• Головна
  • Країна без майбутнього: як санкції руйнують путінську "недоімперію"
блог
12:11, 30 жовтня 2023 р.
Надійне джерело

Країна без майбутнього: як санкції руйнують путінську "недоімперію"

блог
 Країна без майбутнього: як санкції руйнують путінську "недоімперію"

Росія завжди прагнула рекордів. Будь-яких, щоб були! Епоха підкорення космосу та спортивних досягнень для "недоімперії" давно завершилася, але є певні "дисципліни" (хоча й не зовсім спортивні), в яких росія недосяжна для інших країн.

Росія зараз є одноосібним лідером та рекордсменом по кількості санкцій з боку міжнародної спільноти. За даними проекту Castellum.ai, станом на середину жовтня 2023 року щодо рф було запроваджено 15 242 санкції (дипломатичні заходи, індивідуальні обмежувальні заходи, економічні санкції та інше), включно з 2695 обмежувальними заходами, які діяли з 2014 року, коли росія анексувала Крим, пише політолог Юрій Федоренко у своєму блозі на "Обозреватель".

До російської агресії проти України, найбільшу кількість санкцій було накладено на Іран - 3616. Потім йшли Сирія, Венесуела, М'янма та Куба. Але росія зараз впевнено захопила "пальму першості" і очолює список з величезним відривом.

Країни ЄС з лютого 2022 року ухвалили 11 пакетів санкцій проти Росії. Обмеження торкнулися практично всіх галузей – від передових технологій та електроніки до паперу і лісу. Крім іншого, ЄС ввів нафтове ембарго щодо російських нафти і вугілля.

На поточний момент країни ЄС працюють над 12 пакетом санкцій, до якого може увійти заборона на імпорт російських алмазів, подальші заходи проти обходу санкцій і розширення списку компаній із третіх країн, які допомагають ухилятися від уже запроваджених заходів.

Крім ЄС санкції проти Росії, російських громадян і компаній ввели США, Великобританія, Канада, Австралія, Японія, Південна Корея та інші країни. І це все – надовго! Спецпредставник ЄС із санкцій Девід О'Салліван попередив, що обмеження проти Росії не буде скасовано навіть після закінчення війни в Україні. "Готуйтеся до п'яти - десяти років. Я не передбачаю ніякого швидкого зняття санкцій у скільки-небудь значному обсязі, навіть якщо на певному етапі припиняться бойові дії", – сказав європейський чиновник.

Проте російський ВВП упав у 2022 році всього на 2,1%, а на 2023 рік зростання, на відміну, наприклад, від економіки Великої Британії, пророкує навіть консервативний МВФ. Це дає змогу кремлю говорити про неефективність санкцій. "Російська влада готова тримати країну під міжнародними санкціями ще п'ять – десять років", – заявив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков. "Росія не одне десятиліття живе в цьому режимі і досить адаптувалася, такі часові горизонти нас не лякають. Цілком можливо спрогнозувати, що спроби стримування нашої економіки триватимуть. Як ви бачите, [уряд] вживає енергійних заходів, які дають результат і дають нам змогу йти шляхом розвитку", – підкреслив Пєсков.

Пєсков бреше… Динаміка падіння економічного та соціального стану "недоімперії" набирає критичних ознак. Як самі санкційні заходи, так і спроби кремля погрозами та шантажем міжнародного суспільства ці санкції полегшити чи зовсім відмінити, зовсім не йдуть на користь путінській росії.

Найбільше санкції "вдарили" по оборонному комплексу, банківській сфері та енергосировинному сектору росії. Істотно постраждав фондовий ринок. Практично "впали" ті галузі російської економіки, де роль Заходу в організації бізнесу була найбільшою. Авіа- та автомобілебудування, приладобудування, практично усі види перевезень. Почалися проблеми із запчастинами для техніки, а "імпортозаміщення", яким так вихваляється кремль, більше схоже на рекламний лозунг на напівзруйнованій мануфактурі, яка намагається "зліпити" щось високотехнологічне та сучасне за технологіями початку ХХ століття та ще й зі звичних для росії будівельних матеріалів (тобто – "гівна та палок").

Попри усі заяви кремлівських рупорів та очільників, дуже важко знайти на росії щось, чому пішли на користь санкції. Перекривши постачання газу більшості європейських країн у невдалій спробі домогтися поступок щодо України, рф надовго втратила частку на світовому газовому ринку. Як прогнозує Міжнародне енергетичне агентство, займаючи 30% у світовій торгівлі газом перед початком вторгнення в Україну, до кінця 2030-х рр. рф матиме лише 15%. Можливості знайти нові ринки замість європейського, на який до війни "Газпром" качав 150 млрд куб. щорічно, у рф "вкрай обмежені", йдеться в доповіді МЕА, яку цитує Bloomberg.

Спроби домовитися з Китаєм про збільшення поставок і будівництво трубопроводу "Сила Сибіру – 2" постійно зазнають невдачі. Ще в березні, під час візиту до москви голови КНР Сі Цзіньпіна, путін пропонував наростити експорт на китайський ринок у 6 разів, до 100 млрд куб. м на рік, і стверджував, що контракт у високому ступені готовності. Але ні навесні, ні через півроку, коли сам путін прибув із візитом до Пекіна, жодних документів щодо "Сили Сибіру – 2" підписати не вдалося.

Перспектив повернутися на європейський ринок у "Газпрому" також небагато: газовий шантаж кремля змусив країни ЄС скоротити споживання і знайти нових постачальників. Попит на газ у Євросоюзі до кінця десятиліття скоротиться на 50 млрд куб. м на рік, прогнозує МЕА.

Згідно зі звітністю за МСФЗ, з липня 2022 року по кінець червня 2023-го "Газпром" отримав понад трильйон рублів чистого збитку, був змушений скоротити видобуток газу на чверть – рекордний показник за всю історію компанії.

Але крім кількісних ефектів, є ще й якісні. Санкції радикально змінили Modus operandi економічного блоку російської влади. Росії потрібно забути за технологічний розвиток, диверсифікацію експорту і відносну свободу капіталу. Тепер на горизонті лише юанізація розрахунків, тотальний контроль бізнесів з боку влади та мілітаризація витрат.

У короткостроковій перспективі росія дійсно має шанс витримати санкційне навантаження за рахунок власних ресурсів, навіть за умови відсутності будь-яких сучасних можливостей їхнього використання. А от у середньо- і довгостроковій перспективах путін залишив країну без майбутнього.

Якою б не була кремлівська статистика про те, шо лише 27% росіян "на собі відчули санкції", а усі інші відсотки лише впевнилися у "міцності та потужності" країни дурнів та березок, є інша статистика, не така втішна та патріотична для кремлівських пацюків.

Кількість народжень дітей у рф продовжує стрімко знижуватися і в найближчі три роки впаде до рівнів, яких росія не бачила з царських часів. Такий прогноз російська влада заклала в проект бюджету Соціального фонду. Минулого року в рф з'явилися на світ 1,306 млн дітей, цього року кількість народжених знизиться до 1,244 млн і стане мінімальною з 1990-х років. Як сказав у інтерв’ю. The Moscow Times демограф Олексій Ракша, – "закладені в прогноз цифри – це мінімум із рубежу XVIII-XIX століття".

Не народжують і не хочуть народжувати росіяни! Це мабуть через значну всебічну довіру до путінської влади та розуміння величезних "гарних перспектив" для російського суспільства за такої пришелепкуватої влади?!!

Продаж оральних контрацептивів цього року (за вересень) становив понад 20,7 млрд рублів, підрахувала аналітична компанія DSM Group. Це найвищий показник мінімум за останні 6 років. На тлі постійних розмов кремлівських рупорів про необхідність "швидкого підвищення народжуваності на росії", путінське МОЗ внесло препарати контрацепції до переліку предметно-кількісного обліку. Таку заборону на вільний продаж не підтримують 55% росіян, випливає з опитування ВЦВГД. Тобто, навіть офіційно, більше половини росіян не мають бажання "плодитися" в умовах, які створив "цар" для своїх кріпаків.

Слід зазначити, що історично доведений той факт, що народжуваність нації посилюється під час реальної зовнішньої загрози. А от у "смутное время" – відкладають народження дітей. "Темні путінські десятиріччя" зруйнували перспективи російського суспільства на світле майбутнє. Частина росіян свідомо не вірить своєму "вождю". Ще більша кількість "простих та пересічних" на підсвідомому, генетичному рівні, розуміє, що росія зразка путіна не спроможна задовольнити навіть базові потреби сімей для продовження роду і у довгостроковій перспективі російське суспільство чекає тотальна деградація та занепад.

І міжнародні санкції лише прискорюють та активують руйнівні процеси путінської "недоімперії".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#росія #санкції
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...