• Головна
  • Сезон спостереження за холерою: коли закінчиться та що показують тести
18:30, 9 серпня 2023 р.

Сезон спостереження за холерою: коли закінчиться та що показують тести

Сезон спостереження за холерою: коли закінчиться та що показують тести

Ситуація у водоймах поступово покращується, в Дніпрі та області вже дозволено риболовлю. Загалом по п’ятьох областях які постраждали через підрив Каховської ГЕС, десь на 15% — перевищення у пробах за деякими показниками. Перевищення проб йдуть в основному по мікробіологічним показникам й це холероподібний вібріон.

Про це повідомив заступник міністра охорони здоров'я - головний санітарний лікар України Ігор Кузін в інтерв’ю УНН.

За його словами, температура навколишнього середовища доволі сприятлива для того, щоб холероподібний вібріон розвивався. Він не має епідемічного значення, тобто не може викликати спалахів. Проте може викликати гостру кишкову інфекцію у людини, яка буде ковтати таку воду, або яка буде вживати морепродукти, річкові продукти, які будуть виловлені з саме цих водойм.

Кузін зазначив, що наразі ситуація вже краща, але й надалі будуть продовжувати спостерігати за холероподібними вібріонами, й в цілому за епідемічним сезоном щодо холери до кінця вересня.

“Тому що лише в кінці вересня температура спаде до тих показників, коли ми можемо сказати, що вже точно холерний сезон пройшов”, — сказав Кузін.

Він розповів, що загальна епідемічна ситуація в областях, що постраждали через підрив Каховської ГЕС зараз перебуває в межах, які характерні для цього періоду, тобто це означає, що десь близько 30-35% усіх випадків — це харчові отруєння, харчові інфекції. Вони найчастіше реєструються у літній період, тому тут потрібно особливо звертати увагу на правила приготування їжі, зберігання.

"У нас було зафіксовано декілька підозр на холеру, які відпрацьовувалися відповідно до національних протоколів. Такі підозри у нас були зафіксовані на території Запорізької області, також була така підозра на території Чернігівської області. Ці по суті доволі важка гостра кишкова інфекція, швидкі тести показували позитивні результати і відповідно по холерному сценарію було відпрацьовано всі ці випадки, але під час епідемічного розслідування діагноз холера було знято і виявилася сальмонелезна інфекція”, — розповів Кузін.

Він зауважив, що спалахів гостри кишкових інфекцій не реєстрували й всі випадки саме гострих кишкових інфекцій були в межах цього епідемічного сезону який зазвичай є і вони не були пов’язані між собою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...