• Головна
  • На Дніпропетровщині троє товаришів отруїлися мухоморами: навіщо вони їх вживали
19:30, 8 листопада 2023 р.

На Дніпропетровщині троє товаришів отруїлися мухоморами: навіщо вони їх вживали

На Дніпропетровщині троє товаришів отруїлися мухоморами: навіщо вони їх вживали

У Павлоградському районі Дніпропетровської області троє товаришів потрапили до реанімації через вживання мухоморів. Вони пояснили, що робили це для лікування та покращення здоров'я.

Про це повідомили в головному управлінні Держспоживслужби в Дніпропетровській області, передає сайт 056.

Чоловіки віком 36, 61 та 64 роки навмисно вживали у їжу сушені мухомори, унаслідок чого з симптомами гострого отруєння токсинами дикорослих грибів (мухоморів) опинилися у реанімаційному відділенні. Лікарі оцінюють їх стан як середньої важкості та тяжкий.

Перші клінічні прояви з’явилися через годину після вживання грибів у вигляді галюцинацій, сухості у роті, блювоти, запаморочення.

Також у червні поточного року в Дніпропетровській області було зареєстровано випадок отруєння мухоморами. Тоді постраждала дитина 11 років: хлопчик самостійно замовив мухомори через інтернет-мережу та вживав їх у сушеному меленому вигляді. По медичну допомогу батьки хлопчика звернулися за три години після появи у нього перших симптомів отруєння. Дитину було також госпіталізовано до реанімаційного відділення у стані середньої важкості з діагнозом «отруєння дикорослими грибами».

Загалом за 2023 рік по Дніпропетровській області зареєстровано 6 випадків отруєння дикорослими грибами. А за минулий рік по Дніпропетровській області зареєстровано 10 випадків отруєння дикорослими грибами, у результаті чого постраждало 12 осіб, зокрема троє дітей. Через вживання дикорослих грибів дитина восьми років померла. Усі хворі вживали в їжу дикорослі гриби, зібрані власноруч, у вареному, смаженому та/або консервованому вигляді.

"Люди продовжують ризикувати не лише власним здоров’ям і навіть життям, але й наражають на небезпеку своїх рідних, особливо дітей.

Краще відмовтеся від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у стаціонарних торговельних мережах. Не купуйте гриби на стихійних ринках, з рук, у місцях несанкціонованої торгівлі чи у продавців на автошляхах!

Гриби (навіть штучно вирощені !) – їжа не для дітей, тому не давайте грибних страв дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю, літнім людям, а також людям, що мають захворювання шлунково-кишкового тракту.

Гриби й для здорової людини мають ряд протипоказань до вживання. Гриби можуть стати не тільки причиною серйозного харчового отруєння, але часте вживання грибів може призвести до хвороб шлунково-кишкового тракту. Це пов'язано з тим, що в грибах міститься білок хітин, який практично не перетравлюється нашою травною системою. Саме його надлишок може призвести до гастриту та інших більш серйозних проблем.

Крім того, що гриби самі по собі можуть викликати отруєння, до того ж від вживання дикорослих грибів, консервованих у домашніх умовах, можна захворіти на ботулізм (тяжка токсикоінфекція). Збудник ботулізму розвивається в умовах низького вмісту кисню та може потрапити до консервованих грибів.

При появі будь-яких симптомів харчового отруєння чи взагалі погіршення стану здоров’я не можна гаяти жодної хвилини.

Негайно викликайте «швидку допомогу» та акцентуйте увагу на тому, що хворий вживав гриби!

У жодному випадку не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся «перечекати» - це може бути смертельно небезпечно!", - розповіла головна спеціалістка управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Маргарита Малишева.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...