• Головна
  • Військовий облік українок з 1 жовтня: кого це стосується
15:30, 5 вересня 2023 р.

Військовий облік українок з 1 жовтня: кого це стосується

Військовий облік українок з 1 жовтня: кого це стосується

З 1 жовтня жінки в Україні мають ставати на військовий облік. Йдеться про тих, які здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, віком від 18-60 років. А жінки з іншими спеціальностями, спорідненими з військовою, можуть стати на облік за власним бажанням.

Про це повідомляє сайт 056 з посиланням на ТСН.

В переліку Міністерства оборони жінки більшості професій підлягають взяттю на військовий облік, але за їхнім бажання. До нього входять юристки, психологині, ветеринарки, бухгалтерки, програмістки, менеджерки, працівниці банківської системи, секретарки, фотографині тощо.

Коли жінка приходить до ТЦК стати на військовий облік, на неї заводять особову справу. Потім спрямовують на медкомісію, яка зробить висновок про придатність до служби.

Медкомісія у військовозобов’язаних жінок має проходити так само, як і в чоловіків: повинні оглянути хірург, терапевт, невропатолог, психіатр, офтальмолог, оториноларинголог, стоматолог, дерматолог. Єдина відмінність – жінки мають пройти ще огляд у гінеколога.

Жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час. Законодавство не розрізняє військовозобов'язаних жінок і чоловіків.

Винятком є вагітні жінки та ті, що перебувають у декретній відпустці. За статтею 73 розкладу хвороб згідно з Положенням про ВЛК, вагітні жінки визнаються непридатними до військової служби, незалежно від терміну й перебігу вагітності.

Обмеження права на перетин кордону наразі стосуються військовозобов’язаних чоловіків віком від 18 до 60 років. Жодних змін стосовно обмеження у праві виїзду жінок, які перебувають на військовому обліку, наразі немає.

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр раніше запевняла, що в ЗСУ немає потреби у примусовій мобілізації жінок, також не планується обмежень щодо виїзду жінок за кордон.

Технічної можливості у військовослужбовців прикордонної служби перевіряти в пункті перетину кордону відомості про перебування жінок, що перетинають кордон, на військовому обліку немає через відсутність доступу до такої інформації. Вимоги в жінок дипломи в пункті перетину про отриману освіту підстави теж відсутні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...