• Головна
  • Сексуальне насильство, як зброя агресора проти української нації. Як ми можемо допомогти?
Новини компаній
12:00, 29 вересня 2023 р.

Сексуальне насильство, як зброя агресора проти української нації. Як ми можемо допомогти?

Новини компаній

За рік повномасштабного російського вторгнення Прокуратура України отримала близько 170 звернень від українців, які зазнали сексуального насильства з боку російських окупантів. Про це повідомляють Суспільне.Новини, цитуючи виступ Олени Зеленської на міжнародній конференції “Об’єднання заради справедливості”, яка відбулася у березні цього року у Львові. 

Про те скільки насправді українських жінок піддавалися сексуальному насиллю, перебуваючи під російською окупацією? Та яка частка з них звернулася за допомогою до психолога? 

Зараз в Україні існує багато ініціатив на державному рівні — волонтерські та соціальні ініціативи, гарячі лінії та центри психологічної підтримки, які надають  кваліфіковану психологічну підтримку постраждалим від сексуального насилля з боку російських загарбників. Є спеціальні благодійні проєкти, де кожна жінка може безоплатно отримати курс психологічної допомоги від психотерапевта. Але кількість звернень до них суттєво менша за офіційну статистику.

Причин, чому української жінки обирають замовчувати свою психологічну травму, може бути декілька. Серед них — знецінення себе та своєї проблеми, бо звертатися до психолога не заведено в їхній родині, тому що бояться осуду, не можуть наважитися чи просто не знають куди звернутись! 

Але саме так і працює зброя сексуального насилля, яку, на жаль, ворог активно використовує проти української нації — знищити жінку морально, аби вона не могла продовжувати рід. 

"Цей страшний досвід залишається у свідомості жінки, не даючи відчуття безпеки, повноти життя. Передаючи нащадкам тривогу і безпомічність. Жінка відчуває біль, який замикає її у пастку самотності. І коли поруч немає підтримки, — жінка завмирає у мовчазному болю. Її відчуття цінності, гідності, безпеки та права на свободу просто зникають, розчиняються у скоєному злочині", — розповідає Євгенія Аракєльян, одна з провідних психологинь проєкту GIDNA. 

Проєкт GIDNA, заснований благодійним фондом Future For Ukraine, надає безоплатну та анонімну психологічну допомогу українським жінкам, які зазнали сексуального насилля від російських військових.  

“Програма GIDNA розрахована на допомогу за короткий термін — 10 онлайн-сесій від професійних психотерапевтів. Наша ціль — повернути жінці віру, що вона керує своїм життям і вона цінна! Ми маємо зберегти нашу націю, справжніх берегинь українського роду, адже кожна жінка того GIDNA!” — зазначає Олена Ніколаєнко, Голова Ради FFU США та Польща, волонтерка-кураторка зі стратегії та розвитку FFU Україна, яка також є кураторкою проєкту GIDNA.

Зараз проєкт GIDNA потребує розголосу! Поширюйте інформацію про GIDNA у своїх соцмережах, надсилайте посилання друзям та знайомим! Це дозволить нам залучити в терапію ще більше жінок, які пережили сексуальне насилля з боку російських військових, та допомогти їм подолати травматичний досвід!

Якщо ви стали свідком або пережили сексуальне насильство з боку російських військових, заповніть анкету на сайті або зверніться за телефоном +38 (050) 909-88-81 з понеділка по п’ятницю з 10:00 до 19:00. Ми гарантуємо анонімність кожного звернення!

Як це працює? 

  1. Заповнюй форму. 
  2. Обирай психолога, з яким ти б хотіла пройти курс, та час онлайн-консультації у його розкладі. Лист з розкладом та регламентом консультацій ти отримаєш на пошту одразу після заповнення форми. 
  3. Отримай e-mail з посиланням на заплановану зустріч у Google Meet. 
  4. На зустрічі говори про все, що турбує. Це надійно. Ми знаємо, як допомогти. 
  5. Призначай безпосередньо з психотерапевтом свою наступну онлайн-консультацію у зручний для себе час. 

До проєкту ми залучили психотерапевток, які мають спеціалізацію саме у роботі з травмою насильства. А також кожна з них пройшла навчання від нашого партнера, Ізраїльської коаліції травми (ІТС), яка займається психосоціальною підтримкою населення під час різного роду катастроф, а фактично в Україні працює ще з 2014 року.  Психотерапевтки проєкту GIDNA також регулярно проходять супервізії у колег з ІТС, що є запорукою якісної допомоги під час роботи з травмами такого характеру.

Також закликаємо ЗМІ поширювати інформацію про проєкт!

Нехай кожна жінка, яка пройшла через біль та приниження, відчує — вона не самотня! Вона GIDNA залишити травматичний досвід позаду та розпочати нове життя! Підтримаймо українських жінок! Допоможемо зберегти націю! 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...