• Головна
  • Зміна правил для ВПО: чи доведеться повертати гроші
19:30, 5 вересня 2023 р.

Зміна правил для ВПО: чи доведеться повертати гроші

Зміна правил для ВПО: чи доведеться повертати гроші

В Україні триває верифікація виплат для внутрішньопереміщених осіб. Після неї частину переселенців буде позбавлено допомоги. Та повертати отримані гроші не доведеться.

Про це повідомляє сайт 056 з посиланням на Соціальну інформаційну платформу.

Такі правила передбачені постановою Кабміну від 11.07.2023 № 709. Зокрема, скасування виплат стосується осіб, які перебувають за кордоном понад 30 днів.

«Ті, які виїхали за кордон, вони виїхали як внутрішньо переміщені особи до набуття чинності постанови. До цього вони не вважалися тими, що помилково отримують виплати ВПО.

Людина мала право оформити ВПО, а потім, з часом, виїхати за кордон. Тільки після набуття чинності постанови буде «відключення». Тому нічого повертати не треба», - пояснила міністр з реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

Вона зазначила, що українці не повертатимуть кошти, а просто перестануть їх отримувати. Водночас деяким переселенцям повернуть кошти.

«Під час верифікації виявилося, що є близько 10 тисяч осіб, які вважаються в реєстрах РАЦСУ, як померлі особи. Також є певні ознаки, що виплати помилково нараховувалися одній сім'ї — і батьку, і матері на тих самих дітей. Є й інші ознаки, за яким ми вважаємо, що допомога помилково нараховувалася», — зазначила Верещук.

Втім, трапляються й випадки, коли виплати скасовують помилково.

«Щодо 10 тисяч людей, які померли. Виявилося, що приблизно 10% з тих 10 тисяч людей, на щастя, виявилися живими. Реєстр, який показує особу, як померлу, не містить даних про податковий номер. І ті люди, які були в реєстрах на виплату ВПО, як виявилося, були повними тезками. Прізвище, ім'я, по батькові, дата, рік народження — усе, що міститься в реєстрі померлих було в реєстрі ВПО», — розповіла вона та зауважила, що після з’ясування обставин таким особам виплати поновили.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...