• Головна
  • Кабмін виділив 3 млн грн на табір для росіян: чому виникла потреба та чим займаються полонені
15:00, 14 листопада 2023 р.

Кабмін виділив 3 млн грн на табір для росіян: чому виникла потреба та чим займаються полонені

Кабмін виділив 3 млн грн на табір для росіян: чому виникла потреба та чим займаються полонені

З початку повномасштабного вторгнення в Україні організували один табір для російських військових. Його облаштували на базі однієї з колишніх колоній. Та він щільно наповнюється, тому є потреба створити ще один. Наразі влада працює над цим.

Про це повідомиляє сайт 056.

Як організовується відкриття нового табору

Протягом першого року вторгнення кількість полонених постійно змінювалась, кожні два тижні відбувалися обміни, тому видатки на полонених не можна було поділити на якесь конкретне число. Через те, що обмінів давно не було, зросла кількість полонених росіян. А Женевські конвенції мають дуже високі стандарти їх утримання.

“Я думаю що в історію цієї страшної війни увійде те, що Україна виконала всі вимоги конвенцій”, — розповіла заступниця міністра юстиції України Олена Висоцька говорила в ефірі “Суспільне. Спротив“.

Для швидкої організації другого табору, Кабмін виділив трохи більш як 3 млн грн із резервного фонду. Це потрібно, аби до кінця року Мін’юст зміг зробити проєктно-кошторисну роботу, придбати необхідне обладнання для нового табору.

“Також ми постійно просимо про допомогу Міжнародний червоний хрест, місію ООН і інші організації. Вони таким чином показують і росії, що з полоненими треба поводитися цивілізовано”, — розповіла заступниця міністра юстиції.

Полонені в таборі займаються деревообробкою. Ця праця оплачується. Кошти вони витрачають у таборі, щоб не вивозити під час обміну. Окупанти можуть купити солодощі або книжки, побутові речі не передбачені Женевською конвенцією.

Де відкриють новий табір

"За гарним прикладом табору «Захід-1», умови у новому таборі відповідатимуть усім вимогам норм міжнародного гуманітарного права. Російських військових забезпечать медичною допомогою, триразовим харчуванням, зв'язком із рідними, а також постійним доступом до представників Міжнародного Комітету Червоного Хреста. Сам табір знаходиться в глибокому тилу, оскільки це передбачено Женевськими конвенціями", - повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

За інформацією "Мілітарго", новий табір буде створений у колонії Вінницької області. Раніше там утримували чоловіків вперше засуджених до позбавлення волі. Наразі, відповідно до розпорядження Кабміну від 03 листопада 2023 р. № 1005-р про виділення Міністерству юстиції 3 198,6 тис. гривень з резервного фонду держбюджету для здійснення заходів щодо перепрофілювання державної установи.

Як ставляться до військовополонених росіян 

Утримання військовополонених виключно у спеціально відведених для цього місцях передбачене Женевськими конвенціями. На відміну від рф, Україна дотримується міжнародних гуманітарних норм. У той час як російська сторона, наприклад, утримує українських військових у звичайних в'язницях та виправних колоніях разом із ув'язненими, часом у нелюдських умовах, не поважаючи і фактично не визнаючи їхнього статусу військовополоненого.

російські військовополонені задоволені ставленням до них у місцях утримування в Україні, дехто – навіть здивований. Відповідну заяву зробила спецдоповідачка ООН з питань катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання Еліс Джил Едвардс.

"Українська влада докладала зусиль, щоб шанобливо ставитися до російських військовополонених. Військовополонених розміщують у будівлях казармового типу, їх забезпечують постільною білизною, одягом, засобами гігієни та харчуванням", – сказала Едвардс, говорячи про відвідування табору для військовополонених на Львівщині.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...