або надзвичайного стану. Всі ці злочини кваліфікуються одразу за ч. 4 відповідної статті (186, 187, 189, 191 КК) як особливо кваліфіковані.

Іншим Законом №2113-IX, що також набув чинності 7 березня 2022 року, викладено в новій редакції ст. 111 та 113 КК, які передбачають кримінальну відповідальність, відповідно, за державну зраду та диверсію.

Зазначимо, що якщо суд визнає особу винною за вчинення злочину з використанням умов воєнного або надзвичайного стану – це враховується при призначенні покарання. Тобто покарання – буде ближчим до максимальної межі, передбаченої відповідною статтею.

Щодо майнових злочинів, то хоча законодавець і вживає ту саму ознаку «в умовах воєнного стану», тут на нашу думку, не завжди буде простежуватися зв’язок із воєнним станом.

Вчинення майнового злочину в умовах воєнного чи надзвичайного стану може мати місце, наприклад, у районах вогневого ураження, тимчасової окупації або проходу військ, а також і поза межами згаданих районів. Наприклад, учиненим в умовах воєнного стану слід уважати такі викрадення чужого майна, які вчинені щодо осіб, які переміщуються у більш безпечні регіони України чи щодо їх майна, щодо майна, осіб, які тимчасово залишили житло без контролю для укриття в безпечному місці. Якщо ж викрадення відбулося хоча й під час дії режиму воєнного стану, але поза межами зазначених вище районів та без будь-якого використання умов воєнного стану, то навряд чи доцільно застосовувати відповідну кваліфікуючу ознаку та ознаку, що обтяжує покарання.

Зміни в законах від 3 березня 2022 року дозволяють установити більш справедливу кримінально-правову реакцію держави, у тому числі на численні задокументовані діяння російських військових, які обкрадають покинуті людьми будинки, грабують магазини та навіть викрадають курей у цивільного населення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...