• Головна
  • Визначено найулюбленіший фонтан жителів Дніпра, - ФОТО
16:30, 10 липня 2023 р.

Визначено найулюбленіший фонтан жителів Дніпра, - ФОТО

Визначено найулюбленіший фонтан жителів Дніпра, - ФОТО

У Дніпрі нараховується дев'ять великих фонтанів, які дають красу та освіжають під час спеки. Жителі міста обрали найулюбленіший - нам стала «Кульбаба».

Про це повідомляє сайт 056 з посиланням на Facebook-сторінку КП "Дніпроводоканал".

В опитуванні в соцмережах підприємства «Кульбаба» та «Поріг ревучий» йшли пліч-о-пліч, але у фіналі з різницею 8 голосів перемогла «Кульбаба».

Фонтан має дуже гарну форму. Сучасний водограй. Він з'явився у вересні 2007 року на перехресті Січеславської Набережної та вулиці Юліуша Словацького. Офіційна назва фонтана – «Водяна сфера». Його об’єм – 92 м3.

Назву і прізвисько водограй отримав через свою форму – це круглий басейн з кулею посередині, з якої виходять струмені води (здається, що вона завмерла у повітрі). У сонячний день між бризками народжується веселка. Уночі «Водяна сфера» сяє жовтим кольором.

«Цей фонтан вважається наймолодшим у Дніпрі. З початку він був змонтований у 2006 році на оглядовому майданчику парка Шевченка, проте там він не прижився через вітер. Тож пізніше його перенесли на це місце. Загалом Дніпро – це місто фонтанів, і на сьогодні у нас налічується близько 15 водограїв, які розташовані у різних районах», – зазначив начальник управління гідроархітектурних споруд КП «Дніпроводоканал» ДМР Артур Буряк.

Трохи фактів, щоб нагадати вам про кожен з фонтанів.

1. Муза

Це один із найстаріших фонтанів у місті. Він був побудований у 1974 році, одночасно з театром опери та балету. Після 20 років роботи він довгі роки простоював, після чого був реконструйований. Відновлений фонтан був запущений в 2003 році, але була ще одна реконструкція у 2019 році. В самому фонтані встановлена скульптура музи, котра тримає театральні маски.

Визначено найулюбленіший фонтан жителів Дніпра, - ФОТО, фото-1

2. Купідон

На день міста у 2003 році було відкрито фонтан біля кінотеатру

"Батьківщина" (зараз кафе "Старгород"). На той час тут було відкрито і алею закоханих. Фонтан складається з басейну, в центрі якого знаходиться амурчик зі стрілою.

Визначено найулюбленіший фонтан жителів Дніпра, - ФОТО, фото-2

3. Лебідь

Ще одна візитна картка Дніпра. Фонтан було відкрито у день міста 2005 року одночасно з реконструйованою ділянкою набережної.

Його унікальністю є те, що він знаходиться на Дніпрі. Фонтан обертається, має підсвічування та музичний супровід, змінюється напрямок і сили струменя. Складається з одного центрального та 8 бічних струменів. Максимальна висота вильоту – 50 м, що також є унікальним для міста.

Визначено найулюбленіший фонтан жителів Дніпра, - ФОТО, фото-3

4. Кульбаба (Сфера)

У 2006 році було відкрито оновлений оглядовий майданчик у парку ім.

Т. Г. Шевченка. У тому числі на ній був встановлений фонтан «Сфера», або в народі «Кульбаба». Він має центральний стрижень, з якого вилітає вода, утворюючи кулю. Однак, на цьому місці він простояв лише рік, після чого його перенесли. Причиною цього стало сильне розбризкування води через вітер. 2007 року «Сфера» була встановлена ​​на Набережній.

Визначено найулюбленіший фонтан жителів Дніпра, - ФОТО, фото-4

5. Каскад

2007 року на місці «Сфери» на оглядовому майданчику парку ім. Т. Г. Шевченка було встановлено фонтан «Каскад». Він розташований сходами або терасами, має 4 струмені. За формою нагадує лілію.

Визначено найулюбленіший фонтан жителів Дніпра, - ФОТО, фото-5

6. Лілія

Під час дня міста 2008 року у сквері Героїв було відкрито фонтан "Лілія". Раніше на його місці була клумба, а за радянських часів на цьому місці також розташовувався фонтан.

У вечірній час струмені води підсвічуються різними кольорами. А взимку замість води тут встановлюються гірлянди. Тому можна сказати, що цей фонтан функціонує цілий рік.

Визначено найулюбленіший фонтан жителів Дніпра, - ФОТО, фото-6

7. Сквер «Прибрежний» центральний фонтан

Сквер «Прибережний» з’явився в м. Дніпро в вересні 2019 року, його відкриття було приурочено до дня міста. Одне з унікального, що є на території скверу - це центральний фонтан. Здалеку він виглядає, як поліровані плити із граніту, обладнані металевими елементами декору. Кожні 10-15 хвилин біля головного фонтану розпочинається шоу. Вода ритмічно піднімається та опускається в такт музичному супроводу.

Визначено найулюбленіший фонтан жителів Дніпра, - ФОТО, фото-7

8. Арка закоханих

У 2011 році на лівому березі було відкрито реконструйовану частину набережної, на якій встановили фонтан «Арка закоханих». Він складається з двох струменів води, які розлітаються один до одного та утворюють форму арки. Загалом у ньому 78 насадок. Одне із найпопулярніших місць для весільних фотосесій.

Визначено найулюбленіший фонтан жителів Дніпра, - ФОТО, фото-8

9. Поріг ревучий

Один із наймолодших фонтанів Дніпра. Розташований на скелі на Монастирському острові та має форму водоспаду. Висота його 17 м, ширина - 20 м. Обладнаний підсвічуванням. Будівництво фонтану-водоспаду безпосередньо пов'язане з Т. Г. Шевченком і бере початок біля його пам'ятника. Ідея створення ґрунтується на вірші письменника «Заповіт». У ньому він просить поховати його там, де «реве ревучий».

Визначено найулюбленіший фонтан жителів Дніпра, - ФОТО, фото-9
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...