• Головна
  • Піднято бригади епідеміологів: в Україні різко зросла кількість хворих на гепатит А
09:30, 26 жовтня 2023 р.

Піднято бригади епідеміологів: в Україні різко зросла кількість хворих на гепатит А

Піднято бригади епідеміологів: в Україні різко зросла кількість хворих на гепатит А

Представники МОЗ України отримали дані про 84 підтверджені випадки захворювання на вірусний гепатит А у Вінниці. Ще близько 20 пацієнтів перебувають у лікарні з підозрою на інфікування. До міста направлено додаткову бригаду епідеміологів національного рівня, щоб встановити джерело зараження. 

Про це в ефірі телемарафону повідомили голова відомства Віктор Ляшко та начальник Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Олександр Сорочан, передає сайт 056.

За словами Ляшка, найбільше за десятиліття поширення інфекції пов'язане з водним шляхом передачі. Однак джерело поки що не встановлено: проводиться епідрозслідування. Очільник МОЗ радить вінничанам доти, доки не буде встановлене джерело зараження, пити тільки кип'ячену або бутельовану воду.

"Хоча специфічного лікування недуги не існує, дотримання певних запобіжних заходів дасть змогу мінімізувати ризик зараження", - сказав він.

Найбільший спалах інфекції фіксують у мікрорайоні Замостя та у Вінницьких Хуторах.

"Серед хворих є один вчитель та два працівники школи, також є захворілі й у дитячих навчальних закладах. Усі десь працюють, перебувають, спілкуються, їздять громадським транспортом тощо.

З учорашнього дня, 24 жовтня, у нашому місті працюють фахівці Центру громадського здоров’я України, які приїхали на допомогу з Києва, аби встановити джерело зараження", - розповів Олександр Сорочан.

За його словами, найпоширеніша причина передачі цього захворювання - це фекально-оральна через брудні руки та недотримання правил особистої гігієни. Нині детально вивчаються водний, харчовий та контактно-побутовий фактори. Фахівці досліджують місця, де перебували хворі - відбирають проби, відвідують їхні помешкання, спілкуються з рідними та збирають увесь анамнез. Однак встановити епідемічний зв’язок - причину спалаху захворювання, поки не вдається.

“Розпочато обстеження водовідних та каналізаційних мереж. Йдеться про водоканал та суб’єкти постачання води у водомати міста. Зараз важливо, щоб усі продукти проходили термічну обробку, адже питання гігієни - головне. Це основний спосіб профілактики, як і при коронавірусі. Тобто лише такий захист здатний зупинити поширення цього захворювання”, - продовжив очільник Держпродспоживслужби.

Відомо, що перші випадки захворювання почали фіксувати ще 30 днів тому. Олександр Сорочан наголошує, що воно проявляється не відразу, адже має певний інкубаційний період. Спалах гепатиту А лише у Вінниці, в області немає жодного подібного випадку.

“Серед головних симптомів захворювання - пожовтілість, апатія, сонливість, слабкість, температура, кишкові прояви, біль у підребер’ї. Якщо це було б, до прикладу, якесь весілля, тоді можливо це стало б причиною вогнища. Але усі ці люди з різних частин міста, тому і причини, ймовірно, різні і явно не з одного місця. На щастя, це не смертельно і такого, щоб хтось був зараз у реанімації з гепатитом А, немає”, - додав фахівець.

В інкубаційний період, від 5 до 30 днів, люди навіть можуть не знати, що у них гепатит А. Деякі із них можуть перехворіти безсимптомно - таких більшість. Внаслідок цього власне й виробляється пожиттєвий імунітет.

Наразі у лікарнях міста достатньо місць для лікування пацієнтів з цим недугом. Розгорнуто 130 ліжок та ще стільки ж є у резерві. Медикаменти у медзакладах також у достатній кількості, тобто хворі усім забезпечені. Триває розслідування.

Нагадаємо, ми писали про спалах гепатиту А в Україні: симптоми хвороби та де можна заразитися

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
З 24 лютого на Україну було здійснено підлий напад. З цього моменту житя українців поділилася на до та після. Наразі виникають ситуації, які нам мирному населенню не відомі. Тож надає о поради, які можуть врятувати життя.
Оголошення
live comments feed...