• Головна
  • Чи забороняється виїзд з України для військовозобов'язаних жінок
15:30, 29 травня 2023 р.

Чи забороняється виїзд з України для військовозобов'язаних жінок

Чи забороняється виїзд з України для військовозобов'язаних жінок

Попри військовий стан, обмежень на виїзд з України для військовозобов'язаних жінок немає. Обмеження на перетин кордону мають лише депутатки та чиновниці.

Про це повідомляє сайт 056.

Речник ДПСУ Андрій Демченко в ефірі "Свобода Ранок" розповів, що ця тема лунає вже дуже давно.

"І Міністерство оборони, і ми неодноразово наголошували, що обмежень відносно жінок загалом немає", – заявив Демченко.

За його словами, постанова уряду обмежує у виїзді лише жінок-депутаток і чиновниць.

"Народні депутати, інші посадові особи, це також прописано в постанові №57, можуть перетинати кордон виключно у службове відрядження. Відносно інших категорій жінок обмежень немає", - сказав Демченко.

Повний перелік посад, де треба отримати дозвіл при перетині кордону:

  • члени кабміну, перші заступники та заступники міністрів, держсекретар кабміну, його перший заступник та заступники, державні секретарі міністерств;
  • керівники центральних органів виконавчої влади, їхні перші заступники та заступники;
  • керівник апарату Верховної Ради, його перший заступник та заступники, народні депутати, уповноважений Верховної Ради з прав людини та його представники;
  • керівник офісу президента та його заступники, керівники інших допоміжних органів і служб, утворених президентом, та їхні заступники;
  • голова СБУ, його перший заступник та заступники;
  • голова та члени Нацради з питань телебачення і радіомовлення, голова та члени рахункової палати, голова та члени ЦВК, голови та члени інших державних колегіальних органів;
  • секретар РНБО, його перший заступник та заступники;
  • голова Нацбанку, його перший заступник та заступникик;
  • постійний представник президента в Криму та його заступники, голови місцевих держадміністрацій, їхні перші заступники та заступники;судді Конституційного Суду, судді, прокурори, керівники інших державних органів та їх заступники;
  • депутати місцевих рад, а також керівники структурних підрозділів державних органів та органів місцевого самоврядування і працівники, які заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, керівники державних підприємств та їхні заступники.

Показово, що депутатами місцевих рад є 15 тисяч жінок, понад 9 з яких є депутатками сільських рад. Їх теж додали до переліку і заборонили виїзд.

При цьому держпосадовці можуть виїжджати за кордон, якщо вони є одиноким батьком чи матір'ю дитини/дітей до 18 років, якщо вони їдуть відвідати дітей. Або для супроводження дітей для виїзду за межі України. 

Облік для військовозобов'язаних жінок є добровільним

Відповідно до закону, для жінок існує список професій, які відповідають бойовим спеціальностям, але вони можуть мобілізуватися лише за власним бажанням. Виключенням є жінки-медики, які мають обов'язково стати на військовий облік.

Наприкінці 2022 року в Україні ухвалили «Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних і резервістів». Документ визначає правила та порядок ведення обліку військовозобов'язаних жінок і чоловіків, а також передбачає перехідний період терміном на три роки для жінок з медичною спеціальністю.

У відповідному акті фігурує формулювання «з метою удосконалення військового обліку». При цьому, начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач раніше повідомляв, що наразі в Україні немає потреби у загальній мобілізації жінок.

Так, починаючи з 2026 року вони будуть поставлені на військовий облік, натомість жінки, що порушать цю вимогу й до кінця 2026 року не стануть на військовий облік, не зможуть працевлаштуватись за фахом вже з початку 2027 року.

А отже, до 2026 року навіть та єдина медична спеціальність, яка може підлягати мобілізації, не має обов'язкової постановки на військовий облік. А це означає, що обмежень виїзду за кордон немає.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...