• Головна
  • Чи мають право співробітники ТЦК затримувати чоловіків та перевіряти документи: відповідь омбудсмена
17:00, 17 січня

Чи мають право співробітники ТЦК затримувати чоловіків та перевіряти документи: відповідь омбудсмена

Чи мають право співробітники ТЦК затримувати чоловіків та перевіряти документи: відповідь омбудсмена

В Україні трапляються випадки, коли співробітники ТЦК перевіряють документи у громадян та силою затримують військовозобов'язаних чоловіків посеред вулиці. Це є порушенням конституції.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець в інтерв'ю NV, передає редакція сайту 056.

Лубінець наголосив, що у працівників військкоматів немає прав на подібні дії проти цивільного населення. ТЦК - це військові підрозділи, а згідно з нормами Конституції України, військові підрозділи не можуть брати участь в обмеженні прав громадян України, навіть якщо юридично у нас введений військовий статус.

"Основне питання, яке порушують громадяни України, - це невідповідність мандатів ТЦК. Це коли вони вимагають перевіряти документи, забирають документи й фізично затримують громадян України. У них таких прав немає", - зазначив омбудсмен.

Він зазначив, що його обурює застосування грубої сили до громадян України з боку працівників ТЦК.

За словами Лубінця, найбільше скарг до його офісу надходить саме щодо неналежної поведінки працівників військкоматів і перевищення ними службових повноважень.

"Я не скажу, що вони системні, що їх багато, але з такими випадками до нас теж звертаються. Все дуже просто. Я відкриваю провадження і направляю всі запити. А також до деяких ТЦК ми відправили моніторингові перевірки", - розповів він.

Омбудсмен додав, що після того, як факти підтверджуються, омбудсмен ставить це питання на рівні керівництва, щоб до них відкривалось дисциплінарне якесь провадження, і вище керівництво приймало рішення щодо покарання своїх підлеглих.

При цьому він зазначив, що суспільство має підтримувати ідею про мобілізацію, але це треба робити виключно законним способом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...