• Головна
  • Шахрайства у великих розмірах: європейські правоохоронці затримали в Дніпрі учасників «сall-центрів»
16:30, 8 серпня 2023 р.

Шахрайства у великих розмірах: європейські правоохоронці затримали в Дніпрі учасників «сall-центрів»

Шахрайства у великих розмірах: європейські правоохоронці затримали в Дніпрі учасників «сall-центрів»

Правоохоронці України та Латвії затримали учасників злочинної організації, які налагодили діяльність шахрайських «сall-центрів». Їх виявлено в результаті двох етапів спецоперації в Кам'янському та в Дніпрі.

Про це повідомили в пресслужбі Дніпропетровської обласної прокуратури.

Прокурори Дніпра у співпраці з компетентними органами Латвійської Республіки за підтримки Європолу та Євроюсту провели спільну спецоперацію щодо затримання учасників злочинної організації одночасно на території обох держав.

Завдяки злагодженим діям спільної слідчої групи (JIT) у березні цього року було проведено ряд слідчих дій та затримано 10 учасників злочинної організації, які ошукували громадян держав ЄС за допомогою функціонування мережі «сall-центрів» на території м. Кам’янське.

Шахраї дзвонили громадянам від імені працівників іноземних банків для фіксації нібито шахрайських дій із їхніми картковими рахунками, випитували у постраждалих конфіденційну інформацію, а потім переказували кошти через так звані «дропи» на рахунки афілійованих осіб. Іншим способом конвертації електронних грошей у готівку було придбання за кордоном різної техніки з подальшим продажем через магазин електроніки у Дніпрі.

Встановлено 14 потерпілих, яким заподіяно майнову шкоду на загальну суму майже 2 млн грн. Всі вони є громадянами Латвії.

Наразі у ході другого етапу спецоперації у Дніпрі затримано та повідомлено про підозру ще п’ятьом співучасникам вказаної організації за фактом шахрайства у великих розмірах (ч. 4 ст. 190, ч. 1, 2 ст. 255 КК України).

На території Латвії затримано ще п'ять осіб, якими забезпечувалося виведення грошових коштів потерпілих на підконтрольні організаторам злочинної організації банківські рахунки.

Проведено ряд обшуків за місцями мешкання та у транспортних засобах підозрюваних. Вилучено автомобілі, комп’ютерну техніку, мобільні телефони, грошові кошти та зброю. Загальна вартість вилученого складає понад 11 млн грн.

У результаті спільних дій правоохоронців з припинення злочину потерпілим вже відшкодовано завдану злочином шкоду на суму майже 900 тис грн.

Заходи з викриття проводились прокурорами спільно зі співробітниками Генеральної прокуратури Латвійської Республіки, Департаментом боротьби з кіберзлочинністю Центрального управління кримінальної поліції Нацполіції Латвії, ГУНП в Дніпропетровській області та співробітниками Управління стратегічних розслідувань області Нацполіції України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...