• Головна
  • День Іллі Пророка: чому не можна купатися, традиції свята
11:30, 1 серпня 2023 р.

День Іллі Пророка: чому не можна купатися, традиції свята

День Іллі Пророка: чому не можна купатися, традиції свята

2 серпня православна церква вшановує Іллю Пророка - старозавітного святого, який молитвами вмів викликати дощ та боротися з посухою. Українці сприймали його як провісника осені. В релігії Іллю вважають захисником чистої віри та покровителем вірних Господу. Крім того, він зцілював хворих та допомагав нужденним.

Про це повідомляє сайт 056.

Святкування дня пророка Іллі є значущим для декількох релігійних традицій, зокрема для єврейської і християнської. Пророк Ілля є фігурою зі Старого Заповіту Біблії, який відіграв важливу роль у підтриманні вірності монотеїзму та боротьбі проти ідолопоклонства.

У християнстві Ілля визнається за одного з найвеличніших пророків, а його діяння описані як важливі події в Новому Заповіті, зокрема в Євангелії.

Одне з найвідоміших подій пов'язаних з Іллею - це його сходження на небо на вогневій колісниці. Згідно з біблійними записами, Ілля був забраний на небо Богом на небесній колісниці, втікаючи від преслідувань. 

У цей день не можна:

  • Займатися сільськогосподарськими роботами, до цього дня сіно вже повинне бути прибране.
  • Впускати в будинок бездомних собак і кішок, бо вважається, що в цей день, рятуючись від святого Іллі, нечиста сила перетворюється у різних звірів. І впустивши безпритульну тварину в будинок, можна тим самим накликати біду.
  • Виганяти худобу на пасовище, інакше його можуть загризти вовки.
  • У день Іллі і після нього купатися не можна. Навіть є приказка: "До Іллі мужик купається, а після – з річкою прощається". В народі також вірили, що нечисть ховається від Іллі у воді. Ця традиція, зазвичай, має свої коріння в релігійних переконаннях.

Існує кілька трактувань, чому в день пророка Іллі не рекомендується купатися. Одне з можливих тлумачень пов'язане з легендою, що в цей день Ілля перебуває на землі та благословляє водойми. Купання в такий день може спричинити нешановні дії або вважається небезпечним.

Однак основна причина введеної заборони на купання після 2 серпня полягає в тому, що погода в дні серпня вже не така тепла і спекотна, а тому, відправившись плескатися в холодних водах, можна захворіти. Казали: "На Іллю і камінь замерзає", - це і було підтвердженням того, що холодні дні настали.

Що потрібно робити в день Іллі-пророка:

  • Вмиватися дощем. Наші предки вірили, що якщо на Іллю піде дощ, і люди встигнуть їм вмитися, цим можна назавжди позбавити себе від пристріту і хвороб. Також дощову воду в цей день запасають про запас, щоб потім користуватися нею в лікувальних цілях.
  • Доглядати за бджолами.
  • Дивитися, куди блискавка б'є. За повір'ям, у тому місці, куди вона вдарить, може бути захований скарб.
  • З цього дня літня спека йде на спад, у народі говорили "По Іллі – та й по теплі".
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...