• Головна
  • Загроза теракту на ЗАЕС: безкоштовна евакуація із можливих зон ураження
09:30, 4 липня 2023 р.

Загроза теракту на ЗАЕС: безкоштовна евакуація із можливих зон ураження

Загроза теракту на ЗАЕС: безкоштовна евакуація із можливих зон ураження

Через загрозу здійснення рф теракту на Запорізькій АЕС на Дніпропетровщині відбуваються масштабні навчання з цивільного захисту. Окрім цього, люди з територій, які можуть опинитися в зоні ураження можуть безкоштовно евакуюватися до інших областей України.

Про це віцепрем’єр-міністерка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук сказала в ефірі телемарафону “Єдині новини”, передає редакція 056.

Ірина Верещук повідомляє, що якщо люди відчувають потребу виїхати, вони вже можуть це зробити.

“Так, у них є така змога. Вони можуть зателефонувати на гарячі лінії ОВА або 15 48 — до нас. Я знаю, що в п’ятницю телефонували на гарячу лінію люди з Нікополя. І ми сьогодні організовуємо евакуацію з Дніпропетровської області разом з ОВА”, — розповіла Верещук.

Посадовиця наголосила, що така евакуація буде повністю безкоштовною.

“Тобто це потяги, коли люди зголосяться їхати, це харчування і проживання. До прикладу, Закарпаття, Буковина, Львівська область уже чекають, якщо є така потреба і люди відчувають, що готові їхати”, — пояснила Верещук.

Вона додала, що якщо люди виїдуть і зафіксують своє місце перебування у котрійсь із областей, вони зможуть отримати і статус переселенця, і відповідну довідку.

Верещук також розповіла, що у понеділок, 3 липня, провела нараду з питань евакуації з головами ОВА. Вони доповідали про плани евакуації.

“На сьогодні Запорізька ОВА — це 23 населені пункти, 4 територіальні громади. Ми чітко розуміємо, скільки там дітей, скільки маломобільних, скільки людей з інвалідністю, які потребують додаткового догляду. Отже, є розуміння, що робити, є підготовчі процеси, і ми їх проходимо”, — сказала Верещук.

Говорячи на ситуацію на тимчасово окупованих територіях Запорізької області, міністерка порадила людям по можливості звідти виїхати.

“Знайти будь-які можливості і виїжджати. Не чекати поки окупант, як ми це бачили, до прикладу, після підриву ними ж ГЕС, нічого не зробив, щоб допомогти цивільному населенню. Так буде і в цьому випадку. Я щиро сподіваюся, що цього не буде ... але ми маємо бути готові”, — сказала посадовиця.

Вона додала, що окупанти хочуть використовувати цивільне населення в якості живого щита.

“Не треба їм давати це робити, треба виїхати, перечекати, ми деокупуємо ці території, потім повернемося”, — сказала Верещук.

На випадок надзвичайної ситуації на Запорізькій АЕС на Дніпропетровщині розробили план евакуації та визначили маршрути, якими людей доправлятимуть в безпечні місця.

Жителів області закликали зберігати спокій та підготуватися до можливої аварії – зібрати "тривожну валізку" з необхідними речами, зробити запаси води у герметичних місткостях. У разі вибуху необхідно буде щільно закрити всі вікна, двері та вентиляційні отвори.

На випадок теракту на Запорізькій АЕС українські правоохоронці та рятувальники готуються до ліквідації наслідків, уже розгорнуті штаби. У разі витоку радіації українцям варто зберігати спокій і дотримуватися інструкцій від органів влади, зокрема, якщо не буде евакуаційних заходів, слід ізолюватися вдома на добу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#військовий стан #Дніпро #Україна #056 #СТОЇМО #ЗупинимоОкупантів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...