• Головна
  • Дід Мороз і жертва-Снігуронька чи Святий Миколай та зорі: хто насправді приходить на свята в Україні
17:30, 5 грудня 2023 р.

Дід Мороз і жертва-Снігуронька чи Святий Миколай та зорі: хто насправді приходить на свята в Україні

Дід Мороз і жертва-Снігуронька чи Святий Миколай та зорі: хто насправді приходить на свята в Україні

До Різдва та Нового року залишається все менше часу. Під час війни в Україні святкування цих свят вже не таке як раніше і відчуття дива майже відсутнє. Дивним залишається той факт, що досі існують пропозиції у Дніпрі щодо запрошення на свято Діда Мороза та Снігуроньки. Це все враховуючи те, що на нашу країну щодня здійснюються ракетні та дронові атаки. Навіть штучний інтелект зазначив, що в Україні зазвичай на свята приходять Дід Мороз та Снігуронька.

Редакція 056 розбиралася, звідки взялися ці персонажі і чи завжди вони були добрими символами Нового року? Чи існує альтернатива цим персонажам?

Образ Діда Мороза, як доброго новорічного персонажа, з‘явився лише наприкінці 30-х років ХХ століття. Взяли його на заміну Святому Миколаю, забороненому після приходу до влади більшовиків у 1917 році. Відразу після встановлення радянської влади більшовики оголосили справжню війну церкві, релігії та будь-яким іншим «пережиткам буржуазного минулого».

Ні Різдва, ні Нового року не відзначали аж до 1936 року. Лише тоді радянська влада вирішила дозволити святкувати Новий рік. Але, звісно, без будь-яких релігійних персонажів.

Таким чином на заміну героїв різдвяних вертепів — янголів, маленького Христа, східних царів та Святого Миколая — прийшли різноманітні лісові звірятка та Дід Мороз.

У 1937 році до Мороза приєдналася і Снігуронька. 

Взагалі образ Діда Мороза був взятий із міфології давньослов‘янських племен. Там справді був присутній повелитель зими та морозів, його називали по-різному: Тріскун, Студенець, Карачун, Зимник і, звичайно, Мороз.

Він поставав у образі велетенського злого діда, який заморожував людей разом із худобою та усіма їхніми припасами. Щоб задобрити Тріскуна-Мороза, для нього приносили жертву. У деяких племен — навіть людську. У лісі до дерева прив‘язували юну дівчину. Якщо на ранок її знаходили замерзлу та ще й вкриту льодом чи снігом, це означало, що Мороз прийняв жертву, і люди переживут зиму.

У 1873 році російський драматург Островський, вражений легендами про жертвоприношення дівчат, написав п’єсу «Снігуронька». У 1937 році образ цієї дівчини вирішили використати в радянському союзі при організації Новорічних свят для дітей.

З плином історії жертви Морозові ставали менш кривавими. Замість них злого діда задобрювали вбитими тваринами. Прадавні слов‘яни, як і багато інших народів, відзначали день зимового сонцестояння, яке припадало на період з 13 по 20 грудня. Найдовша ніч співпадає з початком астрономічної зими. Саме в цей період починалися найбільші морози. Тож не дивно, що у своїх обрядах люди намагалися задобрити духів зими та морозів. А щойно день ставав довшим, вітали відроджене Сонце — Даждьбога. Одним з атрибутів святкування стала Коляда (образ сонця), тоді ж з‘явилися і колядки — пісні, що прославляли народження бога Сонця.

З приходом християнства традиції зустрічі відродженого Сонця замінило Різдво Христа. Відповідно, змінилися й теми колядок — вони тепер присвячувалися саме народженню Спасителя.

Святий Миколай-Санта Клаус є справжнім героєм Новорічних свят

На заміну злому Дідові Морозу прийшов добрий Святий Миколай. Цей персонаж більше не потребував пожертв, він не нищив людей морозами, єдине, що міг зробити — принести неслухняним дітям під подушку різки замість подарунків.

За тисячоліття панування християнства саме Святий Миколай став головним персонажем Різдвяних та Новорічних свят. У світі його, завдяки тисячам дитячих книг та фільмів, більше знають, як Санту Клауса (Санта — святий, Клаус — варіант імені Миколай).

Санта у ніч перед Різдвом відвідує кожен дім, де живуть маленькі діти, щоб принести їм подарунки. Йому теж залишають гостинець — молоко з печивом — але вже не як пожертву, а подяку.

Протягом всіх святкувань — від Різдва до Нового року — Санта залишається серед людей, слідкуючи за тим, щоб не залишилось обділених дітей, залагоджуючи сварки та даруючи гарний настрій.

Незважаючи на те, що Дід Мороз є штучним персонажем, вигаданим радянською пропагандою на основі злого духа, його досі багато хто вважає головним новорічним героєм. Звичайно, даються взнаки десятиліття життя в закритому радянському суспільстві, де думати інакше було заборонено.

Водночас присутність Діда Мороза на святах у наш час викликає дивні почуття. Навіть дисонанс. Адже Дід Мороз — це відроджений атеїстами образ дохристиянського божества. З точки зору Християнської Церкви — він належить до бісів.

Штучний інтелект дуже лояльний до росії і вважає, що в Україні на свята чекають саме Діда Мороза та Снігуроньку.

Дід Мороз і жертва-Снігуронька чи Святий Миколай та зорі: хто насправді приходить на свята в Україні, фото-1

Як не сумно, а в Дніпрі є оголошення про можливість запросити цю парочку на свято.

Прайс на Новий рік 2023-2024 виглядає так:

Ціни на ранки в саду - 3000 грн за 1 годину програми з 2 аніматорами.

Ранник у Школі 3000 грн + 200 (з мікрофонами).

До 31 числа на квартирах візит Діда Мороза та Снігуроньки коштує 2500 грн за 1 годину (30 хв ігри + 30 хв привітання, вірші та фото). Додатково треба оплатити транспорт 300 грн і якщо вклюсити ростову ляльку додатково 2000 грн.

2000 грн коштує 30 хв Дід Мороз з 2 чи 3 конкурсами і привітаннями.

Безпосередньо 31 грудня викликати додому цю “парочку” в залежності від часу виглядає так:

Дід Мороз і Снігуронька

з 8.00 –15.00

30 хв -2500+ транспорт

15.00–19.00

30 хв 3000+ транспорт

19.00–23.00

30 хв - 4000 + транспорт

1 година -7000 + транспорт.

Дід Мороз і жертва-Снігуронька чи Святий Миколай та зорі: хто насправді приходить на свята в Україні, фото-2

В цьому випадку хочеться додати, що тем поза політикою не існує. Як можливо на другому році широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України підтримувати радянські символи.

Як пояснюють вибір персонажів в компаніях, що пропонують подібні послуги - це підходящі ролі по концепції для чоловіка і жінки.

В свою чергу додамо, що є рішення цього питання. У Святого Миколая є помічники і якщо шукати ролі для жінки, то вони є. Його помічниці – зорі вечорові, які над будиночками де живуть чемні дітки, за кожну добру справу прикріплюють зірнички, маленькі зоряні пилинки. Таким чином будиночок, який вночі увесь сяє Святий Миколай відвідає. Де ж сяйва зовсім мало, там живе нечемна дитина. 

У деяких культурах до його допомоги залучаються різні помічники, такі як ангели чи інші святі постаті. Українською традицією є "ангели-хранителі", які допомагають Святому Миколаєві вночі приносити дітям подарунки.

У Санта Клауса також є помічники. Так, його компаньйоном є Сніговик та новорічний екіпаж із дев'яти літаючих північних оленів, що тягнуть за собою візок Санта- Клауса, аби той встиг роздати різдвяні подарунки.

Як бачимо варіантів багато. Була б фантазія і бажання. Головне хочеться вірити, що українці нарешті зрозуміють і зроблять вибір відмовитись від російського спадку.

Багато людей вже це розуміють, а тому замість Діда Мороза повертаються до іншого образа — Святого Миколая (Санти Клауса), християнського святого, доброго друга дітей.

Зазначимо, що у багатьох містах України напередодні 6 грудня відкриваються Будиночки Святого Миколая, які приймають тисячі дітлахів, щоб виконати їхні передноворічні побажання.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#військовий стан #Дніпро #Україна #056 #СТОЇМО #ЗупинимоОкупантів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Широкомасштабному вторгненню передувало засіхання на багату українську культуру. Разом з перемогою українцям важливо повертатися до свого коріння та берегти ту культурну ідентичність, яка формувалися нашими предками. Ми сильна та волелюбна нація і це не дає спокою росії вже протягом багатьох віків.
Оголошення
live comments feed...