• Головна
  • Загроза радіаційній безпеці України: на ЗАЕС стався повний блекаут
14:00, 2 грудня 2023 р.

Загроза радіаційній безпеці України: на ЗАЕС стався повний блекаут

Загроза радіаційній безпеці України: на ЗАЕС стався повний блекаут

На Запорізькій АЕС у ніч проти 2 грудня відбувся повний блекаут. Вночі під час повітряної тривоги було знеструмлено останню лінію "Запорізька АЕС – Дніпровська" напругою 750 кВ. Після цього ЗАЕС перейшла на живлення власних потреб від дизельних генераторів.   Наразі на атомній станціє є загроза радіаційній безпеці.

Про це повідомляє редакція 056.

В "Енергоатомі" повідомили, що увечері 1 грудня стався обрив лінії електропередачі "Запорізька ТЕС — Феросплавна" напругою 330 кВ, через яку станція отримувала живлення від української енергосистеми. 

А вже 02:31 під час повітряної тривоги було знеструмлено останню лінію "Запорізька АЕС – Дніпровська" напругою 750 кВ. 

"У звʼязку із повним блекаутом ЗАЕС перейшла на живлення власних потреб від дизельгенераторів. В автоматичному режимі включились усі 20 дизельгенераторів, 8 з яких пізніше були залишені в роботі", - йдеться у повідомленні.

Як зазначили в "Енергоатомі", найбільша загроза безпеці в такому стані існує на 4 енергоблоці. Вона спричинена тим, що окупанти використовували його із порушенням умов ліцензії на експлуатацію реакторних установок АЕС українського регулятора і тримали в гарячому стані. 

"Знеструмлення головних циркуляційних насосів, що охолоджують активну зону, призводить до переходу реакторної установки в режим природної циркуляції. Такий режим важкий для реакторної установки, його тривалість обмежена проєктом, і він може призвести до відмови основного обладнання енергоблока. Блок потребує термінового переведення до холодного стану", - пояснили у компанії.

Українські фахівці вранці 2 грудня поновили звʼязок з українською енергосистемою, а саме відновлено роботу лінії електропередачі напругою 750 кВ. 

"Черговий блекаут створює загрозу ядерній і радіаційній безпеці", - наголосили в "Енергоатомі".

Як розповіла в ефірі телемарафону експертка з ядерної енергетики Ольга Кошарна, це восьмий випадок від початку окупації Запорізької АЕС, коли станція втрачає зовнішнє енергопостачання для внутрішніх потреб.

"Якщо припустити, що не працюють дизель-генератори і не прокачується вода для охолодження ядерного палива, найбільш небезпечним є енергоблок чотири, який перебуває в так званому "гарячому зупині". Там висока температура всередині реактора, на відміну від решти енергоблоків, які в "холодному зупині". Якщо, припустимо, не потрапляє вода для охолодження, тоді до моменту інциденту з викидом радіоактивності – це 24 години. Якщо в "холодному зупині", і теж вода не подається – це 7-8 діб. Тобто вони спеціально тримають один енергоблок в "гарячому зупині" для ядерного шантажу", - пояснила Ольга Кошарна.

Як каже експертка, хоча сама ЗАЕС не виробляє електроенергію від вересня 2022 року, для того, щоб працювали системи безпеки, щоб працювали насоси, які прокачують теплоносій в другому контурі для охолодження ядерного палива, потрібна електроенергія – десь 100 МВт споживається від об'єднаної енергосистеми України. 

"Решта підприємств споживають електроенергію вже від енергосистеми рф, бо електростанції на окупованій території на півдні синхронізуються з об'єднаною енергосистемою росії. Це безумовно небезпечно, хоча автоматично підключаються резервні дизель-генератори, і за повідомленнями Міненерго 20 дизель-генераторів підключилися, але працювали вісім. Дві лінії там було – 750 кВ ЗАЕС "Дніпровська" і резервна лінія 330 кВ Запорізька ТЕС, підстанція "Феросплавна". Це теж з об'єднаної енергосистеми. Коли втрачаються дві лінії, основна та резервна, безумовно ризики збільшуються. Я сподіваюся, що дизель-генератори будуть працювати в таких випадках, хоча ризики теж є, що ця техніка може відмовляти", - наголосила Кошарна. 

Експертка з ядерної енергетики зазначила, що велику роль також грає якість дизельного палива, адже було попередження від "Енергоатому", що росіяни завезли недостатньо якісне паливо.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#військовий стан #Дніпро #Україна #056 #СТОЇМО #ЗупинимоОкупантів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...