• Головна
  • У Дніпрі мовний скандал: викладачка вимагала від студентки говорити російською і "послала" її до Львова
15:00, 12 листопада 2023 р.

У Дніпрі мовний скандал: викладачка вимагала від студентки говорити російською і "послала" її до Львова

У Дніпрі мовний скандал: викладачка вимагала від студентки говорити російською і "послала" її до Львова

Новий гучний мовний скандал в Дніпрі. На цей раз в державному медичному університеті. Тут викладачка заборонила студентці відповідати українською мовою.

Редакція 056 розбиралася у ситуації.

У Дніпрі викладачка державного медичного університету (ДДМУ) на практичному занятті нібито вимагала від студентки відповідати російською мовою, коли дівчина відмовилася – педагогиня не схотіла приймати її відповідь.  

Про цей мовний скандал розповів підприємець Андрій Табінський у Facebook: "Кричущий випадок трапився вчора в Дніпрі – у вищому навчальному закладі. Якби не дізнався про це з перших уст, то й не повірив би, що таке сьогодні взагалі можливе".

За його словами, йдеться про пару "Пропедевтика внутрішніх хвороб", яку викладає Новоженіна Людмила Іванівна. Саме вона заборонила студентці третього курсу Магдалині Пельчар відповідати українською мовою.

"Магдалина відповіла, що цієї мови не знає і нею розмовляти не буде. На це викладачка відреагувала з сарказмом – мовляв студентці в такому випадку потрібно йти навчатися до Кембриджа або Львова, бо у себе на практичних заняттях вона хоче чути російську мову. Після цього викладачка тупо відмовилась приймати відповідь студентки", - розповів подробиці скандалу Андрій Табінський.

Він назвав дії викладачки абсолютною дискримінацією за мовною ознакою, порушенням мовного законодавства і прав людини, що в час війни є ще й відвертою роботою на ворога.

Табінський також поцікавився, як керівництво Дніпровського медичного університету відреагує на таку поведінку своєї співробітниці. 

У коментарях люди наголошували, що "викладачку треба негайно звільнити і відправити до росії".

Це абсолютна дискримінація за мовною ознакою, порушення мовного законодавства і прав людини. У час війни – це ще й відверта робота на ворога - висловилася громадськість.

Тож, сподіваємося, буде адекватна реакція не тільки суспільства, а й керівництва університету.

Якщо мовні теми і підняття цих скандалів не подобаються, то зауважте наступне:

1. Ніхто в Україні не може вимагати спілкуватись з ним «па рускі» чи будь як інакше. Тим більше в сфері послуг та освіти.

2. В будь якій точці країни за Законом мовою обслуговування та навчання є українська. Це ст. 30 Закону про мову.

3. Ніхто в Україні не має права казати: «тут Бєссарабія» чи «тут Данбас», тому ми не будемо виконувати Закон. Це - сепаратизм.

Подібні питання важливі і їх необхідно піднімати. Не може бути в Україні на 10 році війни «русскій мір». Бо всі громадяни мають бути захищені у своїх правах. Дуже дивно, коли дехто вимагає «не піднімати питання». Ми десятками років їх не піднімали. У період Незалежної України відбувалась русифікація, а отже підготовка до війни.

Особи, які саботують Закони, які обзивають українців «нацистами» і які хочуть бачити тут русскій мір - якраз і розділяють країну.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#військовий стан #Дніпро #Україна #056 #СТОЇМО #ЗупинимоОкупантів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...