• Головна
  • Як ситуація в Ємені вплине на глобальну економіку та Україну
17:40, 13 січня

Як ситуація в Ємені вплине на глобальну економіку та Україну

Як ситуація в Ємені вплине на глобальну економіку та Україну

У ніч на 12 січня авіація та бойові кораблі США й Великої Британії завдали понад 60 ракетних ударів по 16 військових об’єктах угруповання хуситів у Ємені, зокрема командних пунктах, складах зброї, виробничих потужностях та радарах ППО. У заяві США, Великої Британії, Австралії, Бахрейну, Канади, Данії, Німеччини, Нідерландів, Нової Зеландії та Південної Кореї йдеться, що цей удар нанесли відповідно до невідʼємного права держав на індивідуальну та колективну самооборону.

У Центрі протидії дезінформації при РНБО України проаналізували як ситуація в Ємені вплине на глобальну економіку та Україну. 

Це стало відповіддю на блокування єменськими найманцями судноплавства в Червоному морі від Суецького каналу до Баб-ель-Мандебської протоки й Аденської затоки. Крім того, хусити атакували майже 30 міжнародних суден, від чого постраждало понад 50 держав, і намагаються бити ракетами по ізраїльській території.

Варто зазначити, що хусити – це воєнізоване крило шиїтського племені мусульман-зейдитів, яке зараз контролює північно-західні провінції Ємену, зокрема столицю Сану. Угруповання налічує понад 120 тис. бойовиків, оснащених дронами, ракетами, зокрема балістичними (Ased) і протикорабельними крилатими (Al-Mandeb 2), та іншим сучасним озброєнням, яке їм надає Іран. Фактично, рух хуситів це проксі-утворення Ірану, яких на Близькому Сході використовують Тегеран та його ключові союзники і проти Ізраїлю, і проти США. Недарма хусити є частиною так званої «Вісі опору» – антиізраїльського та антизахідного альянсу регіональних збройних формувань (ХАМАС, «Хезболла» та хусити), яких підтримує Іран.  

Чим загрожує чергове загострення на Близькому Сході?

По-перше, наразі залишається заблокованою Баб-ель-Мандебська протока, один із найважливіших нафтових маршрутів у світі, яким щорічно транспортується до 250 млн тонн нафти й нафтопродуктів з країн Близького Сходу до Європи. Загалом транспортування морськими шляхами через Червоне море складає 10–15% глобальної морської торгівлі. Обхід суднами Червоного моря займає на 25% більше часу і призводить до зростання цін на споживчі товари – від кросівок до продуктів харчування та нафти. Також фактично заблокованим став маршрут через Суецький канал до Індійського океану, що належить до найважливіших транспортних шляхів у світі, через який надходять товари західних компаній. У результаті, після атаки судноплавні компанії A.P. Moeller-Maersk AS та Hapag-Lloyd оголосили про припинення проходу своїх суден через Червоне море, кількість контейнеровозів, що прямують через Суецький канал, скоротилася на 90%. 

Тож, якщо нинішня криза швидко не вирішиться, це скоротить обсяги глобальної торгівлі, збільшить інфляцію у світі та спровокує зростання ціни на нафту й газ у Європі, а відповідно – вдарить по європейській промисловості.

По-друге, американська атака налаштовує арабський світ проти США, які захищають Ізраїль, адже виконуючи накази Ірану хусити подають свої агресивні дії як захист Гази й жителів Палестини та боротьбу з Ізраїлем.

По-третє, загострення в Червоному морі грає на користь росії, адже створює умови для ускладнення відносин між США, ЄС і арабським світом. Росія вже фактично вступилась за єменських хуситів, звинувативши Захід у зневазі до міжнародного права, і запросила на 12 січня термінове засідання Радбезу ООН.

Незважаючи на те, що росія поки не зможе направляти судна з нафтою своєму ключовому покупцю Індії, перспектива зростання цін на нафту й газ змушує європейських лідерів відійти від першочергової підтримки України і переважно займатися внутрішніми справами. Водночас політична та військова фінансова підтримка росією та Китаєм спонсорів хуситів – Сирії та Ірану, створює додаткові загрози глобальній безпеці й економіці, зокрема й України. Тож, подальша ескалація подій навколо Ємену сприятиме рф у послабленні позицій США та їхніх союзників у Європі й Азії та надасть передумови для розпорошення зусиль Заходу з підтримки України.

Слід очікувати розгортання кремлем інформаційної кампанії з використання ситуації в Ємені для дискредитації. Колишній президент рф д. медведєв вже пов’язав удари ВМС Британії та США з бажанням Адміністрації Д. Байдена приховати, як Україна «збагачується» на поставках зброї з боку США, і наголосив, що всі гроші, які партнери України «з ЄС та з-за океану» в майбутньому дадуть Києву, також «розкрадуть».

Отже, як зміниться увага до України через військову операцію в Ємені залежатиме від подальшого розвитку подій у Червоному морі. Якщо це обмежиться ракетно-бомбовими ударами по інфраструктурі хуситів, що зменшить їхню можливість загрожувати судноплавству Червоного моря, то це не затьмарить агресію росії і не вплине на обсяги допомоги партнерів для України. Якщо ж військова операція США та Великої Британії проти хуситів призведе до активізації антиамериканських і проіранських сил та великої війни на Близькому Сході, це матиме певний негативний вплив на нашу державу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#військовий стан #Дніпро #Україна #056 #СТОЇМО #ЗупинимоОкупантів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...