• Головна
  • Будівництво водогону для Кривого Рогу: репортаж з історичної події Дніпропетровщини
13:30, 21 липня 2023 р.

Будівництво водогону для Кривого Рогу: репортаж з історичної події Дніпропетровщини

Будівництво водогону для Кривого Рогу: репортаж з історичної події Дніпропетровщини

Через руйнування рашистами Каховської ГЕС Кривий Ріг на Дніпропетровщині практично без води. Мешканці отримують її за графіком - по чотири години на добу. Але, щоб уладнати ситуацію, в Україні прийняли неочікуване рішення - збудувати водогін, який буде працювати на існуючі насосні станції. До того ж поставлено завдання зробити це у найкоротші терміни - за три місяці. І зараз близько 150 працівників вдень і вночі роблять неможливе, щоб у людей в містян були повноцінні умови для життя. Робота триває на трьох ділянках. Подібне в Україні не робили майже 40 років, а такого рівня - взагалі ніколи.

Про це повідомляє сайт 056 з місця подій.

На нове будівництво магістрального водогону "р. Інгулець – Південне водосховище"  держава виділила 5 320 млрд грн. Протяжність цієї ділянки 26,9 км з чотирма вітками труб. Всього водогін буде постачати 400 тис. куб. м води на добу. Це достатньо для забезпечення Кривого Рогу.

Всі роботи йдуть паралельно - будівництво водогону, розчищення каналу, будівництво станції, яка буде проштовхувати воду по проводу.

Такого будівництва не було з 1978 року. Об'єкт-аналог такий був Дніпро-Донбас.

"Це технологічно складний проєкт тим, що він терміновий. Його треба побудувати та спроєктувати майже одночасно. Таких об'єктів не було взагалі в Україні.

Використовуються новітні полімерні труби, які також не використовувались в нашій країні.

В цілому будівництво триває швидко, як спроможно", - розповів регіональний директор філіалу Анатолій Слюсаренко.

Будівництво водогону для Кривого Рогу: репортаж з історичної події Дніпропетровщини, фото-1

Водозабір та будівництво насосної станції

Воду беруть з річки Інгулець, вона проходить 16 км трубопроводом до каналу, від нього йде до водосховища. Зараз її перекрили та роблять водозабір.

Будівництво водогону для Кривого Рогу: репортаж з історичної події Дніпропетровщини, фото-2

"Це тимчасове перекриття, бо основну воду ми скидаємо далі. Це взагалі ніяк не вплине на те, що зараз річка тече", - запевнив начальник Служби відновлення у Дніпропетровській області Олександр Коломійцев.

За його словами, для будівництва влаштували відвід русла річки. Потім її повернуть в основне русло, яке вже буде розчищене.

Будівництво водогону для Кривого Рогу: репортаж з історичної події Дніпропетровщини, фото-3

Додатково побудують дві насосних станції (4 та 5 МВт). Вони будуть знаходитися нижче основного рівня води.

"Зараз іде розчищення каналу, куди будуть скидати воду через трубу, а далі вода з нього буде збиратися, щоб проходити очистку для міста. Одна з них матиме шість насосів, які зможуть качати з цієї річки близько 1000 тис. куб м. за добу", - розповів Слюсаренко.

Тривають роботи і з установлення трансформаторів для того, щоб заживити всі насосні станції.

Разом з цим іде забівка шпунтів Ласена для того, щоб укріпити узбіччя та берегову лінію. Це металеві конструкції, які забиваються безпосередньо в берегову лінію для того, щоб не було усунення ґрунту.

Облаштування траншей

На деяких ділянках ще іде зняття верхнього шару ґрунта, місця для прокладання труби - облаштування траншей.

Довжина траншей - 16,3 км, широта за основою -13 м, глибина місцями до 2,5 м.

Траншея копається під фундамент, майже всю ділянку відкопали. Для пришвидшення процесу, щоб можна було запустити першу нитку води, зробили траншею під дві труби. І далі починають ще під дві труби.

Будівництво водогону для Кривого Рогу: репортаж з історичної події Дніпропетровщини, фото-12

Пайка труб та їх прокладання

На даній ділянці буде чотири вітки труби по 16 км. Труба постачається довжиною 12-13 м, діаметр - "тисячка". Обрали саме пластикові труби, тому що металеві швидше піддаються ерозії. Особливість гарантії на експлуатацію - 50 років. 

Будівництво водогону для Кривого Рогу: репортаж з історичної події Дніпропетровщини, фото-13

"Труба приходить в дуже гарному стані. В основному всі постачальники європейці - Румунія, Італія, Туреччина. Ми задоволені якістю", - розповів куратор по пайки труб Максим Таран.

Будівництво водогону для Кривого Рогу: репортаж з історичної події Дніпропетровщини, фото-14

Працює 10 бригад. Кожна з них має свої завдання і техніку. Для оперативного здійснення роботи вони перейшли на цілодобовий режим.

На деяких ділянках можна побачити, що труба вже запаяна і лежить на своєму місці. Вже запаяно 10 км пластикової труби.

Термін спайки одного шва складає приблизно три години. Якщо порахувати на всю протяжність трубопроводу - це дуже значний час.

"Є показники по пайці труби. За добу паяється близько кілометра.

Але у нас короткі терміни. Ми повинні на цій ділянці вже до кінця серпня вже дати воду. Заплановано, що перша труба дасть 100 тис. куб. м води до Кривого Рогу. У вересні проєкт буде готовий повністю.

Перші насоси, які будуть поставленні на цю ділянку - це початок серпня", - зазначив Коломійцев.

Будівництво водогону для Кривого Рогу: репортаж з історичної події Дніпропетровщини, фото-20

Зазначимо, що в рамках будівництва магістральних водогонів Дніпропетровщини, йдуть роботи ще на двох ланках. Перша охоплює міста Марганець – Нікополь – Покров, її протяжність 40,9 км. Там без води залишилося 160 тисяч мешканців. На ній підрядники працюють над будівництвом нового трубопроводу у дві нитки. Друга ланка - "Хортиця - Томаківка".

Загальна протяжність майже магістральних водопровів, які зараз будуються - 150 кілометрів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина #новини Кривий Ріг
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...