• Головна
  • Відмова від готівки в Україні: до яких висновків дійшли в обговоренні цього питання
17:30, 4 липня 2023 р.

Відмова від готівки в Україні: до яких висновків дійшли в обговоренні цього питання

Відмова від готівки в Україні: до яких висновків дійшли в обговоренні цього питання

В Україні з'явилася ідея повної заборони готівки. Питання виникло, як метод боротьби з корупцією та збільшення податків.

Про це повідомляє сайт 056.

Як заявив заступник голови комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк, ніхто готівку забороняти не дасть.

"Цього не буде від слова взагалі. Чому? 1) тому що це дурниця; 2) тому що це повна дурниця; 3) тому що ніякій боротьбі з корупцією на 95,195,1095% не допоможе, так як пункт 1-2", - написав він.

За інформацією Железняка, така ж думка у відповідальних осіб з НБУ, уряду, Мінфіну.

Нардеп зазначив, що рівень використання безготівкових грошей в Україні збільшується щороку.

"Не знаю як на 95%, а точно на добрий відсоток допоможе побороти корупцію, якщо зупинити схеми на енергетичних підприємствах. Там вони, до речі, у безготівковій формі", - додав він.

Заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма відхрестився від своєї заяви про відмову від готівки. Він заявив, що не говорив про наміри заборонити готівку в Україні як про ухвалене рішення, оскільки для цього потрібно щонайменше провести податкову реформу та амністію капіталу.

"Що було сказано на конференції в Лондоні? Було сказано, що ми аналізуємо такий досвід і сценарій переводу економіки й всієї системи на Cashless. Ми дійсно зараз аналізуємо і дивимося, чи можна і як це можна запровадити", - сказав Шурма.

Але, за його словами, "відбулась дуже велика маніпуляція і спекуляція цим фактом".

Шурма підкреслив, що одномоментне введення cashless взагалі неможливе. Для цього потрібно провести низку реформ в інших сферах. Зокрема, має відбутися податкова реформа, амністія капіталів, розвиток інфраструктури для безготівкових платежів, запровадження повної державної гарантії на гроші в цифровому вигляді, навчання людей тощо. Також він додав, що на сьогодні немає жодної держави, яка б повністю відмовилась від готівки.

Крім того, заступник голови ОП заспокоїв скептиків, заявивши про намір встановити банківські термінали у 100% сіл України. Тому можливість повної відмови від готівки в Україні займе багато часу.

"Зараз 99,9% хабарів даються в готівці. Тому ми хочемо боротися з готівкою. Ми розуміємо що спочатку має відбутися амністія капіталу. Зараз ми лише вивчаємо можливість відміни від готівки. Вивчаємо досвід інших країн, які найближче підійшли до кешлес, таких як Швеція. Швеція до цього йшла 10 років. Звичайно ми не зможемо завтра запровадити кешлес. Але сподіваюся це буде швидше ніж 10 років", - заявив Шурма.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...