• Головна
  • "Помер путін": кому вигідні чутки про смерть кривавого лідера
17:00, 28 жовтня 2023 р.

"Помер путін": кому вигідні чутки про смерть кривавого лідера

"Помер путін": кому вигідні чутки про смерть кривавого лідера

26 жовтня російський анонімний Telegram-канал «Генерал СЗР» з посиланням на російського політичного аналітика В. Солов'я оголосив, що 22 жовтня о 20 годині 42 хвилині путін нібито помер у резиденції на Валдаї.

Редакція 056 розглянула кому вигідні ці чутки про смерть путіна. 

Варто зауважити, що це далеко не перше повідомлення про смерть путіна – раніше був цілий шквал чуток про його тяжкі хвороби та низка конспірологічних теорій, що нібито справжній президент росії вже давно помер, а його місце посідає один з двійників. На цьому тлі користувачі соцмереж, особливо українці, у чергову смерть путіна не повірили, проте активно жартують на цю тему, створивши ряд мемів та фотожаб про двійників і могилу путіна.   

У Центрі протидії дезінформації при РНБО України розповіли, що ж може стояти за черговою хвилею чуток про негаразди зі здоров'ям путіна?

По-перше, найімовірніше – це чергова інформаційно-психологічна спецоперація російських політтехнологів напередодні виборів президента. Адже «культ сильного лідера» завжди домінував у російському суспільстві й будь-які чутки про його хворобу змушують росіян сприймати диктатора «кульгавою качкою», яка ось-ось перестане тримати вертикаль російської влади. І хоча кремлівські політологи впевнені, що за допомогою масових фальсифікацій путін залишиться президентом, сфальшовані відсотки будуть настільки неправдоподібними, що росіяни остаточно перестануть довіряти владі – тому путінська команда зараз активно працює над збільшенням його рейтингу. Мета ІПсО – переконати росіян, що вкиди про «смерть путіна» абсурдні. Кремлівські пропагандисти розраховують, що чисельність подібних фейків з подальшим спростуванням відвернуть більшість росіян від «марень» про смерть і двійників російського президента, та переконають у тому, що насправді міцний стан здоров’я дозволяє путіну й надалі керувати росією на посаді президента. Характерно, що протягом декількох діб повідомлення про нібито смерть президента рф активно розганяли саме російські пабліки, а офіційні російські ЗМІ зовсім не коментували й не спростовували чутки, і тільки зараз прессекретар д. пєсков назвав їх «абсурдними». 

По-друге, міфологізація «хвороби путіна» може бути інформаційною кампанією Заходу, мета якої довести, що путін не вічний і з його смертю нестійка конструкція кремлівської влади може в один момент зруйнуватися. Таким чином Захід намагається згуртувати внутрішню кремлівську опозицію діючій владі, яка спроможна запустити певні переворотні процеси в самій росії. До речі, інформаційний «проєкт» про хворобу і смерть путіна було запущено 5 років тому і він активно відпрацьовується всередині росії. Саме тому західні ЗМІ популяризують інформацію про значні проблеми у путіна зі здоров'ям і про те, що в офіційних зустрічах (зокрема, в Пекіні) його підмінюють численні двійники. Тож, імовірно, що поява чергового вкиду – це продовження цієї інформаційної кампанії.  

По-третє, може бути й таке, що в найближчому оточенні путіна панікують щодо його дієздатності та своєї подальшої долі. Якщо проблеми зі здоров’ям путіна насправді мають місце, за поширенням чуток щодо його швидкої смерті, ймовірно, стоять «вежі кремля» – групи впливу кадирова, патрушева-старшого, кирієнка, мішустіна, собяніна та інших, що вже розпочали боротьбу за владу в постпутінський період. Недарма, за даними колишнього члена резидентури кдб срср у Вашингтоні Ю. Швеця, Telegram-канал «Генерал СЗР» та В. Соловей виступають у ролі джерел проведення активних заходів фсб рф (т.зв. групи патрушева), а вся інсайдерська інформація про здоров’я путіна, якою ділиться Соловей, готується на Луб'янці. При цьому Соловей активно розповсюджував ідею кандидатури патрушева-молодшого (сина секретаря рб рф м. патрушева) як найвірогіднішого наступника путіна.  

По-четверте, не варто відкидати версію, що за черговим вкидом стоїть федеральна служба охорони президента рф, яка періодично за погодженням з путіним вкидає фейки про нібито його смерть або важкі хвороби, щоб виявити тих, хто насправді в оточенні диктатора має наміри усунути його від влади. Тож, ймовірними здаються чутки, що путін активно займається очищенням старої та створенням нової владної команди.

Очевидно, що які б версії не виявилися дійсними, Україні та Заходу не треба жити в ілюзіях, що якщо з путіним щось трапиться, це відразу призведе до закінчення війни в Україні та зміни зовнішньоекономічного курсу росії. Навіть у разі приходу до влади в кремлі опозиційних сил, перехідний період перетворення країни на демократичні рейки може затягнутися. А якщо крісло очільника кремля захоплять прихильники колишнього агресивного курсу, продовження війни стане їхнім гарантом перебування при владі.

Отже, хоча усунення путіна мало б певний позитивний ефект для України і запустило процеси деструкції нинішньої російської влади, поки Україна не досягне перемоги на полі бою, росія залишатиметься смертельно небезпечною загрозою.

Що про це думають в Україні 

В ефірі телемарафону секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов розповів, що такі чутки - це спецоперація Кремля, який готує передвиборчу кампанію путіна. Також Данілов нагадав, що у березні 2024-го на росії будуть вибори, на яких диктатор очікувано "переможе".

"Зараз за технологіями, які вони розробляють у такий спосіб - звертають увагу на нього, потім як Христос воскрес, так і у них путінмає воскреснути і повинен розпочинати тур по всій росії", - сказав Данілов.

Секретар РНБО наголосив, що рано чи пізно Путін помре. Також він додав, що такий процес незабаром відбудеться. 

В ГУР України також прокоментували можливу смерть путіна. Представник розвідки Андрій Юсов каже, що робитися це може для того, аби подивитися на реакцію, зокрема, громадян росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#військовий стан #Дніпро #Україна #056 #СТОЇМО #ЗупинимоОкупантів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...