• Головна
  • Коли в Україні планують легалізувати медичний канабіс та скільки коштуватиме ліцензія на вирощування
12:00, 26 липня 2023 р.

Коли в Україні планують легалізувати медичний канабіс та скільки коштуватиме ліцензія на вирощування

Коли в Україні планують легалізувати медичний канабіс та скільки коштуватиме ліцензія на вирощування

Рада проголосувала у першому читанні за законопроєкт про легалізацію медичного канабісу. У вересні буде друге читання. Після того, як за нього проголосують, у Кабміну буде кілька місяців на те, щоб розробити підзаконні акти. І з наступного року ми зможемо побачити імпортовані ліки, сировину, з якої можна буде виробляти ліки в Україні.

Про це повідомила автор законодавчої ініціативи про легалізацію медичної марихуани, депутатка від фракції "Голос", членкиня комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Ольга Стефанишина в інтерв'ю Українським новинам.

За її словами, щодо власного вирощування і виробництва, для цього знадобиться кілька років.

"Потрібно ж завести необхідне обладнання, зробити теплиці, найняти персонал і, власне, виростити рослину. Тому я би не очікувала, що у нас буде вирощуватися навіть через півроку. Мені здається, що потрібно буде від одного до трьох років", - сказала депутатка.

Форми, за якими будуть вживатися ліки, визначає МОЗ. Є різні форми, як це у світі відбувається. Це масла в основному, а також можуть бути лікарські засоби або суцвіття, які випарюють. Може використовується металічна трубка, у якій масло, котре треба вдихати. Це можуть також бути краплі, які потрібно капати під язик. Це усе пероральний метод вживання. Також є варіація у вигляді пігулки.

Також не виключено паління. В деяких країнах це використовується.

"Я не думаю, що Україна піде на такі форми одразу, щоб не провокувати суспільство. Але у цьому нічого немає кримінального, адже таке використання регулюється так само суворо", - зазначила Стефанишина.

Медканабіс буде легалізованим та дозволятиметься вирощування.

"Для мене не зрозуміло, чому ми маємо заборонити в Україні вирощування цієї сировини, а завозити за кордону і залежати від інших країн. У нас є потреба у таких ліках, розвитку бізнесу і робочих місцях, а також є всі умови для вирощування. Через якусь Юлію Тимошенко це забороняти? Мені здається, це несправедливо. Країна буде позбавлена дуже багатьох можливостей, якщо ми просто дозволимо тільки імпорт", - висловилась Стефанишина.

За її словами, ліцензія буде вартувати так само як на виробництво алкоголю та тютюнових виробів – близько 800 гривень.

"Ми так зробили, бо розуміємо, що на виробництво потрібно буде дуже багато коштів вкласти", - сказала депутатка.

При цьому, медичний канабіс буде вирощуватися в жорстких вимогах - лише у закритому приміщенні, тобто у теплицях. Треба обладнати поміщення, забезпечити штрих-кодування кожного куща, зробити відеоспостереження.

Покарання за нелегальне використання, вирощування, перепродаж цих ліків буде таким самим, як за збут наркотиків.

Лікарський засіб буде підпадати під закон про лікарські засоби. Через це продукт має відповідати вимогам Good Manufacturing Practice (частина системи забезпечення якості, котра гарантує, що продукція виробляється і контролюється за стандартами якості, згідно з торговельною ліцензією, та відповідає її призначенню). Там є чіткі переліки для забезпечення якості. Частина буде регулюватися законом про БАДи (Біологічно активні добавки), тому що ми говоримо про масла, які не мають майже ТГК. За кордоном такі масла вільно продаються.

Як говорить депутатка, в Україні зараз мінімум 6 мільйонів українців з психологічними травмами і розладами потребують подібного лікування.

"Я думаю, що в Україні канабіс розкриється з часом найбільше з усіх країн світу, тому що у нас величезна кількість пацієнтів різних неврологій. Саме в моментах психологічних травм, я думаю, що ми, на жаль, є країною, яка найбільше від цього страждає. Я вважаю, що Україна має використовувати всі новітні технології у цьому напрямку, всі можливі методи допомоги, в тому числі лікарські засоби на основі канабісу і, навіть, у нас є розмови далі про більш тяжкі наркотичні засоби. Є міжнародний досвід, яким потрібно скористатися", - вважає Стефанишина.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...