• Головна
  • Нещодавно Україна була на краю відключення світла: чи вийде збалансуватися до кінця зими
15:00, 17 січня

Нещодавно Україна була на краю відключення світла: чи вийде збалансуватися до кінця зими

Нещодавно Україна була на краю відключення світла: чи вийде збалансуватися до кінця зими

За майже два роки великої війни енергосистема України пережила чимало викликів: роботу в ізольованому режимі, окупацію найбільшої атомної станції Європи, обстріли і як наслідок – масштабний блекаут. І попри усе це колапсу в енергетиці не сталось. Та не можна гарантувати стабільність роботи енергосистеми в умовах нових атак ворога.

Про це повідомив головний диспетчер НЕК «Укренерго» Віталій Зайченко в інтерв'ю ЕП, передає редакція сайту 056.

За його словами, агресор накопичує ракети, йдуть поставки озброєння з Північної Кореї, Ірану. Через це гарантувати, що не буде блекауту, абсолютно неможливо, удари можуть бути абсолютно різні.

"Утім, якщо винести ризик обстрілів "за дужки", то я не бачу ризиків для масштабної системної аварії", - сказав Зайченко.

Він зазначив, що сильно енергосистему виснажує підвищене енергоспоживання.

"Економіка відновлюється, а це означає зростання споживання з боку промисловості та населення. 11 січня в Україні був черговий рекорд споживання з початку війни", - сказав диспетчер "Укренерго".

Тоді фактично Україна була на краю до введення обмежень споживання. Але рекордний рівень вдалося покрити завдяки трьом чинникам:

  • відновлена достатня частина генерації. Усе, що можна було увімкнути, ми увімкнули;
  • в теплий грудень є велика проточність води по Дніпру і Десні;
  • негода, через яку вчора було вимкнено понад тисячу населених пунктів, це понад 600 мегават;
  • ранкові повітряні тривоги, під час яких споживання падає приблизно на 300 мегават.

Він запевнив, що до кінця зими так балансуватися не вийде, тому що вода для ГЕС закінчується. Гарантувати, що вистачить водного ресурсу, який ми використовували вчора, абсолютно нереально. Тому треба готуватися до одного з двох варіантів: обмеження або імпорт електроенергії. При цьому імпорт у такі холодні періоди заходить не дуже, тому що ціни в Євросоюзі вищі і кон’юнктурно імпорту немає. До того ж наші сусіди самі працюють на межі можливостей.

"Якщо не буде імпорту та аварійної допомоги, то єдиний варіант для диспетчера, щоб збалансувати систему – ввести обмеження. Першими під обмеження в такому випадку потрапляють промислові підприємства. Нам би цього не хотілося, бо промисловість це – кров економіки. Населення теж страждатиме, якщо підприємства будуть стояти, але їм запропонована альтернатива", - пояснив Зайченко.

Він подякував тим, хто дослухається та економить та рекомендує робити це ще ефективно. Зауваживши, що якщо люди не зменшуватимуть споживання, то будуть примусові обмеження.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Через значні руйнування енергетичної інфраструктури по всій території України впроваджують стабілізаційні відключення електроенергії. Їх будуть застосовувати, щоб зменшити дисбаланс в енергосистемі та щоб уникнути масштабних відключень.
Оголошення
live comments feed...