• Головна
  • Чому російські змі проігнорували атаку дронів на москву
15:30, 2 серпня 2023 р.

Чому російські змі проігнорували атаку дронів на москву

Чому російські змі проігнорували атаку дронів на москву

Основною темою вихідних для пропагандистських російських медіа очікувано став парад вмф рф у санкт-петербурзі за участю президента росії та деяких лідерів африканських країн, які залишилися після саміту «росія-Африка». Коли путін виголошував чуттєву промову про видатну роль моряків і те, як «російський флот віддано і трепетно служить нашій країні», більшість москвичів безрезультатно чекала від влади хоч якихось коментарів про чергову атаку дронів на столицю.

У Центрі протидії дезінформації при РНБО України проаналізували чому російські змі проігнорували атаку дронів на москву. 

У ніч на 30 липня у центрі москви відбулися драматичні події – в результаті вибухів безпілотників постраждали фасади двох веж урядового комплексу «москва-сіті», є травмовані, закривався аеропорт «Внуково» та весь повітряний простір над москвою і підмосков’ям. Проте в жодному ранковому випуску новин на федеральних російських каналах про нічну атаку безпілотників не згадали, зосередившись на повідомленнях про парад військово-морського флоту та виступ путіна. Ведучі головного пропагандистського «Першого каналу» у двох блоках ранкових новин проігнорували атаку й розпочинали випуски з привітань моряків та подробиць параду. На «росії 1» вийшов лише один випуск «Вістей», майже повністю присвячений параду та бесіді путіна з журналістами за підсумками саміту «росія-Африка». Для «НТВ» також важливішими видалися новини про парад, стихійне лихо в регіонах росії та ювілей і. вінер. «ВДТРК», «РБК» та деякі регіональні телеканали в ранкових випусках розповіли про атаку, проте пізніше тема зникла з ефіру. За наявними даними, близько 11 години ранку до керівництва телеканалів надійшла заборона від влади на висвітлення цих подій.

Чому російські медіа так відреагували на ураження урядових об’єктів у москві?

Найімовірніше, таке рішення прийняло оточення путіна, щоб не псувати йому настрій перед парадом у петербурзі. Адже на тлі «побєдної» риторики кремля і тверджень путіна щодо «провалу» українського контрнаступу, обстріли москви останнім часом стали відбуватися регулярно. Цього місяця їх було два – 4 липня (в районі нової москви) та у ніч на 24 липня, коли один із безпілотників влучив у будівлю міноборони рф.

Тож, мовчання ЗМІ стало результатом повного контролю кремлівською групою впливу шойгу-герасимов над російськими медіа. Щоб не втратити довіру путіна, висвітлення ситуації з «сво» останнім часом здійснюється за «темниками» від міністерства оборони рф, що вимагають приховувати військові провали армії. Після арешту відомих критиків військових дій росії в Україні, зокрема гіркіна, значно збільшилася кількість випадків фальсифікації уявних успіхів російської армії в Україні. У публікаціях воєнкорів дедалі сильніше перебільшуються українські втрати та занижуються російські, вигадуються фантастичні історії на кшталт розгрому одним російським танком цілої роти української бронетехніки. Від російської аудиторії ретельно приховують, зокрема, те, що 29 липня ЗСУ успішно наступали щонайменше на трьох ділянках фронту, а 28 та 29 липня завдали ударів по російських військових та логістичних об’єктах у Криму.

Саме через загрозу викликати гнів путіна, шойгу повідомив йому про атаку БПЛА тільки після параду і охарактеризував як «чергове припинення спроби атаки українських безпілотників». Адже для пересічного росіянина «москва-сіті» – майже такий самий символ влади, як кремль. Стверджувалось, що атака нібито призвела до незначних пошкоджень фасадів двох офісних веж. До останнього приховувалося від суспільства, що один із безпілотників ударив по урядовому комплексу, до якого входять мінекономіки, мінпромторгу та мінцифри і працює 5,5 тис. держслужбовців. І тільки оприлюднені очевидцями фото та відео документів, які після вибуху вилетіли з вікон будівлі «IQ-кварталу» з кошторисом витрат російського фонду інформаційних технологій, змусили військових визнати ураження будівель центральних органів управління. Ба більше, одна з пошкоджених установ із досить мирною, на перший погляд, назвою – міністерство промисловості та торгівлі насправді є розробником ударно-розвідувального БПЛА «Форпост-РУ».

Невідомо, коли саме путін дізнався про удари по комплексу «москва-сіті», але під час усього параду він виглядав сумним і напруженим, а загальна атмосфера урочистості була нерадісна – всі присутні з насторогою поглядали в небо. А коли путін піднявся на трибуну, де на нього чекали представники африканських країн та військово-морського флоту, він був настільки розгубленим, що привітався з іноземними гостями, а ось простягнуту йому руку моряка чомусь проігнорував.

Тож, атаки дронів на москву доводять жителям як російської глибинки, так і столиці, що «сво» не йде за путінським планом і відплата стосується всіх громадян російської федерації. І тільки припинення бойових дій та негайний вивід російських військ з України зможуть змінити ситуацію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#військовий стан #Дніпро #Україна #056 #СТОЇМО #ЗупинимоОкупантів #Мелітополь
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...