• Головна
  • Наші – вдома: з російського полону повернули понад 200 воїнів та цивільних
Новину доповнено
18:00, 3 січня

Наші – вдома: з російського полону повернули понад 200 воїнів та цивільних

Новину доповнено
Наші – вдома: з російського полону повернули понад 200 воїнів та цивільних

Сьогодні з російського полону повернули понад 200 наших воїнів і цивільних. росія згодилася на такий обмін майже вперше за пів року.

Про це повідомляє сайт 056.

Серед обміняних героїв: солдати, сержанти, офіцери. Воїни Збройних Сил, Національної гвардії, ВМС, прикордонники. Частина захисників боронила Маріуполь та «Азовсталь».

Серед військовополонених: 130 представників ЗСУ (з них ТрО – 14, ВМС – 14); 55 бійців Нацгвардії; 38 військовослужбовців Держприкордонслужби; 1 поліцейський. Також звільнено шість цивільних, які були незаконно позбавлені волі.

48 воїнів, які повернулись додому, мали статус "зниклий безвісти" Зараз на них чекає медичний огляд та допомога з відновленням документів і карток.

Більшість звільнених – чоловіки (225), п’ятеро жінок. До рядового та сержантського складу належать 213 осіб, одинадцятеро – офіцери.

Після виснажливих місяців полону повернулася, зокрема, бойова медикиня зі складу 36 ОБрМП. Перебуваючи у неволі, вона принципово розмовляла українською мовою. росіяни декілька разів імітували її вивезення на обмін, але в результаті повертали назад до місця утримання.

Нарешті побачать своїх рідних та близьких семеро захисників острова Зміїний, музикант військового оркестру, військовослужбовиця ЗСУ, яку росіяни позбавили волі під час перебування в декретній відпустці, нацгвардійці, які потрапили в полон, виконуючи свої обов’язки на ЧАЕС, цивільний викладач Східноукраїнського національного університету імені В. Даля, оборонці Маріуполя.

Звільнених з полону зустрічали керівник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Кирило Буданов, член Координаційного штабу Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, Секретар Штабу Дмитро Усов.

"Висловлюємо також окрему подяку Об’єднаним Арабським Еміратам за активну участь у реалізації цього обміну", - повідомили в ГУР.

"Дякую всім, хто попри всі труднощі повертає наших людей додому! Дякую нашим захисникам! Ми зробимо все, щоб повернути всіх наших людей, які нині в російській неволі", - написав Зеленський.

Зазначимо, що 19 грудня він заявив, що процес обміну полоненими ускладнений, але "трек відкриється".

"Може дійсно мало комунікує влада, я передам цю інформацію Лубінцю, Буданову, аби все ж таки більше комунікували з близькими та рідними. Цей трек працює, він дійсно уповільнився через причини з боку росії, але є дуже конкретні ці причини. Трек відкриється", — зазначив Зеленський.

Президент розповів, що наразі триває робота "над достатньо непоганою кількістю" українських військових, аби їх повернути.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...