• Головна
  • Успіхи ЗСУ на лівому березі Дніпра: що відбувається на Херсонщині
15:00, 19 листопада 2023 р.

Успіхи ЗСУ на лівому березі Дніпра: що відбувається на Херсонщині

Успіхи ЗСУ на лівому березі Дніпра: що відбувається на Херсонщині

Українські морські піхотинці у взаємодії з іншими підрозділами Сил оборони України провели серію успішних дій на лівому березі річки Дніпро на Херсонському напрямку і змогли закріпитися на кількох плацдармах.

У Центрі протидії дезінформації при РНБО України проаналізували, що відбувається на Херсонщині. 

Як повідомляється на сторінці Морської піхоти у фейсбуці, під час боїв російські окупанти зазнали важких втрат у живій силі й техніці. Так, з початку проведення зазначених заходів ворог втратив понад 1200 вбитими та 2000 пораненими, 24 танки, 89 артилерійських систем і мінометів, 48 одиниць БТР та БМП, 9 РСЗВ, 14 плавзасобів, 15 одиниць спеціальної техніки, 4 командні пункти, 29 складів з боєприпасами. Крім того, зведений підрозділ РЕБ морської піхоти нейтралізував 135 FPV-дронів і 5 БПЛА оперативно-тактичного рівня.

Про що свідчать успіхи ЗСУ на Херсонському напрямку?

По-перше, успішні дії ЗСУ на лівому березі Дніпра дозволили відтіснити ворога якомога далі від правого берега, що підвищує захист цивільного населення Херсонської області від постійних російських обстрілів. Крім того, закріплення українських сил на лівому березі стало потужним мотивуючим фактором для Сил оборони та населення України, адже Херсонщина – це один з небагатьох напрямків фронту, де українські війська продовжують наступ, а не стоять в обороні. Як стверджує керівник Офісу Президента А. Єрмак, українські військові захопили плацдарм на лівому березі Дніпра і пройшли 70% дистанції. Тож контрнаступ продовжується, а ворог розуміє, що не зможе протистояти успішним атакам українських бійців. Український експерт А. Риженко не виключає, що найближчим часом росіяни відведуть свої війська з Кінбурнської коси і прибережної зони Херсонщини, що не лише розблокує морські шляхи до портів, але й убезпечить від російських артилерійських обстрілів розташоване через протоку місто Очаків.

Зважаючи на відсутність в рф достатньої кількості резервів на Херсонському напрямку і потужних оборонних укріплень на узбережжі Дніпра, для українських військ створюється підґрунтя не лише утримати тактичні плацдарми, але й об’єднати їх в оперативний та просуватись далі вглиб окупованої території.

По-друге, плацдарм на лівому березі робить ефективнішою диверсійну, рейдову та розвідувальну діяльність Сил оборони України з виявлення шляхів логістичного постачання боєприпасів та особового складу окупантів. Це дозволяє ЗСУ отримувати достовірну розвідувальну інформацію щодо місць розташування особового складу, техніки, артилерійських позицій окупаційних сил і підвищити точність їх подальшого знищення відповідними засобами ураження.

По-третє, успіх українських військових суттєво деморалізує російські війська як на Херсонському, так і інших напрямках бойових дій. Адже, попри достатньо серйозні лінії укріплень та потужний опір ворога, ЗСУ завдали значних втрат ворожим силам, зруйнували російську логістику в окупованій частині регіону та створили майданчик для подальших наступальних дій. Відчувається певна розгубленість російського керівництва, яке для того, щоб стримати негативний розвиток ситуації, змушене перекидати підрозділи з інших напрямків. Російські ЗМІ намагаються не акцентувати увагу на цій ділянці фронту, а речники міністерства оборони рф обмежуються рапортуванням про «запобігання спробам українських військових форсувати Дніпро». Водночас серйозна загроза російському угрупованню підтверджується реакціями російських військових блогерів і представника окупаційної влади Запорізької області в. рогова, який визнав, що «логістика російської армії на лівобережній Херсонщині ускладнена».

До речі, оприлюднений та згодом спростований «вкид» кремлівських ЗМІ про відведення російських військових з правого берега Дніпра на лівий через «безперспективність» лише посилив панічні настрої серед російських військових та зневіру в професіоналізмі командувача російського угруповання на цьому напрямку м. теплинського й міністра оборони рф с. шойгу.

Проте давати прогнози про повноцінний наступ українських військових поки також зарано – лінія фронту залишається «досить рухливою», ворог намагається вибити наших воїнів із займаних позицій (майже щодня загарбники здійснюють від 4 до 10 таких спроб).

При цьому росіяни ретельно відстежують український інформаційний простір, зокрема коментарі щодо наслідків обстрілів з фото- та відеокадрами завданих пошкоджень, які потім використовують для корегування артобстрілів, авіабомбардувань військових об’єктів, соціальної інфраструктури та цивільних будівель у населених пунктах, які розташовані у безпосередній близькості до Дніпра. Тому начальниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня Н. Гуменюк попросила «не роздувати зайвого галасу з цього приводу» і дотримуватися «інформаційної тиші», щоб потім відзвітувати про «великі успіхи».

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#військовий стан #Дніпро #Україна #056 #СТОЇМО #ЗупинимоОкупантів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...