• Головна
  • Оренда однокімнатної квартири в Києві: покрокова інструкція
Новини компаній
09:00, 5 грудня 2023 р.

Оренда однокімнатної квартири в Києві: покрокова інструкція

Новини компаній

Багато людей обирають Київ для роботи та проживання з огляду на комфортність міста, перспективи розвитку та безпекові параметри. Саме тому місцевий ринок оренди житлової нерухомості перебуває в постійному русі.

Однокімнатна квартира в Києві для пари

Однокімнатна квартира в Києві для пари

Підготовчий етап

«Оренда однокімнатної квартири Київ» – популярний запит, відповідно, ця категорія представлена великою кількістю варіантів, тому перед початком пошуку варто визначитися з основними характеристиками житла. Критерії, за якими потрібно шукати квартиру:

  • Розташування. Краще проживати поряд із місцем роботи, щоб економити на проїзді.
  • Зручність транспортної розв’язки. Проїзд із пересадками – зайві витрати грошей і часу, а для водіїв – необхідність постійно заправляти авто.
  • Інфраструктура. У пішій доступності мають бути магазини, медустанови, аптеки, банківські відділення та інші соціальні об’єкти першої необхідності.

Але найважливіший момент – вартість оренди, адже вона суттєво відрізняється для центра й околиць. Так, на респектабельному Печерську середня ціна 1-кімнатного житла складає 26 800 грн. Проживання в популярних Голосіївському, Шевченківському районах обійдеться в 15 000 грн, у Солом’янському – 13 000 грн. Зняти 1-кімнатну квартиру в Києві недорого вдасться в Дніпровському, Святошинському (10 000 грн) та Деснянському (7 500 грн) округах. З огляду на великий розкид цін, необхідно точно розрахувати свій бюджет, щоб зрозуміти: вигідніше жити ближче до роботи чи щоденно витрачатися на дальній проїзд.

Пошук житла

Багато людей починають пошук житла із сайтів оренди та продажу нерухомості, адже там можна відразу фільтрувати пропозиції за районом та вартістю, продивлятися фото та супутню інформацію. Далі йдуть сайти оголошень та тематичні групи в соцмережах. Це зручні способи знайти гарні варіанти нерухомості буквально не встаючи з дивану, однак завжди залишається ризик потрапити на шахраїв. Більш надійний, проте довший і не 100 % варіант – пошук квартири через друзів, родичів, знайомих.

Як розпізнати шахраїв

Довгострокова оренда – широке поле для шахрайства, тому з кожним роком стає більше різноманітних схем. Майже 100 % маркери, що Вас «взяли в розробку»:

  • Пропозиція гарної квартири в популярному районі недорого. Сильне розходження середньої та пропонованої ціни завжди свідчить про аферу.
  • Передплата або бронювання. Ви ще навіть не бачили квартиру, а власник просить платіж (зазвичай невеликий), щоб закріпити її за Вами, бо «охочих багато».
  • Плутанина у відповідях. Орендодавець «забуває» розташування дому, ціну тощо.

Важливе правило: не платіть гроші до того, як побачите правовстановлюючі документи на квартиру та посвідчення особи власника. Це мають бути оригінали, а не копії. Паспорт краще сфотографувати. Взагалі, фінансові операції рекомендується залишати на останній етап, коли вже укладено письмовий договір з орендодавцем.

Перегляд квартир: чекліст

Оренда 1к квартири в Києві – цікавий квест, бо впорядковане та, на перший погляд, гарне житло може принести багато «сюрпризів». Під час перегляду зверніть увагу на стан:

  • Сантехніки. Огляньте змішувачі, спустіть воду в унітазі, повідкривайте крани, зазирніть під ванну на предмет вологи (якщо вона є, прослідкуйте, звідки тече). Поцікавтесь наявністю та справністю кранів для перекривання води у ванній і кухні.
  • Плити. Якщо вона газова, перевірте, чи всі конфорки запалюються, електрична – скільки займає нагрів (для тесту поставте грітися каструлю з водою).
  • Побутової техніки. Домашні прилади не повинні мати несправностей або їх фіксують в договорі разом із переліком майна.
  • Меблів. Це речі, що перебувають у постійному використанні, тому зламані дверні ручки чи ліжко, що рипить, точно не підвищать комфорту проживання.

Якщо Ви виявили недоліки, але загалом квартира відповідає Вашим потребам, не бійтеся поторгуватися з орендодавцем. Використайте на свою користь ситуацію, коли інформація з оголошення не цілком збігається з реальним станом житла.

Договір оренди

Оренда однокімнатної квартири в Києві за письмовим договором необов’язкова, але дуже бажана. Він захистить Ваші права й інтереси щодо строку, вартості, оплати комунальних платежів та інших умов винаймання квартири. Так, орендодавець не зможе підняти ціну оренди, якщо це закріплено договором. Документ підписується орендарем і власником квартири (часто використовують шаблон), однак можна звернутися за юридичною допомогою для складання чи до нотаріуса для завірення. Зазвичай достатньо паспорта, але право орендодавця – попросити свідоцтво про шлюб, довідку про доходи тощо.

Переваги звернення до агентства нерухомості

Самостійний пошук житла може розтягнутися на невизначений період, забрати багато сил і нервів. Тому частіше люди обирають звернутися до рієлтора. AXIS – агентство нерухомості в Києві, що пропонує послуги досвідчених спеціалістів, власну велику базу житлових об’єктів і професійний юридичний супровід від наших партнерів «Першої Юридичної». Вам не доведеться самостійно домовлятися про перегляд, їздити на квартири, що зовсім не відповідають вимогам, боятися потрапити до шахраїв чи переживати щодо чистоти угоди. Ми самостійно перевіряємо документи на квартиру та правдивість інформації в оголошенні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...