• Головна
  • Ці продукти можуть "вбити": перелік небезпечної їжі в Україні
15:00, 9 грудня 2023 р.

Ці продукти можуть "вбити": перелік небезпечної їжі в Україні

Ці продукти можуть "вбити": перелік небезпечної їжі в Україні

Більшість харчових продуктів є безпечними для споживання, якщо їх приготовано та збережено належним чином. Проте існують ті, які несуть небезпеку для здоров'я.

Редакція 056 розкаже про продукти, які можуть "вбити".

Важливо дотримуватися правил безпеки та гігієни при обробці та споживанні будь-яких продуктів, а також враховувати індивідуальні особливості здоров'я та можливі алергії. 

Небезпечні продукти харчування можуть включати:

Продукти з психотропними речовинами. Неправильне вживання чи зловживання деяких речовин може призвести до негативних наслідків для здоров'я.

Неякісна чи засмажена їжа. Продукти, які не були правильно збережені чи приготовані, можуть спричинити отруєння.

Продукти з високим вмістом хімічних домішок. Харчові добавки чи консерванти великою кількістю можуть бути шкідливими для здоров'я.Продукти з алергенами: Деякі продукти можуть викликати алергічні реакції у людей з певними алергіями.

Неякісна вода чи напої. Неправильна обробка води чи неякісні напої можуть бути джерелом інфекцій та інших проблем.

Переходимо до переліку продуктів, які можуть загрожувати здоров'ю.

Гриби

Звичайно всі знають, що не варто їсти бліду поганку чи мухомори. Але, виявляється, навіть звичайні печериці можуть бути небезпечними для здоров'я. Особливо, якщо неправильно їх вживати. Гриби мають одну особливість — вони накопичують токсичні речовини. І чим старіший гриб, тим більше таких речовин в ньому накопичилося. Саме тому не варто готувати гриби, які вже мають несвіжий вигляд. Тим більше, що продукти розкладання білків можуть викликати отруєння. Звичайно, може й нічого не бути від одного грибочка, але якщо приготувати багато, то ризик збільшується.

Червона квасоля

Чи задумувалися ви коли-небудь, чому звичайна квасоля так довго вариться? Справа в тому, що вона містить велику кількість фітогемагглютініна. Це вкрай небезпечна речовина, яка робить мембрани клітин вразливими перед токсинами. Щоб позбутися фітогемагглютініну, потрібно замочити продукт у воді, залишити на 7-9 годин, а потім тривалий час варити. До речі, воду, у якій ви замочували квасолю, варто злити і варити продукт в чистій.

Томати

В них міститься соланін — натуральний пестицид, який потрібен рослині, щоб вона могла боротися із грибком та цвіллю. Але ця речовина небезпечна і для людини. За великої кількості вона викликає блювання, нудоту та навіть появу галюцинацій. На щастя, боятися потрібно лише зелених помідорів, адже, коли вони достигають і стають червоними, то соланін опускається до мінімального рівня.

Картопля

В картоплі також міститься соланін, але в набагато більшій кількості. І натрапити на цей натуральний пестицид можна навіть у, здавалося б, зрілій картоплі, яка має лише злегка зелені края. Тому, якщо бачите таку бульбу — відразу викидайте. Але картопля небезпечна не лише через соланін. Виявляється, людина може отруїтися парами вуглекислого газу, які випускають бульби, що вже зіпсувалися. Зазвичай таке трапляється, якщо картоплю зберігають у великій кількості і в закритому приміщенні.

Домашні консерви

Якщо ви полюбляєте закрити на зиму перці, грибочки чи помідори, знайте, що це загрожує досить серйозними проблемами. Разом з цими продуктами у банку потрапляють спори бактерій, що виробляють ботулотоксин. Ця речовина викликає небезпечне захворювання ботулізм, що вражає нервову систему. Виробляється токсин у теплі за відсутності кисню, тому, якщо ви знаєте, що банка з соліннями навіть злегка нагрілася, краще її викинути. А захистити від розвитку бактерій допоможе кисле середовище, тому використовуйте під час соління оцет.

Мідії

Мідії — молюски, які фільтрують воду, а тому в них накопичуються токсичні речовини. Якщо ви сумніваєтесь у тому, як обробили мідії, краще їх не вживати. Існує високий ризик, що разом з ними до організму потраплять і токсини.

Лакриця

Хоча в нашій країні лакриця не дуже популярна, але варто запам'ятати, що її не можна вживати у великій кількості. Якщо на два тижні з'їсти понад 57 грамів, можна отримати серйозні проблеми з серцем, адже в цій рослині міститься гліциризин. Ця речовина зменшує кількість калію в організмі. А як відомо дефіцит калію призводить до серцевої недостатності та підвищення артеріального тиску.

Важливо завжди слідкувати за якістю та безпекою продуктів, які ви споживаєте, та дотримуватися відповідних правил гігієни та приготування їжі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#військовий стан #Дніпро #Україна #056 #СТОЇМО #ЗупинимоОкупантів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
З 24 лютого на Україну було здійснено підлий напад. З цього моменту житя українців поділилася на до та після. Наразі виникають ситуації, які нам мирному населенню не відомі. Тож надає о поради, які можуть врятувати життя.
Оголошення
live comments feed...