• Головна
  • Поновлення виплати пенсій, ідентифікація особи, підтвердження пільгового стажу, — у пенсійному фонді України відповіли на питання переселенців
Новини компаній
13:00, 28 серпня 2023 р.

Поновлення виплати пенсій, ідентифікація особи, підтвердження пільгового стажу, — у пенсійному фонді України відповіли на питання переселенців

Новини компаній

Поновлення виплати пенсій, ідентифікація особи яка отримує пенсію за кордоном, підтвердження пільгового стажу, що буде з пенсійним стажем тих хто працював у Росії та повернувся в Україну та інші важливі питання, — у Пенсійному фонді України відповіли на запитання переселенців

Автори: Тамара Тисячна і Сергій Чернявський

Внутрішньо переміщені особи (ВПО) мають чимало запитань щодо пенсійного забезпечення: призначення пенсії, перерахунок, отримання різноманітних довідок, ідентифікація особи тощо. Під час прямої лінії на деякі запитання переселенців відповіла заступниця начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Київській області Олена Зорка.

— Я внутрішньо переміщена особа і працюю вчителем. Маю 43 роки неперервного стажу. Зараз працюю в Києві, до того жила в нині тимчасово окупованій Чаплинці Херсонської області. Оформила пенсію за віком у травні цього року. Але мені не нарахували одноразову грошову допомогу в розмірі 10 пенсій у зв’язку з тим, що немає можливості надати всі документи. Я не можу їх отримати з окупованої території. Вимагають надати довідку про грошові нарахування до 2000 року по кожному періоду праці. Як мені бути в цій ситуації і чи є можливість вирішити це питання?

— Для того щоб отримати грошову допомогу в розмірі 10 місячних пенсій, мають бути виконані декілька умов, зокрема:

  • наявність 30 років страхового стажу на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років. Факт роботи (з виключенням періодів перебування у відпустках по догляду за дитиною, додаткових відпустках без збереження заробітної плати тощо) має бути підтверджений документально;
  • робота має тривати в закладах та установах державної або комунальної форми власності;
  • на день досягнення пенсійного віку перебувати на посаді, що дає право на виплату грошової допомоги;
  • у разі дотримання зазначених вище умов та після надходження інформації про сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, станом на дату прийняття рішення про призначення пенсії, Вам мають нарахувати вказану допомогу.

Довідка про заробітну плату за період до 01.07 2000 року потрібна для:

  • вирішення питання можливості збільшення призначеного розміру пенсії, однак ця довідка не впливає на визначення права щодо нарахування грошової допомоги.

— Я зараз проживаю в Черкасах, переїхав сюди у 2022 році. Але був прописаний у Криму до 2014 року. Після анексії півострова я отримував там пенсію. Тепер звернувся до Пенсійного фонду в Черкасах із заявою про переведення мені пенсії. Але мені повідомили, що потрібен оригінал пенсійної справи, яка знаходиться в Криму. Без неї пенсію тут мені призначити знову і виплачувати не можуть. Порадили звернутися до суду, щоб встановили розмір пенсії. Я так і зробив. Суди, в тому числі й апеляцію, я виграв. Але у Пенсійному фонді відмовляються виконувати рішення суду та вимагають оригінали документів.

— При переїзді пенсіонера на постійне або тимчасове проживання до іншої адміністративно-територіальної одиниці пенсійна справа одержувача пенсії пересилається за його новим місцем проживання.

Із 2014-го до 2022 року у Вас була можливість звернутися до органів Пенсійного фонду із заявою про запит пенсійної справи за новим місцем проживання, однак, Ви нею не скористалися. На сьогодні витребувати пенсійну справи з Криму не вважається за можливе, відповідно, відсутні підстави для проведення виплати пенсії.

Щодо виконання судових рішень хочу поінформувати, що рішення суду, які набули законної сили, виконуються органами Пенсійного фонду в межах покладених зобов’язань. Оскільки Ви не повідомили, що саме зобов'язано судовим рішенням вчинити органу Пенсійного фонду, надати відповідь по суті не можливо.

— Я переселенка з Донецької області, з тимчасово окупованої території міста Єнакієве. Пенсія за віком мені призначена з червня 2020 року. Пенсію мені нарахували, але перший раз я її отримаю в серпні. Хочу дізнатися, де я можу отримати накопичені за три роки виплати? Мені сказали, є якась черга, а де вона — я не зрозуміла.

— Механізм виплати пенсій, які не виплачені за період до місяця відновлення їх виплати (у Вашому випадку — до серпня 2023), внутрішньо переміщеним особам визначено Порядком, затвердженим Постановою № 1165 Кабінету Міністрів України від 10.11.2021.

Облік сум пенсійних виплат, які підлягають виплаті, відповідно до вимог Порядку № 1165, ведеться територіальними органами Пенсійного фонду України, в яких особи перебувають на обліку.

Визначені в Порядку № 1165 пенсійні виплати за минулий період, у тому числі нараховані на виконання рішень суду, що набули законної сили, проводяться отримувачам, яких внесено до Переліку станом на 1 січня відповідного року.

Сума нарахованої Вам пенсії з дати її призначення до серпня 2023 року підлягає виплаті за рахунок коштів державного бюджету за окремою бюджетною програмою, передбаченою в бюджеті Пенсійного фонду України на 2024 рік.

— Я хотіла б перейти на пенсію чоловіка. Він помер у 2013 році. Територія, де ми жили, окупована. У Пенсійному фонді робили запит на Слов’янськ і сказали, що не знають, де паперова пенсійна справа мого чоловіка. Він отримував пенсію з 1997 року, був шахтарем.

— Для переведення Вас на пенсію у разі втрати годувальника потрібно звернутися до відділу обслуговування громадян (сервісний центр) Пенсійного фонду України, надавши відповідну заяву. До заяви додаються документи:

  • що посвідчують особу (паспорт);
  • що засвідчують реєстрацію в Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків;
  • свідоцтво про смерть годувальника та документи, що засвідчують родинні стосунки члена сім’ї з померлим годувальником.

Оскільки Ваш чоловік був одержувачем пенсії, перевести Вас на пенсію у разі втрати годувальника можливо буде за матеріалами його електронної пенсійної справи.

— Працюю викладачем у вузі. Наскільки мені відомо, для педагогічних працівників є допомога в розмірі 10 пенсій. Чи існує ще вона?

— Так, виплата грошової допомоги в розмірі 10 місячних пенсій існує. Відповідно до Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», право на її виплату мають особи, які працювали на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років.

Перелік закладів і установ освіти, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затверджений Постановою № 909 Кабінету Міністрів України від 04.11.1993.

Вказаним переліком передбачені, зокрема, вищі навчальні заклади І-ІІ рівнів акредитації, професійно-технічні навчальні заклади. Вищі навчальні заклади IV рівня акредитації зазначеним переліком не передбачені, відповідно, підстав для виплати грошової допомоги у розмірі 10 пенсій немає.

— Коли можна отримати пенсійне посвідчення, а не папірець? 17 лютого призначена ІІІ група інвалідності пожиттєво.

— Для виготовлення пенсійного посвідчення Вам необхідно звернутися до відділу обслуговування громадян (сервісний центр) Пенсійного фонду України, надавши паспорт, документ, що підтверджує реєстраційний номер облікової картки платника податків та фотокартку. На підставі наданих документів буде сформована анкета – заява на виготовлення паперового пенсійного посвідчення з подальшим його виготовленням.

— Мене звати Світлана, я інвалід ІІ групи. Я з Херсона, зараз як внутрішньо переміщена особа мешкаю в Одесі. В мене закінчується термін дії довідки про інвалідність. МОЗ продовжило її дію на період воєнного стану. Чи правильно я розумію, що не потрібно йти на перекомісію зараз?

— Згідно з нормами Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» для осіб з інвалідністю, яким призначено пенсію за інвалідністю і в яких термін припинення виплати такої пенсії припадає на період дії воєнного стану, у разі неможливості проходження повторного огляду, виплата пенсії продовжується до припинення воєнного стану та протягом шести місяців після його припинення.

Термін дії воєнного стану в Україні – по 16.11.2023, відповідно, виплати пенсій за інвалідністю без довідок МСЕК будуть продовжуватись по 16.05.2024.

— В інтернеті було написано, що з 1 вересня пенсіонери, які перебувають за кордоном, повинні пройти ідентифікацію. Чи можна її пройти зараз? Я зараз у Києві й можу її пройти.

— Зобов'язання обов'язкової фізичної ідентифікації пенсіонерів через тимчасове перебування за кордоном чинним законодавством не передбачено.

Водночас, згідно з Порядком виплати пенсій та грошової допомоги через поточні рахунки в банках, затвердженим Постановою № 1596 Кабінету Міністрів України від 30.08.1999 (далі – Порядок № 1596), якщо суми пенсії не були отримані особисто одержувачем і банком протягом року не проводилася фізична ідентифікація особи, уповноважений банк повідомляє про це відповідному органу Пенсійного фонду України.

Якщо ідентифікація та верифікація особи не відбулася протягом року, орган Пенсійного фонду України припиняє перерахування пенсії на поточний рахунок банку.

Таким чином необхідність проведення ідентифікації одержувача пенсії органами Пенсійного фонду України може виникати, зокрема, у разі отримання від уповноваженого банку відповідного повідомлення.

Якщо Ви зараз перебуваєте в Києві, а в подальшому плануєте виїхати за кордон, то для з’ясування питання подальшої виплати пенсії, можете звернутися до будь-якого відділу обслуговування громадян (сервісний центр) органу Пенсійного фонду України.

— Я ліквідатор аварії на ЧАЕС І-ї категорії, маю ІІІ групу інвалідності. Хотіла, щоб мою пенсію перерахували за законом який був прийнятий і підписаний Президентом. Ті, хто звертався до Пенсійного фонду в Херсоні, — усім перерахували. І в них пенсії сягають від 13 тисяч гривень і вище. Але я не можу туди поїхати через постійні обстріли. Повинні були зробити перерахунок у грудні 2022 року, потім — у січні там теж були якісь надбавки. У березні добавили трохи — і все. Всім перерахували в травні, повиплачували по 37 тисяч за попередні місяці та пенсію підняли.

— Відповідно до норм чинного пенсійного законодавства, з 01.01 2022 року, з 01.12 2022 року та з 01.03 2023 року особам з інвалідністю з числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС були проведені перерахунки пенсій.

Для вирішення питання Вашого пенсійного забезпечення, в тому числі щодо складових пенсійної виплати, радимо звернутися до органу Пенсійного фонду України за місцем перебування на обліку. Таке звернення може бути письмовим (шляхом направлення відповідного листа до Головного управління Пенсійного фонду України у Херсонській області за адресою: м. Херсон, вул. 28-ї Армії, 6 або засобами електронного зв’язку в особистому кабінеті на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України: htpp://portal.pfu.gov.ua).

Однак слушно зауважити, що згідно із Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» максимальний розмір пенсії, з урахуванням надбавок, не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність. На сьогодні прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, становить 2093 гривні, відповідно, максимальний розмір пенсії — 20930 гривень.

— Поясніть, будь ласка, чи буде застосовуватись для ідентифікації відеоконференцзв’язок. Як це відбуватиметься? Хто буде викликати і за яких умов, про що буде розмова? У Постанові сказано, що можна пройти ідентифікацію в особистому кабінеті на порталі електронних послуг ПФУ з допомогою «Дія. Підпис». Виходить, я сама можу пройти цю ідентифікацію?

— Органи Пенсійного фонду України можуть забезпечити проведення ідентифікації та верифікації особи за допомогою відеоконференцзв'язку із дотриманням законодавства у сфері електронних довірчих послуг. Під час сеансу такого відеоконференцзв'язку надаються документи, що посвідчують особу.

До фізичної ідентифікації прирівнюється:

  • авторизація в особистому електронному кабінеті на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України за допомогою віддаленого кваліфікованого електронного підпису «Дія.Підпис» («Дія ID»), створеного за допомогою мобільного додатка Єдиного державного веб-порталу електронних послуг;
  • посвідчення відповідною закордонною дипломатичною установою України факту, що особа є живою.

— Пенсійний фонд України не виконує рішення суду: заборгував мені пенсію за два роки й не виплачує. Будь ласка, скажіть, коли виконаєте рішення суду і я отримаю свою пенсію?

— Виплата сум нарахованих пенсій внутрішньо переміщеним особам за минулий період, в тому числі нарахованих на виконання рішень суду, здійснюється на умовах окремого порядку, затвердженого Постановою № 1165 Кабінету Міністрів України від 10.11 2021 року.

Облік сум пенсійних виплат, які підлягають виплаті відповідно до вимог Порядку № 1165, здійснюється територіальними органами Пенсійного фонду України, в яких особи перебувають на обліку.

Визначені в Порядку № 1165 пенсійні виплати за минулий період, у тому числі нараховані на виконання рішень суду, що набули законної сили, проводяться отримувачам, яких включено до Переліку станом на 1 січня відповідного року.

Для вирішення питання, коли саме Ви отримаєте суму нарахованих коштів, радимо звернутися до відділу обслуговування громадян (сервісний центр) органу Пенсійного фонду України за місцем перебування на обліку, як одержувача пенсії.

— Я внутрішньо переміщена особа з міста Херсон, зараз проживаю у Вінницькій області. Якщо у травні в мене було тимчасове припинення трудових відносин – з роботи мене не звільнили, але й нічого не платили. Чи зараховується мені страховий стаж за цей період?

— Відповідно до статті 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», страховий стаж — період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі, не меншій, ніж мінімальний страховий внесок (який стягується з мінімальної заробітної плати). Відсутність інформації в системі персоніфікованого обліку щодо сум нарахованої Вам заробітної плати і, відповідно, сплачених страхових внесків, не дає підстав для врахування цього періоду до страхового стажу.

— Якщо отримуватиму лише 2/3 своєї зарплати, чи буде мені рахуватися страховий стаж?

— Якщо сума нарахованої зарплати буде не менша, ніж мінімальна заробітна плата і з неї будуть сплачені страхові внески, то до страхового стажу будуть враховані повні місяці. У разі нарахування зарплати в розмірі меншому, ніж мінімальний, до страхового стажу будуть враховані періоди, розраховані пропорційно сплаченим внескам.

— Я переселенець із Макіївки Донецької області. У Броварах мешкаю з 2016 року. Як підтвердити пільговий стаж за підземну гірничу роботу та зарплату, що нараховувалась на шахті до 2021 року? Як підтвердити працю на підземних та відкритих гірничих роботах в росії до 24.02 2022 року? Віддав до Пенсійного фонду документи, але там їх до розгляду не приймають.

— 19 червня 2023 року для України припинена дія Угоди про гарантії прав громадян держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав у галузі пенсійного забезпечення, вчиненої 13 березня 1992 року. Враховуючи зазначене, до страхового стажу при визначенні права та розміру пенсії зараховуються періоди роботи (служби) на території РРФСР по 31 грудня 1991 року. Інші періоди роботи, що тривали на території росії, до страхового стажу не зараховуються.

Щодо підтвердження пільгового стажу, то існує Порядок підтвердження періодів роботи, що зараховуються до стажу для призначення пенсій (він затверджений Постановою №18-1 правління Пенсійного фонду України від 10.11. 2006 року).

Цей Порядок визначає процедуру підтвердження періодів роботи, що зараховуються до стажу роботи для призначення пенсії на пільгових умовах, установлену для окремої категорії працівників, у разі ліквідації підприємства, установи, організації без визначення правонаступника.

У тому випадку, коли підприємство не ліквідоване, має бути надана уточнююча довідка, в якій буде вказано, зокрема:

  • періоди роботи, що зараховуються до спеціального стажу;
  • професія або посада; характер виконуваної роботи;
  • розділ, підрозділ, пункт, найменування списків або їх номери, до яких включається цей період роботи;
  • первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких видана зазначена довідка.

У разі, коли підприємства, установи, організації або їх правонаступники розміщуються на тимчасово окупованій території України, стаж роботи, що дає право на призначення пенсії на пільгових умовах , може підтверджуватись за даними, наявними в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Щодо підтвердження заробітної плати, слушно зауважити, що по 30.06.2000 року вона підтверджується виключно первинними документами (розрахунково-платіжними відомостями, особовими рахунками тощо), з 01.07.2000 — за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку.

— Я отримала статус ВПО у 2015 році. Переїхала з Криму. На той час я отримувала пенсію з 2008-го по 2014 рік. У 2015 році переїхала до сестри у Київ, пенсію не отримувала. Зараз хочу відновити виплати, але для цього потрібна паперова пенсійна справа. Ніхто мені не підказав тоді, що її треба забрати. Сподівалась, що переїжджаю ненадовго.

— При переїзді пенсіонера на постійне або тимчасове проживання до іншої адміністративно-територіальної одиниці пенсійна справа одержувача пенсії пересилається за його новим місцем проживання.

Із 2015-го до 2022 року у Вас була можливість звернутися до органів Пенсійного фонду із заявою про запит пенсійної справи за новим місцем проживання, однак Ви нею не скористалися. На сьогодні витребувати пенсійну справи з Криму не вважається за можливе, відповідно, відсутні підстави для проведення виплати пенсії.

— Як пройти ідентифікацію особи пенсіонеру, який перебуває за кордоном?

— Органи Пенсійного фонду України можуть забезпечити проведення ідентифікації та верифікації особи за допомогою відеоконференцзв'язку із дотриманням законодавства у сфері електронних довірчих послуг. Під час сеансу такого відеоконференцзв'язку пред'являються документи, що посвідчують особу, відповідно до порядку, визначеного правлінням Пенсійного фонду України за погодженням із Мінсоцполітики та Мінцифри.

До фізичної ідентифікації прирівнюється:

  • авторизація в особистому електронному кабінеті на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України за допомогою віддаленого кваліфікованого електронного підпису «Дія. Підпис» («Дія ID»), створеного за допомогою мобільного додатка Єдиного державного веб-порталу електронних послуг;
  • посвідчення відповідною закордонною дипломатичною установою України факту, що особа є живою.

— Я переселенка з Херсонської області. Мені 63 роки. Через два місяці маю виходити на пенсію. Від мене вимагають довідку про те, що я в органах соціального захисту не отримувала соціальної допомоги. Як мені бути, якщо зараз та частина Херсонщини зараз перебуває під окупацією? Мені сказали, що моє відділення соцзахисту могло евакуюватися на підконтрольну Україні територію. Де його шукати?

— Це правильна вимога для осіб, які виходять на пенсію після досягнення 60 років. Це є необхідним для запобігання подвійних виплат (в органах Пенсійного фонду та соціального захисту). Щодо надання інформації про евакуацію органу соцзахисту Вам краще звернутися на гарячу телефонну лінію Мінсоцполітики (за номером 15-47 ) або зателефонувати на урядову лінію (за номером 15-45).

Також Ви можете звернутися до органу Пенсійного фонду України, надавши заяву про призначення пенсії (й усі необхідні для цього документи) та заяву про надання допомоги щодо одержання відсутніх документів для призначення пенсії.

— Я жителька Херсона. Через руйнацією житла була змушена виїхати з території України. З червня 2022 року не отримувала належну мені пенсію у зв’язку з окупацією, а потім — у зв’язку з виїздом. У липні цього року оформила довіреність у Посольстві України в Румунії для отримання моїм представником у Херсоні пенсії у відділенні Укрпошти. Мій представник поінформував, що йому було відмовлено в отриманні через блокування моєї пенсії Пенсійним фондом, який вимагає моєї особистої присутності. Прощу надати інформацію та допомогу у вирішенні цього питання.

— У разі неотримання призначеної пенсії протягом шести місяців поспіль, виплата пенсії припиняється.

Заява про поновлення пенсії подається заявником до територіального органу Пенсійного фонду України.

У період дії воєнного стану в Україні та протягом трьох наступних місяців після місяця, в якому його буде припинено, заява про поновлення пенсії та документи, необхідні для поновлення пенсії, особами, які у зв’язку з агресією російської федерації тимчасово проживають за кордоном та отримали тимчасовий захист або статус біженця, можуть надсилатись поштою. Для поновлення пенсії до заяви додаються:

  • копії документів про отримання тимчасового захисту або статусу біженця, реєстрацію їх місця тимчасового проживання за кордоном (з перекладом);
  • оригінал документа про посвідчення факту, що фізична особа є живою (з перекладом);
  • копія паспорта громадянина України.

Додані до заяви копії документів повинні бути засвідчені дипломатичним представництвом або консульською установою України, або нотаріально.

— Я переселенка з Херсонської області. Хочу запитати, чому в мене не було доплати до пенсії? У квітні всім моїм друзям і родичам доплата була.

— Із 01.04 2024 року без додаткових звернень був проведений перерахунок пенсій тим особам, які після призначення (попереднього перерахунку) пенсії продовжували працювати й на 1 березня поточного року мали:

  • не менш як 24 місяці страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії;
  • після призначення (перерахунку) пенсії по плинності часу минуло два роки.

У разі недотримання зазначених умов, підстав для проведення перерахунку пенсій в автоматичному режимі не було.

— До Вас звертається отримувачка пенсії за втратою годувальника, яка зареєстрована в Маріуполі. До 24.02.2022 я мешкала в місті разом із дітьми. Мій чоловік помер 17.03.2022 і лише 16.05.2023 я змогла звернутися по пенсію, яку мені призначили з дня звернення.

На момент звернення набув чинності Закон № 2981-ІХ «Про внесення зміни до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо призначення пенсії особам, які проживають на тимчасово окупованій території або на території, на якій ведуться бойові дії». Тож пенсію мені мали призначити з дати смерті чоловіка, незалежно від дати звернення. На які законодавчі акти й нормативно-правові документи спиралися при нарахуванні з дня подачі заяви?

— Відповідно до статті 45 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», пенсія призначається з дня звернення по неї. При цьому пенсія у разі втрати годувальника призначається з дня, що настає за днем смерті годувальника, якщо звернення про призначення такого виду пенсії надійшло протягом 12 місяців з дня смерті годувальника. Саме ця норма закону і була врахована при винесенні рішення про призначення Вам пенсії.

Ви слушно зауважуєте на змінах, які були внесені Законом №2981-ІХ від 20.03.2023 щодо наявності права на призначення пенсії з дня, що настає за днем смерті годувальника.

Для реалізації свого права Вам необхідно звернутися до будь-якого органу Пенсійного фонду України з відповідною заявою. Однак зміна строку призначення пенсії може призвести до зміни його розміру у зв’язку з урахуванням іншого показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачені страхові внески.

— Братові 55 років, він має право виходити на пенсію через так звану «гарячу» професію. Зараз він служить у ЗСУ, збирати довідки особисто не може. Чи можна оформити на когось генеральне доручення, щоб їх зібрала інша людина. Як йому взагалі оформити пенсію?

— Для органів Пенсійного фонду суттєвим є подача саме заявником заяви на призначення пенсії та необхідних для цього документів, в тому числі уточнюючої довідки про пільговий характер роботи. Зазначені документи можуть бути отримані в порядку, визначеному законодавством, в тому числі через уповноважених осіб.

— Я переселенка з Херсона, зараз перебуваю в Миколаєві. Хочу поміняти пенсійне посвідчення на нове. Чи можливо це у Миколаєві, що для цього потрібно?

— Так, замінити старе пенсійне посвідчення на нове можливо. Для цього потрібно звернутися до органу Пенсійного фонду з необхідними для цього документами: паспортом, ідентифікаційним кодом, фотокарткою.

На підставі цих документів буде сформована анкета - заява на виготовлення паперового пенсійного посвідчення з подальшим його виготовленням.

— Я внутрішня переселенка з 2014 року, з Луганська. Маю 12 років стажу за списком 2. Та три роки ПТУ. Тож стаж за списком 2 — 15 років та загальний стаж — 35 років. Пільговий стаж відпрацювала до 2000 року. Свідок, який може це підтвердити, — лише одна людини. Інші вже померли. З документів на руках маю лише трудову книжку. Всі інші документи не маю можливості взяти, архіви вже, мабуть, знищені окупантами. Як мені вийти на пільгову пенсію у 55 років?

— Для оформлення пільгової пенсії існує два шляхи:

  • надається уточнююча довідка про пільговий характер роботи;
  • якщо підприємство, на якому Ви працювали, ліквідоване без визначення правонаступника, документи розглядаються на Комісії з питань підтвердження стажу роботи, що дає право на призначення пенсії.

Підтвердження пільгового характеру роботи на підприємствах, розташованих на тимчасово окупованій території, показами свідків не передбачена.

— Якщо ВПО був у Пенсійному фонді в квітні цього року. Все одно треба проходити ідентифікацію?

— Відповідно Постанови № 837 Кабінету Міністрів України від 08.08 2023 року до 31.12 2023 року органи Пенсійного фонду України не припиняють виплати пенсій.

— Я пенсіонерка в статусі ВПО з 2014 року. Ніяких виплат для переселенців не отримую. Давно хочу позбутися цього статусу, він ускладнює моє життя — постійні ідентифікації тощо. Він мені не потрібен, я 9 років живу на підконтрольній території України. Придбала житло на Київщині, зареєструвалась у ньому. Я звичайна мешканка Київської області. Коли у 2017 році я звернулася до органів пенсійного фонду і повідомила, що хочу відмовитися статусу ВПО, мене запевнили, що в цьому випадку припиняться пенсійні виплати. Адже підставою для їх нарахування є пенсійна справа, але оскільки вона залишилась в Донецьку, то її замінює довідка ВПО. У разі відмови від статусу зникає підстава для пенсійних виплат. Це замкнене коло, абсурд. Можливо, вже є певні зміни? І в разі відмови від статусу ВПО, чи не припиняться мої пенсійні виплати?

— Визначення статусу внутрішньо переміщеної особи належить до компетенції органів соціального захисту населення. Для врегулювання цього питання потрібно звернутися саме до уповноваженого органу.

Одночасно зазначаємо, що згідно з Постановою № 637 (зі змінами) Кабінету Міністрів України від 05.11 2014 року, виплата пенсій здійснюється внутрішньо переміщеним особам, у тому числі особам, які подали заяву про відмову від довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи і зареєстрували місце проживання та постійно проживають на території, де органи державної влади здійснюють свої повноваження.

— Я з 2017 року прописаний у Києві у власній квартирі, маю штамп у паспорті. Чи потрібно мені мати статус ВПО для виплати пенсії? У 2018 році я відмовився від статусу за власним бажанням і пенсію перестали виплачувати, пояснивши це тим, що для виплати моєї пенсії необхідний обов’язковий статус ВПО.

— Так, дійсно у 2018 році, у разі відмови від довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, виплата пенсії припинялася.

Однак Постановою № 788 КМУ від 21.08 2019 року були внесені зміни до Постанови № 637 від 05.11 2014 року, згідно з якими виплата пенсій здійснюється внутрішньо переміщеним особам, у тому числі особам, які подали заяву про відмову від довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи і зареєстрували місце проживання та постійно проживають на території, де органи державної влади здійснюють свої повноваження.

Для вирішення питання поновлення виплати пенсії Вам необхідно звернутися до органу Пенсійного фонду України з відповідною заявою.

— Ми з бабусею перебуваємо в Італії. Бабусю вивезли з окупації з правого берега Херсонської області. Вона вдома отримувала пенсію не на картку. Зараз її зробити в нас можливості немає. Яким може бути вирішення цього питання?

— У разі неотримання призначеної пенсії протягом шести місяців поспіль виплата пенсії припиняється.

Заява про поновлення пенсії подається заявником до територіального органу Пенсійного фонду України.

У період дії воєнного стану в Україні та протягом трьох наступних місяців після місяця, в якому його буде припинено, заява про поновлення пенсії та документи, необхідні для поновлення пенсії, особами, які у зв’язку з агресією російської федерації тимчасово проживають за кордоном та отримали тимчасовий захист або статус біженця, можуть надсилатись поштою. Для поновлення пенсії до заяви додаються:

  • копії документів про отримання тимчасового захисту або статусу біженця, реєстрацію їх місця тимчасового проживання за кордоном (з перекладом);
  • оригінал документу про посвідчення факту, що фізична особа є живою (з перекладом);
  • копія паспорта громадянина України.

Додані до заяви копії документів повинні бути засвідчені дипломатичним представництвом або консульською установою України, або нотаріально. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...